Fetö'ye 'Finansal Destek' Davası Yarın Başlıyor

Fetö'ye 'Finansal Destek' Davası Yarın Başlıyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'ye finansal destek sağlamakla suçlanan 23'ü tutuklu 46 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak

 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağlamakla suçlanan 23'ü tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın yapılacak.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 10.00'da başlayacak duruşmada sanıklar, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından yargılanacak.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Musa Yücel'in yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, sanıkların, 2013-2014 yıllarında 601 bin 848 ABD dolarını Bank Asya üzerinden yurt dışındaki "Gülenist" kuruluşlara transfer ettiklerine yer verildi.
MASAK'ın ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada, The Respect Institute Inc. isimli kuruluşa 2013-2014 yıllarında Türkiye'deki 147 farklı kişinin 171 işlemde toplam 2 milyon 112 bin 332 ABD doları aktardığı kaydedilen iddianamede, FETÖ'nün toplanan paralarla ABD Kongre seçimlerindeki adaylara bağışta bulundukları belirtildi.
Para transferlerinin ise büyük çoğunluğunun Bank Asya üzerinden gerçekleştirildiğine işaret edilen iddianamede, işlemlerin 69'unun İstanbul'dan, 40'ının Ankara'dan, 27'sinin Gaziantep'ten ve 11'inin ise Kahramanmaraş'tan gerçekleştirildiği bildirildi.İşlemlerin, rutin ya da düzenli para transferleri olmadığına vurgu yapılan iddianamede, transferlerin birbirleriyle gruplar halinde ilişkili oldukları anlaşılan şahıslar tarafından organize ve örgütlenmiş bir şekilde yapıldığı yer aldı.ABD'deki yerel seçim döneminde transferlerin birden arttığına dikkat çekilen iddianamede, transferlerin daha çok 24-28 Mart 2014'te yoğunlaştığına vurgu yapılan iddianamede, söz konusu dönemde, 110 farklı gerçek kişi tarafından 907 bin 221 dolar transferin yapıldığı kaydedildi.
İddianamede, "Aynı alıcıya yönelik olarak farklı kişiler tarafından aynı tarihlerde ve birbirlerine yakın tutarlarda gerçekleştirilen bu transfer işlemlerini yapan kişiler, belirli amaç birliği içerisinde hareket ederek organize edilmiş bir şekilde işlemleri gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır" denildi.
Firari şüpheliler ABD'de
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i medyadan tanıdıklarını öne süren şüpheliler ifadelerinde, hiçbir yerden talimat almadıklarını iddia ederek, "Rahmetli babamın-annemin adına hayır amaçlı yatırdım", "Yurt dışında talebe okutan dini bir kuruluş olduğunu dost ortamında öğrendim, eğitime yardımcı olmak amacıyla para gönderdim", "Amerika'da milli değerlerimizi temsil ettiği için bu kuruluşa bağışta bulundum", "Hacca gidemeyince bu parayı bu hayır kuruluşuna gönderdim" diye savunmalarda bulundu.İddianamede şüphelilerden The Respect Institute Inc'nin Başkanı Süleyman Eriş, Başkan Yardımcısı Sezai Sablak, kuruluşun muhasebecisi Mehmet Özbilgin, kuruluşta bölüm başkanı olarak görev yapan Ehat Ercanlı, kuruluşta öğretim üyelerinden sorumlu dekan olarak görev yapan Halim Çalış, kuruluş sekreteri Murat Güzel ve öğrencilerden sorumlu dekan olarak görev yapan Mustafa Gökhan Şahin'in ABD'de yaşadıkları belirterek haklarında Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama emri düzenlendiği hatırlatıldı.
14 şüpheli firari
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulünün ardından, tüm aramalara rağmen bulunamayan sanıklardan 14'ü hakkında yakalama emri düzenlenmesine karar vermişti. Bu sanıklar henüz yakalanamadı.
Sanıklardan 9'u savcılık sorgusunun ardından çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince serbest bırakılmıştı.
Söz konusu dava kapsamında, 23'ü tutuklu 46 sanık yargılanacak.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.