Filistinlilerin Mescid-i Aksa Direnişine Türklerden Destek

Filistinlilerin Mescid-i Aksa Direnişine Türklerden Destek
TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Kücet:"Biz olayların yaşandığı gece Kudüs'e geldik. Tabii Mescid-i Aksa'ya giremedik. Buradaki Müslüman kardeşlerimizin mahzunluğunu, garipliğini paylaşmak için biz de onlarla beraber sabah, akşam ve yatsı namazlarını

KUDÜS (AA) - ESAT FIRAT - Kudüs'e gelen Türk ziyaretçiler, İsrail'in Mescid-i Aksa'nın kapılarına koyduğu metal arama dedektörlerine tepki gösteren Filistinlilere destek vererek, namazlarını Harem-i Şerif'in kapılarında kılıyor.

Kutsal şehri ziyaret eden Türkler, Mescid-i Aksa'yı görmeyi çok istemelerine rağmen, Filistinlilerin tepkisine ortak olacaklarını vurguladı ve bunun Müslümanların birliğine vesile olması temennisinde bulundu.

Kudüs'e gelen ziyaretçi kafilesinde yer alan TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Erbay Kücet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz olayların yaşandığı gece Kudüs'e geldik. Tabii Mescid-i Aksa'ya giremedik. Buradaki Müslüman kardeşlerimizin mahzunluğunu, garipliğini paylaşmak için biz de onlarla beraber sabah, akşam ve yatsı namazlarını mescidin dışında kıldık." dedi.

Mehmet Akif İnan ve Nuri Pakdil'in şiirlerinden Mescid-i Aksa'yı okuduğunu ifade eden Kücet, "Tabii hepsi bir hikaye gibi geliyordu. Şimdi üç gündür buradayız ve maalesef gerçekle karşı karşıya kaldık. Burada yaşayan Müslümanların çilelerini, sıkıntılarını bizzat müşahede ettik. Büyük bir ızdırap, gözyaşlarımızı burada çok akıttık." diye konuştu.

Kücet, çarenin gözyaşı dökmek olmadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin büyük devlet olmasının inşallah burada faydasını göreceğiz. Bu kardeşlerimize de daha fazla yardım eli uzatmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

- "Keşke daha önce gelip bu kardeşlerimizle beraber olsaydık"

İstanbul'da özel bir hastanede doktor olarak çalışan Şerif Önen ise Kudüs'e şimdiye kadar gelememenin üzüntüsünü burada gördüklerinin ardından daha çok yaşadığını belirtti. Önen, "Biz Türkiye'de iken durumun bu kadar vahim olduğunu, Filistinli kardeşlerimizin, buradaki Müslümanların bu kadar zor durumda olduğunu hiç tahmin bile etmiyorduk." dedi.

İsrail'in Filistinlilerin mezarlıklarına kadar her şeylerini ele geçirmeye çalıştığına doğrudan şahit olduğunu söyleyen Önen, "Evlerinde hapis olduklarını, utanç duvarlarıyla çevrelendiklerini görünce içimiz kan ağladı. Kendi insanlığımızdan, kendi Müslümanlığımızdan utandık. Keşke daha önce gelip bu kardeşlerimizle beraber olsaydık." diye konuştu.

- "Silahlar altında bir hayat çok zor"

Salı akşamı Mescid-i Aksa'nın hatibi Şeyh İkrime Sabri'nin de yaralandığı İsrail polisinin müdahalesinde plastik mermiyle vurulan Türk ziyaretçi Hidayet Aksoy da yaşadıklarını AA muhabirine şöyle anlattı:

"Yatsı namazını kıldıktan sonra cemaat protesto etmeye başladı. O sırada İsrail polisi genç bir hanımı götürmeye çalıştı. Tabii cemaat mani olmak istedi. O sırada bir kargaşa yaşandı. İsrail polisinin müdahalesiyle beraber bir anda izdiham yaşandı ve bende aralarında kaldım. Sonra yere düştüm. Baldırım, diz kapağım ve parmak uçlarım çok ağrıdı. Ayağa kalkıp yürüdükten bir süre sonra sanki elime bir taş değdi. Bir baktım ki parmağımdan kan fışkırıyor. Plastik mermi gelmiş. Etrafta bulunan mobil sağlık ekibi hemen müdahale etti. Daha sonra hastaneye geçerek dikiş attık."

Filistinlilerle aynı ortamı paylaşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Aksoy, "Şu anda tüylerim diken diken oluyor. Onların bu şekilde yaşaması beni çok üzdü. Silahlar altında bir hayat çok zor." dedi.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış ve kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Metal arama dedektörlerinden aranarak Harem-i Şerif'e girmeyi reddeden binlerce Filistinli, namazlarını Mescid-i Aksa'nın Aslanlı (El-Esbat) Kapısı'nda kılıyor. Cemaat zaman zaman İsrail polisinin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.