Fındık üreticisi mart ayını endişeli geçirdi

Fındık üreticisi mart ayını endişeli geçirdi
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:- "Fındık ürünü için mart ayı hiç iyi geçmedi. Yeni mahsul ürün zirai don ve fırtınalar nedeniyle ciddi zarar gördü"

GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan,"Fındık ürünü için mart ayı hiç iyi geçmedi. Yeni mahsul ürün zirai don ve fırtınalar nedeniyle ciddi zarar gördü." dedi.

Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış döneminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yalancı bahara kanan fındık bitkisinin şubat ayında erken uyandığını belirtti.

Mart ayında etkili olan kar yağışı ve zaman zaman kendisini gösteren fırtınanın erken uyanan bahçelerde hasara yol açtığını savunan Karan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındık ürünü için mart ayı hiç iyi geçmedi. Mart ayının ortalarından itibaren etkili olan kar yağışı beraberinde zirai donun yaşanmasına neden oldu. Özellikle orta ve yüksek kesimde fındıkta ciddi zarar oluştuğunu gözlemledik. Zirai don kadar Giresun genelinde zaman zaman etkili olan fırtınalardan da ürün olumsuz etkilendi. Resmi bir tespit çalışması yapılmadan oluşan hasarın boyutu hakkında kesin konuşmak doğru olmaz ama yaptığımız gözlemler hasarın çok ciddi boyutlarda olduğu yönünde."

Karan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından zirai don ve fırtınaların oluşturduğu hasarların boyutunun belirlenmesi için arazide ivedilikle tespit çalışması yapmalarını ve ortaya çıkacak sonucun kamuoyuyla paylaşılmasını beklediklerini dile getirdi.

Fındık piyasasında tekelleşmeye asla müsaade etmeyeceklerini kaydeden Karan, "Piyasada 10-15 gündür yaprak kımıldamıyor. Fındığa fiyat verilmiyor. Piyasa tamamen kilitlenmiş durumda. Bazı kesimler açık ve net bir biçimde fındık piyasasını tekelleştirmek istiyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Devletimizin de bir an önce bu tekelleşmenin önüne geçecek somut adımlar atmasını bekliyoruz. Alıcı karşısında üreticinin daha fazla ezilmesine müsaade etmelidir." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.