Filistinli kadın ekmeğini taştan çıkarıyor

Filistinli kadın ekmeğini taştan çıkarıyor
Gazze'de moloz yığınları arasında çıplak elleriyle taş toplayan Filistinli Ebu Muhsin:- "Alın teriyle çalışmak ayıp değil. İşim zor ve meşakkatli, ancak ele güne muhtaç olmaktan iyidir"

GAZZE (AA) - MUHAMMED MACİD - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının ardında bıraktığı moloz yığınları arasında çıplak elleriyle taş toplayan Filistinli kadın, günde en fazla 4-5 dolarlık kazancı ile ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Gazzeli Cihad Ebu Muhsin için Dünya Kadınlar Günü'nün diğer günlerden farkı yoktu. Her sabah yaptığı gibi dün de erkenden evden çıkan Ebu Muhsin, İsrail uçaklarının yerle bir ettiği moloz yığını haline gelmiş binaların arasında dolaştı, çıplak elleriyle taş toplayıp, eşeğinin çektiği arabaya yükledi.

AA muhabirine konuşan 48 yaşındaki Ebu Muhsin, önceliğinin ailesinin o günkü rızkını temin etmek olduğunu söyledi.

Ebu Muhsin, topladığı moloz parçalarını, yeniden dönüşüm işleminin yapıldığı fabrikalara götürdüğünü belirterek, "Molozları bazı işlemlere tabi tuttuktan sonra tuğlaya dönüştürüyorlar. Bir araba dolusu moloz için 2 dolar ödüyorlar. Günde en fazla iki ya da üç arabalık moloz toplayabiliyorum" dedi.

- "Alın teriyle çalışmak ayıp değil"

Yaşadığı bölgenin örfüne göre kadınların bu şekilde çalışmasının hoş karşılanmadığına dikkat çeken Ebu Muhsin, karşılaştığı sıkıntılara rağmen çalışmak zorunda olduğunu vurguladı.

Ebu Muhsin, hangi alanda olursa olsun alın teriyle çalışmanın ayıp olmadığını belirterek, "İşim zor ve meşakkatli, ancak ele güne muhtaç olmaktan iyidir" dedi.

Yaşadığı bölgede kadın hakkından söz etmenin anlamsız olduğunu söyleyen Ebu Muhsin, "Biz zavallı kadınlarız. Dünya Kadınlar Günü'ymüş!.. Ne biliyor ne de kutluyoruz. İsrail saldırıları, yüzlerce kadının hayatına mal oldu, yaraladı ya da evlerinden etti. Filistin'de kadın hakları yok" diye konuştu.

- Kısıtlı iş imkanları

Hasta eşi ve iki çocuğunun temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çektiklerini belirten Ebu Muhsin, sözlerine şöyle devam etti:

"Eşim hasta ve biraz da yaşlı olduğu için çalışamıyor. Geçimimizi sağlayacak, eşime gerekli ilaçları temin edebilecek kimsemiz yok. Ben de ailemin geçimini ve eşimin tedavi masraflarını karşılayabilmek için taş toplama işine girmek zorunda kaldım."

İsrail'in bölgede senelerce uyguladığı ve hayatın her alanında hissedile ablukanın iş imkanlarını da kısıtladığını aktaran Ebu Muhsin, "Dışlanmış bölgelerde yaşamak zorunda bırakıldık. Ne iş ne de yardım var. En büyük temennim, bu meşakkatli işi bırakabilmek" diye konuştu.

- İsrail'in son saldırısının bilançosu ve abluka

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp, iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" dört sınır kapısını kapatmıştı. Söz konusu ablukanın yanı sıra 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin de Refah sınır kapısını kapatması ve tünelleri yıkması sebebiyle Gazze'deki Filistinliler, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Uluslararası kurumlar tarafından hazırlanan raporlara göre, işsizlik ve fakirlik nedeniyle 1,9 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 80'i hayatlarını yardım kuruluşlarının desteğiyle idame ettiriyor.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren Gazze saldırılarında 489'u kadın 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca binlerce bina hasar görmüş, 18 bine yakın yapı tamamen yıkılmıştı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Ekim 2015'te hazırladığı yıllık raporunda, "Gazze Şeridi'nin 2020 yılına kadar 'yaşanamaz' hale gelebileceği" uyarısında bulunmuştu.

Filistin Kadın İşçi Sendikası'nın 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla yayımladığı raporda ise Gazze Şeridi'nde kadınların yüzde 63'ünün işsiz olduğu kaydedildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.