Filistin Toprak Günü

Filistin Toprak Günü
1948 Filistin İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Hatib:- "Toprak Günü'nün kırkıncı yılında Filistinlilerin haklarına, kutsal değerlerine ve topraklarına yönelik İsrail ihlalleri ciddi boyutlara tırmandı"

KUDÜS (AA) - 1948 Filistin İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Kemal el-Hatib, İsrail'in yüzlerce dönümlük Filistin topraklarına el koymasının ardından işgalin sembolü haline gelen Toprak Günü'nün kırkıncı yıl dönümünde, İsrail'in Mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistinlilere yönelik ihlallerini artırdığını belirtti.

İsrail'in 1976 yılında Filistinlilere ait yüzlerce dönümlük toprağa el koymasının kırkıncı yıl dönümü münasebetiyle AA muhabirine konuşan Hatib, "Toprak Günü'nün kırkıncı yılında Filistinlilerin haklarına, kutsal değerlerine ve topraklarına yönelik İsrail ihlalleri ciddi boyutlara tırmandı. İsrail'in Mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistinlilere yönelik ihlallerinde, daha önce görülmemiş bir artış var." dedi.

Yıkılması hedefiyle Araplara ait 50 bin ev ile yaklaşık 14 bin Filistinlinin yaşadığı Negev'de 3 yerleşim alanına İsrail tarafından el konulduğunu söyleyen Hatib, Filistinlilerin, son zamanlarda İsrail toplumu ve polisinin provokatif eylemlerine maruz kaldığını, bunun da yaşamlarında ciddi bir tehdit unsuru olduğunu vurguladı.

Hatib, İsrail siyasetindeki Filistin yapısına zarar verilmesini amaçlayan girişimlere dikkati çekerek, "İsrail hükümeti, İslami Hareket ve onlarca sosyal kurumun faaliyetlerine yasak getirerek ya da Knesset'teki Arap milletvekillerini hedef alarak Filistin yapısına zarar vermeye çalışıyor." diye konuştu.

Toprak Günü münasebetiyle Filistinlilerinin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikenin Mescid-i Aksa'ya yönelik tehditler olduğunu vurgulayan Hatib, şunları söyledi:

"Son günlerde Aksa'daki murabıtları hedef alan, ziyaretçi kafilelerinin girişlerinin engellendiği bir süreç yaşanıyor. Mescid-i Aksa ve Kudüs, İsrail'in Kudüs'teki devasa Yahudi yerleşim birimleri inşa projesinden sonra daha fazla hedef haline geldi. "

Hatip, ayrıca Filistinli gruplar arasında anlaşmazlıkların olduğunu ifade ederek, Filistin yönetiminin, İsrail hükümeti ile görüşülmesi konusunda kendilerini düzeltmesi gerektiğini kaydetti. Hatip, "Batı Şeria'daki kardeşlerimiz, işgalci devletin uygulamaları altında iken aralarında Filistinli liderlerin de bulunduğu bir heyetin, İsrail ordu yetkilisine taziye için gitmesi makul değil." şeklinde konuştu.

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiş, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta Filistin Toprak Günü'nde etkinlikler düzenleyip, kaybettiklerini anıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.