Finans Teknopark ile İSTKA mali destek sözleşmesi imza töreni

Finans Teknopark ile İSTKA mali destek sözleşmesi imza töreni
Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)- "Yurt içi tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat bir şekilde yüzde 6-7'lik bir büyümeyi 20-30 yıl sürdürüp, geçmişte Japonya'nın, bugün Kore'nin başardığını başarabilirdik"- "Türkiye'de tasarruf açığı bu boyutlarda olm

İSTANBUL (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yurt içi tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat bir şekilde yüzde 6-7'lik bir büyümeyi 20-30 yıl sürdürüp, geçmişte Japonya'nın, bugün Kore'nin başardığını başarabilirdik." dedi.

Şimşek, Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığı ile kurulan Finans Teknopark AŞ ile İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) arasında yapılan mali destek sözleşmesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, bugün gelişmiş ülkelerde büyümenin son derece cılız olduğunu, buralarda ithalat problemi olduğunu söyledi.

Çünkü 2007 yılına kadar olan dönemde hane halkı borcunun hızla arttığına işaret eden Şimşek, krizden sonra devletlerin borçlarında patlama olduğunu, şirketlerin yatırım iştahının olmadığını zira talebin düşük olduğunu kaydetti.

Şimşek, yatırım yapılmadığı zaman verimliliğin artmadığını, büyüme potansiyelinin düşük kaldığını dile getirdi.

Bunun bir kısır döngü olduğunu anlatan Şimşek, halbuki Türkiye'nin çok farklı bir konjonktürde olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ciddi bir yatırım iştahı, yatırım ihtiyacı ve genç nüfusu nedeniyle ciddi bir tüketim talebi olduğunun altını çizen Şimşek, "Dolayısıyla yurt içi tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat bir şekilde yüzde 6-7'lik bir büyümeyi 20-30 yıl sürdürüp, geçmişte Japonya'nın, bugün Kore'nin başardığını başarabilirdik. Nitekim neden başaramıyoruz? Çünkü biz şu anda yeterince tasarruf etmiyoruz." şeklinde konuştu.

Şimşek, tasarrufları artırmak için ciddi çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sermaye piyasalarının gelişmesi, enstrüman çeşitliliği, alternatiflerin çoğalması, örneğin sukuk gibi…. Bu konularda ne gerekiyorsa yaptık. Yakın dönemde faizsiz finans kuruluşlarının koordinasyon kurulunu oluşturduk, toplantısını yaptık, yol haritası belirledik, çalışma grupları oluşturduk… Bu alanın geliştirilmesi için önemli adımlar atacağız."


- "Hane halkının teşviklerini artırmak için dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan cömert teşvikler verdik"


Şimşek, bu yılın ilk reform paketinin Ar-Ge Reform Paketi olduğunu anımsatarak, buradaki amacın Türkiye'nin katma değer zincirinde yukarı çıkması olduğunu söyledi.

Firmaların tasarruflarını artırmak için muazzam teşvik verdiklerini hatırlatan Şimşek, hane halkının teşviklerini artırmak için dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan cömert teşvikler verdiklerini kaydetti.

Şimşek, bu konuda kamunun ise dengelerini iyileştirdiğine işaret ederek, "Orada da reforma ihtiyaç var ama o reformun amacı daha çok gelirlerin kalitesinin artırılması, harcamaların rasyonelleştirilmesi ve performansın kalıcı, sürdürülebilir bir noktaya getirilmesi…" şeklinde konuştu.

Sermaye piyasalarının gelişmesinin aslında atıl duran bazı kaynakların sisteme girilmesini sağlayabileceğini aktaran Şimşek, eğer bunlar sisteme sokulursa, kaynak havuzunun büyümüş olacağını dile getirdi.

Şimşek, Türkiye'de tasarruf açığı bu boyutlarda olmasaydı, kamu maliyesindeki güçlü performansla, bu reform çabası ile bu enflasyona rağmen faizlerin biraz daha düşük olabileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistem çok sığ. Bugün kredilerin mevduata oranı ortada. Mevduat belirleyici, çünkü diğer kaynaklar sınırlı. Mevduat belirleyici olunca, mevduatın faizi yüksek olunca ne oluyor, faizler de yüksek oluyor. Son toplanan mevduat faizleri yüzde 14'lere dayanmış durumda. Bunu yüzde 16-17'nin altına satarsanız anlamlı değil. Tartışmaların kaynağı da bu. Ama açık ve net olarak söylüyorum; kolaycı bir çözüm yok. Olsaydı, zaten çoktan o çözümü uygulamaya koyardık."


- "Reformlar hayata geçtikçe Türkiye'nin algısı da gerçekliği de iyileşecek"


Şimşek, gelecek dönemin yoğun olacağını belirterek, reformlar hayata geçtikçe Türkiye'nin algısının da gerçekliğinin de iyileşeceğini, risk priminin çok daha makul düzeylere düşeceğini ve daha büyük ölçekte kaynağı cezbedeceğini söyledi.

Gelecek dönemde İstanbul'un finans merkezi olması için bütün boyutları ile ne gerekiyorsa yapacaklarını anlatan Şimşek, yatırımcıyı en iyi şekilde koruyacaklarını, her şeyi kolaylaştıracaklarını, amaçlarının piyasalarının derinleşmesi ve gelişmesi olduğunu dile getirdi.

Şimşek, yastık altı altınların cezbedilmesi konusunda herkese büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, "Geçen bankacılarla bir araya geldim, onlara da söyledim. Mevduat sınırlı, faizler yüksek… Buyurun o zaman 'var olan atıl kaynakları sisteme nasıl cezbederiz' bu konuda çalışın, önerilerle gelin, biz de size bu konuda yardımcı olalım. Benzer şekilde katılım bankaları…" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Türkiye'de borsacılık faaliyetlerinin başlamasının 142. yılı olması dolayısıyla Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever tarafından Başbakan Yardımcısı Şimşek ile İstanbul Valisi Vasip Şahin'e, adlarına 142'şer fidan dikildiğine dair sertifikaları takdim edildi.

Ardından konuşmacılar, projede emeği bulunanlar ile katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Son)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.