Filistinli Bergusi'nin, Nobel Barış Ödülü adaylığı

Filistinli Bergusi'nin, Nobel Barış Ödülü adaylığı
Filistinli tutuklunun eşi Bergusi: "Nobel Barış Ödülü'ne adaylığı eşimin, İsrail işgalinden kurtulmak ve özgürlük adına verdiği haklı mücadelesine meşruiyet kazandıracak" "Mervan, İsrail'in iddia ettiği gibi terörün değil, meşru direnişin sembolüdür" "Ödü

RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - Filistin'de 1987'deki 1'inci İntifada'nın sembol isimlerinden, 14 yıldır İsrail hapishanesinde tutuklu Mervan el-Bergusi'nin avukat eşi, Fedva el-Bergusi, "Mervan'ın Nobel Barış Ödülü adaylığı işgale karşı mücadelesinin meşruiyetidir." dedi.

Eşinin serbest bırakılması için yıllardır hukuk mücadelesi veren avukat Bergusi, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bergusi'nin Nobel adaylığının Filistin halkını da doğrudan etkileyeceğini dile getiren eş Bergusi, "Mervan'ın Nobel adaylığının, Filistin halkı üzerinde olumlu yönde etkisi olacak. Nobel Barış Ödülü'ne adaylığı eşimin, İsrail işgalinden kurtulmak ve özgürlük adına verdiği haklı mücadelesine meşruiyet kazandıracak." diye konuştu.

Bir grup gönüllü avukatla Filistin halkının mücadelesini dünyaya duyurmak ve hakkında 5 müebbet ile 40 yıl hapis cezası bulunan eşinin serbest bırakılması için yerel ve uluslararası düzeydeki tüm etkinliklere katılan Bergusi, şu ifadeleri kullandı:

"Eşimin Nobel Barış Ödülü'ne adaylığı için Filistin'de, Arap dünyasında ve uluslararası alanda büyük bir destek kampanyası yürütülüyor. Ayrıca Avrupa parlamentoları, parlamento blokları ve dünyanın çeşitli bölgelerinden parlamenterlerden destek mesajları alıyoruz. Mervan'ın Nobel adaylığı Arap dünyasında yaşanan meseleler ve bölgesel gelişmeler nedeniyle kenara itilen Filistin davasını yeniden gündeme getirecek."

- "Siyonist lobisinin adaylığı engelleme girişimleri"

Eşinin Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasını temenni eden Bergusi, "Ödülü alıp almaması bir yana sadece aday gösterilse bile Filistin davasını yeniden tüm dünyaya duyurmuş olacağız." ifadesini kullandı.

Mervan el-Bergusi'nin Nobel adaylığı kampanyasının karşısında ciddi bir Siyonist lobisi olduğunu vurgulayan Bergusi, "Mervan, İsrail'in iddia ettiği gibi terörün değil, meşru direnişin sembolüdür." dedi.

- "Mervan'ın serbest bırakılması zorunluluk"

Söz konusu adaylığın, eşine vurulan kelepçeleri kısmen gevşeteceğine inanan Bergusi, Filistin yönetimi ve etkin grupların da Bergusi'nin serbest bırakılması için çalışması gerektiğini dile getirdi.

"Mervan Filistin'in birlik ve bütünlüğünün sembolü haline geldi" diyen eş Bergusi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna kimsenin itirazı yok. Mervan'ın serbest bırakılmasına yönelik ulusal kampanyalar, tüm Filistinli grup ve önemli şahsiyetler tarafından destekleniyor. Onun serbest bırakılması sadece bir talep değil, zorunluluk. Burada iki yol var: Ya Filistin liderliği herhangi bir siyasi sürecin ilerlemesinde Bergusi'nin serbest bırakılmasını şart koşacak ya da İsrail ile Filistinli gruplar arsında yapılacak takas anlaşması ile serbest kalması sağlanacak."

- "Bir araya gelebilmemiz için daha ne olmalı"

Fevda el-Bergusi cezaevinde eşiyle gerçekleştirdiği son ziyarette, onu, Filistin meselesi konusunda "endişeli ve tedirgin" gördüğünü belirterek, "Eşimin maneviyatı oldukça güçlü ve morali de hayli yüksek. Ancak Filistin halkının durumu ve Filistin meselesinin dünya gündeminde kenara itilmesinden dolayı endişeli ayrıca Aksa'ya yönelik saldırılar karşısında geçen ekim ayında başlayan kitlesel hareketliliğin Filistinli liderler tarafından gerektiği gibi değerlendirilemediğini düşünüyor." dedi.

Bergusi, eşinin ekim ayından bu yana devam eden kitlesel hareketliliği de "büyüklerin başarısızlığını kabullenemeyen gençlerin sokağa çıkması" şeklinde yorumladığını aktardı.

Eşinin mevcut bölünmüşlük hakkında ise "Kudüs ve Gazze'de yaşananlar, Yahudi yerleşim birimleri, öldürme ve yıkımlar Filistinli grupların birleşmesine yetmiyor mu? Bir araya gelebilmemiz için daha ne olmalı?" dediğini belirtti.

Mervan el-Bergusi, Filistin'de 1987'deki 1'inci İntifada'nın önde gelen aktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filistin Fetih Hareketi'nde önemli görevler yürütmüş olan Bergusi, 15 Nisan 2002'de yakalanmasının ardından 2004'te Tel Aviv Merkez Mahkemesi'ndeki duruşmasında Fetih Hareketi Genel Sekterliği ve Fetih'e bağlı Aksa Şehidler Tugayı'nın yaptığı her türlü eylemden sorumlu olması başta olmak üzere 5 ayrı konuda yargılandı.

İsrail hapishanesinde 2002'den bu yana tutuklu bulunan Bergusi hakkında 5 kez müebbet ve 40 yıl hapis cezası verildi.

Fedva el-Bergusi, Mervan el-Bergusi'nin Nobel Barış Ödülü adaylığına destek kampanyası çerçevesinde geçen ay başında Tunus'ta yaptığı açıklamada, "Güney Amerika'dan direnişçi ve Nobel Barış Ödüllü Adolfo Pérez Esquivel'in, Bergusi'yi Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.