Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Feyzioğlu ve Demokrasi

Feyzioğlu ve Demokrasi

TBB Başkanı FEYZİOĞLU ‘nun konuşması ve Başbakanımızın ona tepkisi belki yılın olayıdır. Bundan 5-6 sene önce Ankara da görevli bulunduğum dönemlerde CHP belediye başkanlığı yapmış, aynı zamanda CHP delegesi olan bir Avukat dostumla sıkça yaptığımız tartışmalarda, parti liderlerini değerlendirirken, bu dostum çok sıkışır ve ben de pek keyiflenirdim. Bunlardan birinde CHP’nin başına yakında Kayserili bir prof gelecek, o zaman görüşürüz” demişti. Ben de kahramanı merakla beklerdim.

Feyzioğlu’ nun, köklü siyaset geleneği olan bir aileden gelmekte. Hukuk profesörü, üstelik Kayseri kökenli (Cumhurbaşkanımıza hürmeten), belki dostumun da etkisi ile iktidar şansı olmasa da aklı başında birinin CHP ye başkan olmasıyla hiç değilse seviyeli ve yapıcı  muhalefeti ile iktidarı daha iyi yönlendirir gibi yüksek bir beklenti içindeydim.

Ancak, TBB Başkanı olarak sahneye çıktığından itibaren ayağı yere basmayan çıkışlar yapıyor, belli ki bir an önce öne çıkma gayreti ile konuşmalarında beklentilerin ötesinde bir tavır ve görüntü sergiliyordu. Son konuşmasında hukukun tek temsilcisi görünümünde, neredeyse siyaset, toplum iradesi ve de aklın üstüne çıkan bir efendi edasıyla bombayı patlattı. Galiba birilerine özendi.  

Son zamanlarda CHP nin patronu olmak zaten normal yollarla olmuyor. Kılıçdaroğlu da birkaç televizyon programında, özelikle de hükümet kanadından birileri ile girdiği düellolar ardından kendini göstermiş, ardından da malum skandal ile de birden CHP Genel Başkanı olmuştu.

Akıllım Feyzioğlu da erken davranarak bu yolu seçiyor. Ancak siyasetin, akademik tarzımız ötesinde bir hesaplar manzumesi olduğunu, “erken öten horozun başını keserler” i unutuyor (CHP yönetimi önce bunu yapacaktır). Üstelik yanlış bir zeminde yanlış ata oynuyor, ama zılgıtı da yiyor. Akıllım, Kılıç da 2 hafta önce bu yolu denedi ama olmadı.

Anadolu da bir söz var. Lüzumsuz ve zamansız çıkış yapanlar için “akıllımın delisi derler”. Feyzioğlu hocam da öyle yaptı. Akıllımın delisi rahmetli deden iyi hesap adamıydı. İsmet Paşa ya yaranmak için 1960 ihtilalını Paşaya haberi ilk o veriyor. Sonra bakıyor ki ekmek yok, hemen kulvar değiştiriyor, böylece de Atatürkçülük ile kendine hep üst seviyede yer buluyor.

Bu çıkışa sahte demokratlar şimdi ne söyleyecek merek ediyorum. Dün Selçuklu Belediye Başkanımız İsmail ÖKSÜZLER ’in halkın temsilcisi olarak bir toplantının açılış konuşmasında, fani her insana yakışır, samimi ve mana dolu sözlerinin, bir paşa tarafından azarlanarak kesilmesine alkış tutanlar, bugün yine devletin ve halkın temsilcileri karşısında, hiç de hakkı olmadığı halde bulunduğu yeri aşan tavrını ve acemice çıkışını nasıl karşılayacaklar, bakalım.

Son zamanlarda siyaset arenasında hukuk dışı, akıl tutulmaları yaşanıyor. Önce muhatabını yalanlarla kışkırt, sonra verilen tepkiye diktatörlük de. Tayyib’i düşürmek için her şeyi göze al, devletin bekasını bile tehlikeye düşür, dünyaya şikayet et, kendi insanını birbirine düşman yapacak davranışların bizzat içinde yer al. Sonra da “yavuz hırsız misali ev sahibini bastırmaya çalış”. Akıllımın delileri;

Karşınızda aslanlar gibi bir adam var, O oldukça siyaset arenası size dar.

İster yırtın, ister ağla, ister sızla; milletin teveccühüne yetişemezsiniz bu hızla. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR