Filipinler'de Bangsamoro Tasarısı Yasalaşma Yolunda

Filipinler'de Bangsamoro Tasarısı Yasalaşma Yolunda
Filipinler Temsilciler Meclisi Başkanı Alvarez:- "Bangsamoro Temel Yasası önceliğimiz olacak"

ANKARA (AA) — Filipinler'de, hükümet ile ülkenin güneyindeki Müslüman direnişçi gruplar arasında varılan uzlaşmayla ortaya çıkan ve Mindanao eyaleti ile çevresindeki adalara özerklik tanıyan Bangsamoro Temel Yasasının (BTM) iki yıl içinde yasalaşabileceği belirtildi.

Yerel haber sitesi MindaNews'e açıklama yapan Filipinler Temsilciler Meclisi Başkanı Pantaleon Alvarez, Bangsamoro Geçiş Komisyonunun BTM tasarısını Kongreye sunmasının ardından tasarının Temsilciler Meclisinde görüşülmesini öncelik haline getireceklerini belirtti.

Alvarez, "Tasarı bize intikal ettiğinde, derhal üst üste komite toplantılarında ele alarak görüşülmesini öncelik haline getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin tasarıyı "acil" olarak onaylaması halinde bir iki ay içinde yasalaşacağına inandığını dile getiren Alvarez, tasarıya ciddi bir itiraz ve engel çıkmasını beklemediğini söyledi.

Alvarez, Duterte'nin tasarıya özel bir önem verdiğini, zira ülke federal yönetime geçtiğinde ortaya çıkacak diğer özerk federal eyaletler için model olmasını istediğini vurguladı.

Moro direnişi liderlerinin tasarının federalizme geçişten önce yasalaşmasını talep ettikleri hatırlatılan Alvarez, "Bu benim için sorun değil. Anayasaya aykırı olmadığı sürece bunu yapabiliriz. Fakat belli hükümlerin anayasaya aykırı olduğuna yönelik itirazlar ortaya çıkarsa, bu kez kurucu mecliste yeniden tartışılması söz konusu olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Duterte'nin federalizme geçiş için 1987 anayasasında yapılması öngörülen değişiklikleri ele almak üzere geçen aralıkta 25 kişilik bir Danışma Komitesi kurduğunu ve komitenin yapacağı tavsiyelerle şekillenecek yeni anayasa tasarısının 2019 ara seçimlerinde halkoyuna sunulmasının planlandığını kaydeden Alvarez, ancak Devlet Başkanının komite üyelerini henüz atamadığını çünkü federalizm konusunda daha ileri adım atmadan önce Bangsamoro Komisyonunun BTM'ye dair sunduğu taslağı görmek istediğini ifade etti.

Alvarez, iki süreç arasında kurulan bu bağlantının BTM uzlaşmasının yasalaşmasını öncelik hale getirdiğini vurgularken, Bangsamoro yasasının 2018'de veya en geç 2019'da çıkacağına inandığını söyledi.

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında 27 Mart 2014 tarihinde imzalanan Bangsamoro Kapsamlı Anlaşması, hükümet ve direnişçi temsilcilerinden oluşan geçiş komisyonunun hazırladığı "Bangsamoro Temel Yasası" adı verilen uzlaşma taslağının Devlet Başkanı tarafından "acil" vasfıyla Kongre'ye gönderilmesi öngörülüyordu. Ancak dönemin Devlet Başkanı Benigno Aquino III hazırlanan taslağı "acil" vasfıyla Kongre'ye göndermediğinden tasarının görüşülmesi gecikmişti. Tasarının 2016 şubatında yapılan görüşmesinden sonuç alınamamıştı. Duterte'nin haziranda iktidara gelmesinin ardından Geçiş Komisyonun üye sayısı 15'ten 21'e çıkarılarak barış sürecinin devamı sağlanmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.