Filistin-İsrail barış müzakereleri

Filistin-İsrail barış müzakereleri
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri:"Düzenlenmesi planlanan konferansta, iki devletli çözümü, Filistin halkının meşru haklarını geri kazanmasını ve bu konudaki uluslararası kararların uygulanmasını garanti edecek kararlar alınmalıdır"

KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Fransa'nın, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri sürecini yeniden canlandırmak için başlattığı girişimin iki devletli çözümü garanti etmesi gerektiğini söyledi.

Şükri, başkent Kahire'de, Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki ve Fransa Dışişleri Bakanlığı Barış Süreci Özel Temsilcisi Pierre Vimont ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Vimont, Şükri'ye barış girişimiyle ilgili pek çok ülkeye yaptığı ziyaretler konusunda bilgi verdi.

Samih Şükri, görüşmede, "Düzenlenmesi planlanan konferansta, iki devletli çözümü, Filistin halkının meşru haklarını geri kazanmasını ve bu konudaki uluslararası kararların uygulanmasını garanti edecek kararlar alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

Şükri-Maliki görüşmesinde ise barış girişimiyle ilgili uluslararası ve bölgesel düzeyde geliştirilen fikirler masaya yatırıldı.

Riyad el-Maliki, İsrail'in yerleşim birimi inşasına devam etmesi ve Filistin topraklarına el koyması nedeniyle Filistin halkının zor şartlar altında yaşadığını ve bu durumun bu konuda ciddi adımlar atılmasını gerekli kıldığını dile getirdi.

İki bakan görüşmede, Arap Birliği'ne bağlı İşgali Sonlandırma Komisyonu'nun acilen toplanması ve Filistin meselesiyle ilgili ortak bir vizyon belirleyip, barış sürecini canlandırması konusunda uzlaştı.

Dün, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de Vimont ve Maliki ile bir araya gelmiş ve Fransa'nın barış girişimiyle ilgili fikir alışverişinde bulunmuştu.

Eski Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, daha önce yaptığı açıklamada, Avrupa, ABD ve Arapları bir araya getirecek uluslararası bir konferansın hazırlıklarına başlayacaklarını duyurmuştu.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, Nisan 2014'te durmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.