Fidanları dondan korumanın basit ve etkili yöntemi: Kümbet

Fidanları dondan korumanın basit ve etkili yöntemi: Kümbet
 Editör
Hava sıcaklık değerlerinin sıfırın altına indiği bugünlerde bağınızda veya bahçenizdeki fidanları su kaybına ve donmaya karşı koruyacak çok basit ve etkili bir yöntem bulunuyor. İşte ‘kümbet’ adı verilen o yöntem…

İçinde bulunduğumuz kış mevsiminin bir gereği olarak hava sıcaklık değerleri sıfırın altına düşüyor. Zaman zaman gece sıcaklıkları -10 dereceyi dahi görebiliyor. Sıcaklık, yüksek kesimlerde daha alt seviyelere inebiliyor. Bu durum da özellikle başta taze fidanlar olmak üzere bahçe bitkilerinin büyük bir bölümünde soğuk havanın dondurucu etkisini beraberinde getiriyor.

yeni-dikilen-fidani-soguktan-koruyan-yontem-kumbet.jpg

Peki soğuk havada fidanları donmaktan korumak için ne yapmak gerekiyor? Aslında fidanları donmaktan korumanın ve fidanlardaki su kaybını en aza indirgemenin basit ama bir o kadar da etkili yöntemi bulunuyor.

BU YÖNTEM YENİ DİKTİĞİNİZ FİDANLARI KORUYOR

yeni-dikilen-fidani-soguktan-koruyan-yontem-kumbet2.jpg

Kışın yeni dikilen fidanlarda su kaybını önlemek ve gözleri olabilecek ilkbahar geç donlarına karşı korumak için kümbet yöntemini uygulamak gerekiyor.

Kümbet nasıl yapılır? Kümbet fidan sürgünü tamamen kapatılacak şekilde, ince, nemli toprak, ağaç yongası gibi fidana zarar vermeyecek hafif materyaller kullanılarak yapılır. Kümbetin sürgün üzerindeki yüksekliği yaklaşık 5 santimetre olmalı, daha yüksek olmamalıdır. Kümbetler sıklıkla kontrol edilmeli, üzerinde açılmalar olursa tekrar kapatılmalıdır. Sürgünün, kümbetin üzerine çıkmasından sonra, kümbet dağıtılarak fidanın etrafında bir çanak oluşturulur. Böylelikle yeni sürgün verecek olan fidanın soğuktan donması önlenmiş olur.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.