Filistin Toprak Günü

Filistin Toprak Günü
Ürdün'de Filistin Toprak Günü'nün 40. ve Kerame Savaşı'nın 48. yılı münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi

AMMAN (AA) - Ürdün'de Filistin Toprak Günü'nün 40. ve 1968'de gerçekleşen Kerame (Onur) Savaşı'nın 48. yılı münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

Başkent Amman'ın batısındaki Meslek Sendikaları Kompleksi'nde "Toprak Direnişi...Milletin Onuru" temasıyla düzenlenen etkinlikte Filistin ve Ürdün halkının İsrail'e karşı olan direnişinin anlatıldığı tiyatro gösterileri sergilendi ve marşlar okundu.

Etkinliği düzenleyen Filistin Sendikalar Birliği Genel Koordinatörü Salih el-Beryem yaptığı açıklamada, yeni nesillerin Filistin'deki topraklarını unutmaması için her yıl bu tür etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Birlik üyelerinden Muzaffer el-Celamde de düzenlenen etkinliklerin, Filistin halkına karşı her türlü ihlali gerçekleştiren İsrail karşısında direnişçi bir neslin yetişmesine katkı sağladığını ifade etti.

Sendika binasındaki bazı salonlar ise geleneksel ürünler, toprak ve bakır kaplar ile çiftçilerin kullandığı aletler sergilendi.

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiş, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta, "Toprak Günü" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek, kayıplarını anıyor.

İsrail ordusu 21 Mart gecesi 1968'de Ürdün'deki Kerame Kampı'na saldırmış ancak Fetih Hareketi'nin direnmesi üzerine hızlı bir şekilde geri çekilmişti. Fetih, çarpışmanın sonunda daha fazla kayıp vermesine rağmen İsrail ordusunun geri çekilmesi nedeniyle kendisini galip saymıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.