Filistin'deki tarihi "Tel Balata" bölgesi tehlike altında

Filistin'deki tarihi "Tel Balata" bölgesi tehlike altında
Filistinliler, İsrail'in Batı Şeria'daki arkeolojik sit alanı Tel Balata'yı "işgal etmesinden" endişe ediyor

NABLUS (AA) - LUBABE ZEVKAN - Filistinliler, İsrail'in, Nablus kentinin doğusundaki arkeolojik sit alanı Tel Balata'yı "işgal etmesinden" endişe ediyor.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, 500 kadar İsrail askeri birkaç gün önce, yaklaşık 5500 yıllık tarihe sahip Tel Balata'ya bir haham eşliğinde girip burada ayin düzenledi. Filistinliler, bu ve benzeri olaylardan dolayı İsrail'in bölgedeki tarihi eserlere el koymasından endişe duyuyor.

Alman arkeolog Prof. Dr. Hermann Thiersch tarafından 1908'de keşfedilen Tel Balata, tarihçilere göre, MÖ. 3500'den bu yana bölgedeki medeniyetlere tanıklık ediyor.

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığına bağlı Kuzey Kentleri Tarihi Bölgeler Müdürü Dargam Faris, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden Şekim olarak isimlendiren Tel Balata'nın eski Mısır kaynaklarında geçen Orta Tunç Çağı'na ait şehirlerin bir modeli olduğunu belirtti.

Taştan kapısı bulunan surların temellerinin hala görüldüğünü kaydeden Faris, arkadaki tapınağın Firavun dönemi özellikleri gösterdiğini, tapınağın yakınında da kayalardan oluşan o dönem insanlarının tanrılarına kurban sunmak için kullandıkları bir sunak olduğunu aktardı.

- Yahudi yerleşimcilerin iddiaları

Bölgenin önemli tarihi alanlardan biri olduğunu kaydeden Faris, "İsrailliler Yuşa peygamberin, sunağın bulunduğu yerdeki kayaya on emri nakşettiğini ileri sürüyor, bölgedeki varlıklarına ve tarihi eserleri ele geçirmek için gerekçe bulmaya çalışıyor." dedi.

Faris, Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki birçok tarihi mekana zorla girdiği hatırlatarak, "Bu işgalciler açısından yeni bir politika değil. Yahudiler Tevrat rivayetlerini 1948 yılından bu yana işgalci devletin kurulması için şimdi de meşruiyet kazanmak için kullanıyor. Yahudiler iddialarının çürütülmesine rağmen bu topraklardaki varlık gerekçelerini kaybetme korkusuyla bunu kabul etmiyor." diye konuştu.

Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığına bağlı Karşılama Bölümü Başkanı Riham İsa da bölgedeki ilk kazıların 1913-1934 yılları arasında Alman bir heyet tarafından yapıldığını, sonrasında da 1956-1969 tarihleri arasında ABD'li bir heyetin kazılara devam ettiğini ifade etti.

Hollanda'da bulunan Leiden Üniversitesi'nin iş birliğiyle bölgeyi 2010 yılında düzenlediklerini ve turistler için güvenli bir yol belirlediklerini belirten İsa, aynı zamanda karşılama merkezi, tarihi eserlerin bulunduğu bir müze, belgesel film gösterimi için bir salonun inşa edildiğini belirterek, bölgenin yabancı ve yerli turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.