Filistin tasarısı BM Güvenlik Konseyi'ne sunuldu

Filistin tasarısı BM Güvenlik Konseyi'ne sunuldu
Tasarıda İsrail'in 2017 sonuna kadar işgal ettiği Filistin topraklarından çıkması ve 1967 öncesi sınırlar çerçevesinde Filistin devletinin kurulması isteniyor

Ürdün, Arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanmakta bulunan ve 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sonlanmasını isteyen Filistin karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne resmen sundu.

New York'taki Birleşmiş Milletler Merkezi'nde Arap devletleri içerisinde saatlerce devam eden müzakereler ve başkentlerden tahsil edilen tasdik sonucunda Konsey'e sunulan tasarının oylanabilmesi için üstünden 24 saat geçmesi gerekiyor. Ancak resmi şekilde sunumun peşinden 24 saatlik sürenin geçmesi tasarının oylamaya sunulacağı anlamına da gelmiyor.

Tasarının oylamaya sunulması için Ürdün'ün talepte bulunması gerekiyor. Konsey'de daha öncelikle resmi şekilde sunulmuş lakin oylanmamış aşırı sayıda karar tasarısı bulunuyor.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının sunulduğunu lakin bunun müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi.

Tasarıda, İsrail'den 2017 sonuna kadar, işgal ettiği Filistin topraklarından çıkarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs bulunan Filistin devletinin kurulması ve İsrail ile barış içerisinde müşterek yaşaması isteniyor.

Ürdün sebebi ile daha öncelikle Konsey üyelerine dağıtılan tasarıda, çekilme için son tarih olarak Kasım 2016 yer alıyordu. Müzakereler sonucunda bu tarih 2017 sonuna alındı.

Tasarıda, iki yan arasında barışın sağlanabilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi fikrine de müspet bakıldığı vurgulanıyor.

BMGK'da oylamaya sunulmasının biraz daha süre alabileceği düşünülen tasarı üstünde müzakerelerin sürebileceği kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.