Filistinli iş adamından Lübnan'da kültür ve sanata katkı

Filistinli iş adamından Lübnan'da kültür ve sanata katkı
Filistinli işadamı Nimer'in kurduğu ve Osmanlı-Arap hat sanatına dair eserlerin yanı sıra Filistin ve bölgenin kültürüne ilişkin eserlerin sergileneceği "Dar en-Nimer Kültür ve Sanat Merkezi" açıldı- Nimer:- "Bugün kimse Kudüs'ün gerçek tarihini bilmiyor.

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Filistinli iş adamı Rami el-Nimer'in kurduğu ve Nimer ailesinin koleksiyonunda yer alan Osmanlı-Arap hat sanatına dair eserlerin yanı sıra Filistin ile bölgenin tarih ve kültürüne ilişkin eserlerin sergileneceği "Dar en-Nimer Kültür ve Sanat Merkezi" açıldı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Lübnan Çevre Bakanı Muhammed Meşnuk'un yanı sıra Lübnan kültür ve sanat hayatından çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde Suriyeli Mevleviler sema yaptı.

Rami el-Nimer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu merkezin Filistinlilerin Lübnanlılara bir hediyesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü onlar bize kapılarını açtılar. Merkezde çoğunlukla Filistin kültürüne dair eserler sergilenecek. Çünkü savaşlar ve göçlerden sonra Filistinliler kültürlerini unutmakla karşı karşıya kaldı." diye konuştu.

Nimer, "Koleksiyonumda Filistin tarihine ait çok sayıda eser mevcut. Bugün kimse Kudüs'ün gerçek tarihini bilmiyor. Türkler, Arap ve Filistinlilerin mirasını korudu ancak Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra insanlar bir arada yaşama kabiliyetlerini kaybettikleri için kültürel miraslarını koruyamıyorlar. Ama öncesinde böyle değildi." dedi.

Merkezin müdürü Raşa Salah ise işe öncelikle Fransız bir mimar tarafından domino taşlarından ilham alınarak yapılan binayı restore ederek başladıklarını ifade etti.

Salah, merkezin amacının bölgedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması olduğunu belirterek "Şu günlerde bölgemizde zor zamanlar yaşanıyor. Her şey birbirine karışmış durumda. Araplara terörist gözüyle bakılıyor. İslam'a da aynı şekilde. Hristiyanlar ise bölgeden sürülmüş durumda. Bence bu merkez bizim tarih, kültür ve sanatımızın olduğuna dair iyi bir cevap niteliğinde. Bunları yeni nesillerle paylaşmak çok önemli." dedi.

Salah, merkezde aynı zamanda Nimer ailesinin sanat koleksiyonununda yer alan hat eserlerinin de sergileneceğinin altını çizerek bu sayede Arap harflerinin yolculuğunun izlenebileceğini söyledi.

Merkezde 25 Mayıs'ta "Filistin Nakış Sanatının Siyasi Tarihi" isimli Filistinli kadınların el işçiliği ile yaptıkları elbiselerden oluşan bir sergi gerçekleştirilecek.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.