Fındıkta "yalancı bahar" korkusu

Fındıkta "yalancı bahar" korkusu
Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman:- "2016 ürünü fındığının zirai dondan zarar görmesinden endişe ediyoruz. Bu yıl da korkulu günler bizleri bekliyor"- Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:- "Üreticilerimizden, yeni mahsul fındığın da

GİRESUN (AA) - Giresun ve yöresinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle fındık ağaçlarında erken açan yapraklar, zirai don endişesine yol açtı.

Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde bir kaç gündür hava sıcaklıklarının 20 derecenin üzerinde seyrettiğini belirtti.

Fındık bahçelerinde dalların yaprak açmaya başladığına işaret eden Yaman, "Şu anda bahçelerimiz yalancı bahara kandı ve yapraklar açmaya başladı. Meteorolojiden birkaç gün daha sıcaklıkların bu şekilde devam edeceği yönünde bilgiler edindik. Bu da bahçelerin tamamen uyanmasını sağlayacak" dedi.

Yaman, Giresun'da 2004 ve 2014 yıllarında yalancı bahar nedeniyle bahçelerin zirai dondan etkilendiğini ifade ederek, "Bahçelerin uyanması nedeniyle 2016 ürünü fındıkta zirai don tehlikesi ortaya çıktı. Bilindiği gibi bahçelerde zirai dona karşı alınabilecek tedbirler de kısıtlı oranda. Fazla yapılabilecek bir şey yok. Bugünlerde üreticilerimizi 2016 fındığının zirai dondan zarar görmesi sardı. Nisan ayı ortalarına kadar zirai donun bölgede görülebildiğinden yola çıkarsak 2 ay bizi korkulu günler bekliyor" diye konuştu.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise üreticilere fındıklarına tarım sigortası yaptırmaları yönünde çağrıda bulundu.

Tarım sigortası yaptırma sürecinin 5 Mart'ta sona ereceğini anımsatan Karan, şunları kaydetti:

"Yalancı bahar nedeniyle fındık ürünü zirai don tehlikesiyle karşı karşıya. İlerleyen günlerde bizleri sıkıntılı günler bekliyor. Üreticilerimize mutlaka ürünlerini sigorta ettirmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Zirai don gibi doğa olaylarında sigorta yaptıran üreticilerimizin kayıplarını devlet karşılıyor. Bunun örneklerini geçmiş yıllarda gördük. Yeni mahsul fındığın da zirai don tehlikesi altına girmesinden dolayı üreticilerimiz vakit kaybetmeden tarım sigortalarını yaptırmalılar. Böylelikle kendilerini güvence altına almış olacaklar ve meydana gelebilecek bir zirai don durumunun da mağduriyet yaşamayacaklar."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.