Finansal Kurumlar Birliği 4. Olağan Genel Kurulu

Finansal Kurumlar Birliği 4. Olağan Genel Kurulu
FKB Başkanı Özger:- "Kuruluşumuzdan bugüne kadarki 3 yıllık sürede Birliğimiz; temsil ettiği sektörlerin ekonomideki payının büyümesi, insan kaynağı kalitesinin artırılması ve ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sunmaya yönelik projelerin hızla devreye alınm

İSTANBUL (AA) - Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger, "Kuruluşumuzdan bugüne kadarki 3 yıllık sürede Birliğimiz; temsil ettiği sektörlerin ekonomideki payının büyümesi, insan kaynağı kalitesinin artırılması ve ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sunmaya yönelik projelerin hızla devreye alınması yönünde çok önemli atılımlarda bulundu" dedi.

FKB'nin 4. Olağan Genel Kurulu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Kurulun açılış konuşmasını yapan Özger, FKB'nin kuruluşundan bugüne kadarki 3 yıllık sürede temsil ettiği sektörlerin ekonomideki payının büyümesi, insan kaynağı kalitesinin artırılması ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı sunmaya yönelik projelerinin hızla devreye alınması yönünde çok önemli atılımlarda bulunduğunu anlattı.

Bankacılık dışı finansman alanının en güçlü temsilcisi konumundaki FKB olarak, üç sektörden toplam 103 üye finansal kuruluş ve 7 bin 135 çalışanı temsil ettiklerini aktaran Özger, 2015 sonu itibarıyla üç sektörün 95 milyar TL’lik bir aktif büyüklük üretip, 156 milyar TL’lik işlem hacmine de aracılık ettiğini vurguladı.

“Kurucu Yönetim Kurulu olarak, Birliğimizin kuruluş sürecinden itibaren geçen üç yılda; sektörlerimizin önünü açamaya ve finansal sistem içindeki konumlarını güçlendirmeye yönelik pek çok projeyi hayata geçirdik” diyen Özger, 23 Ekim 2013’te ilk genel kurulunu yapıp yasal olarak faaliyetlerine başlayan Birliğin, kısa sürede yönetim ve genel sekreterlik yapılarını oluşturarak, kurumsal organizasyonunu hızla devreye soktuğunu ve bunun hemen ardından; sektörlerin kendilerinden beklentileri doğrultusunda, öncelikli düzenleme ve uygulamaların devreye alınmasına yönelik çalışmalara başladıklarını belirtti.

Özger, 2015 yılında Birliğin girişimleri ile ihracatçı faktoring şirketlerinin Eximbank aracılığıyla TCMB ihracat reeskont kredilerinden yararlanmaya başladıklarının altını çizerek, bu sene de FKB’nin Eximbank ile olan iş birliği çerçevesinde faktoring şirketlerinin, Eximbank’ın kısa vadeli ihracat sigorta poliçeleri ile ihracat faktoringinde hizmet verdikleri 75 olan ülke sayısını 238’e çıkartacaklarını beklediklerini söyledi.

Özger, "Bildiğiniz üzere 6361 sayılı kanunumuz, finansal kiralama sektörümüz için 'Sözleşme Tescil Sistemi', faktoring sektörümüz için ise 'Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nin oluşturup, bu sistemlerin uygulanmaya alınması sorumluluğunu Birliğimize vermişti. Geçtiğimiz yıl itibarıyla bu sistemler uygulamaya geçirilmiş olup; başarıyla devam ettirilmektedir. 2016 yılında ise Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ne ödeme araçları ve tahsilat bilgileri ilave edilecek olup, böylece faturaların ödenme performansı da izlenebilecek." ifadelerini kullandı.



- "FKB üyesi firmalar artık Takasbank para piyasasında işlem yapabiliyor"


FKB Başkanı Özger, birlik olarak üyelerinin Takasbank para piyasasında işlem yapabilmesi için başlattıkları çalışmaların sonuçlandığını belirterek, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca para piyasalarından ve organize piyasalardan fon sağlama yetkisi bulunan üye şirketlere Takasbank bünyesinde işletilmekte olan banka ve aracı kurumların kısa süreli fon fazlarını değerlendirip fon ihtiyaçlarını karşıladıkları Takasbank Para Piyasası’na katılımcı olma imkanı getirildiğini aktardı.

Özger, Birliğin 3 yıllık faaliyetleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 435 nolu Vergi Usul Kanunu tebliği çıkartıldığını ve finansman şirketlerine de bankalar gibi dekont düzenleyebilme imkanı verildiği hususunun bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Eximbank, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) gibi değerli iş birliklerimizle 2015 yılında başlattığımız ve 2016 yılında da sürdüreceğimiz yurt çapındaki etkinliklerimizle, özellikle ihracatçı KOBİ’lerimize ulaşacak ve finansman ihtiyaçlarına yönelik özel çözümlerimiz hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz. Küçük işletme ihtiyaçlarına duyarlı iş ortamında; KOBİ’lerimizin rekabet güçlerinin uluslararası düzeyde artırılması ve ülkemizin ekonomik büyümesine katkılarının yükseltilmesi amacıyla hazırlanan ‘KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’ında yer alan ‘KOBİ’lerin Finansmana Erişimlerinin Kolaylaştırılması’ stratejik başlığında da FKB’nin tüm sektörleri olarak görev alıyoruz. Yine kuruluş vizyonumuzda da yer aldığı üzere; faaliyetlerimizin en önemli parçalarından biri de sektörel standartlarımızı yükselterek, bu doğrultuda insan kaynağı kalitemizi geliştirmektir.

Bu amaçla Birlik çatısı altında kurdukları Eğitim İktisadi İşletmesi'nin 2015 yılında 60’ın üzerinde program düzenleyerek, 700’ün üzerinde sektör çalışanına eğitim verdiğini dile getiren Özger, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diğer yandan, Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz temel uzmanlık sertifika programımızı da sürdürüyoruz. Halihazırda 35 kişiye sertifikalarını vermiş bulunuyoruz. Ayrıca, finansal kiralama-faktoring ve finansman mesleklerini tercih edilir bir kariyer haline getirmek amacıyla üniversitelerimiz ile işbirliğimizi genişletiyoruz. Yönetimimiz tarafından başlatılan henüz sonuçlanmamış girişimlerimiz ile sektörlerimizin finans sektöründeki payının artırılmasına yönelik çalışmalarımızın yeni yönetim tarafından da istikrar ve devamlılık çerçevesinde takip edileceğinden hiçbir kuşkumuz bulunmamaktadır. Bu çalışmalarda yönetimimiz tarafından oluşturulan FKB’nin mevcut güçlü genel sekreterlik yapısı en önemli güvencemizi teşkil etmektedir."

Öte yandan, 103 üye şirketin yöneticileri ile FKB yönetiminin hazır bulunduğu Genel Kurul’da Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ve gelecekteki seyrine yönelik değerlendirmeler de masaya yatırıldı. FKB Genel Kurulu’nda açılış konuşmalarının ardından Başkanlık Divanı Seçimi’ne geçildi. FKB'nin yeni başkanı, yeni yönetim kurulunun belirlenmesinden sonra seçilecek.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.