Filipinler'de kaçırılan yabancılar

Filipinler'de kaçırılan yabancılar
- Ordu, kaçırılan yabancılara karşılık istenen fidye için verilen son sürenin dolmasına bir gün kala geri adım atmadı

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de ordu, Ebu Seyyaf terör örgütünün, eylül ayında kaçırdığı 3'ü yabancı uyruklu 4 rehine için talep ettiği 84 milyon dolar fidyeyi ödememe konusunda kararlılığını sürdürüyor.

Ordunun halkla ilişkiler müdürü Albay Noel Detoyato, yaptığı açıklamada, "Rehinelerin akıbeti ne olursa olsun, bu Ebu Seyyaf'ın sorumluğu ve bizler kaçırılanlarla ilgili onları sorumlu tutuyoruz." ifadelerini kullandı.

Filipinler ordusunun, geri adım atmayacağını söyleyen Detoyato, örgüt militanlarına yönelik operasyonların devam edeceğini dile getirdi.

Örgütün sosyal medya hesabından geçen ay yapılan video paylaşımında, zayıflamış, sakallı ve elleri kelepçeli üç erkek rehine, 8 Nisan'a kadar her bir rehine için 21 milyon dolar ödenmemesi halinde öldürüleceklerini söyleyerek kendi hükümetlerinden yardım istemişti.

Eylül ayında ülkenin güneyindeki Samal turistik adasındaki Ocean View Resort tesisine deniz motoruyla gelen militanlar, otelden bir Norveçli, iki Kanadalı ve bir Filipinliyi kaçırmış ve "Bunları komutanımıza sunuyoruz" şeklinde yazılı mesajlar bırakmıştı.

Örgütün ekim ayında yayınladığı 3 dakikalık videoda üç yabancı rehine, Filipinler ve Kanada hükümetlerine bulundukları bölgeye yönelik operasyonları, özellikle topçu ateşini durdurmaları çağrısında bulunmuştu.

Videoda bir militanın başına bıçak dayadığı Kanadalı rehine Ridsdel, Kanada hükümetinden yardım istemiş ve Filipinli yetkililere, rehin tutuldukları bölgelere düzenlenen tüm operasyonlara son vermeleri için yalvarmıştı. Videonun sonunda maskeli bir militan, Kanada ve Filipin hükümetleriyle müzakere etmek istediklerini ve askeri saldırılar durur durmaz taleplerini dile getireceklerini belirten bir açıklama okumuştu. Filipinli yetkililer ise ordunun militanlardan gelen herhangi bir talebi dikkate almayacağını belirtmişti.

Filipinler'in güneyinde faaliyet gösteren örgütlerin en tehlikelisi kabul edilen Ebu Seyyaf, Mindanao ve Sulu'da "bağımsız İslam devleti" kurmak amacıyla 1991 yılından bu yana şiddet eylemleri düzenliyor.

Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden ayrılan eski savaşçılar ve Afganistan'da savaşmış Filipinliler tarafından 1990'da kurulan Ebu Seyyaf, fidye karşılığı adam kaçırma olaylarıyla anılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.