Fırat'ın Batısındaki Pyd İçin Gözler Abd Yönetiminde

Fırat'ın Batısındaki Pyd İçin Gözler Abd Yönetiminde
DAEŞ'in Fırat'ın batısındaki Münbiç'ten çıkarılmasının ardından dikkatler PYD konusunda güvence veren ABD yönetimine çevrildi

ANKARA (AA) - ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PYD'nin, Fırat nehrinin batısındaki Münbiç ilçesini ele geçirmesinin ardından Washington yönetiminin tutumu merak ediliyor. Amerikan yönetiminin, Türkiye'ye verdiği güvenceye göre, DAEŞ'in ilçeden uzaklaştırılmasıyla PYD'nin de bölgeyi terk etmesi gerekiyor.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili, Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin ilçelerinde hakimiyetini ilan eden PYD, Fırat nehrinin batısında Münbiç'in ardından Cerablus'u da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki bölgeye kadar genişlemeyi hedefliyor.

PYD kuşağı böylece Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafi bağlarını büyük ölçüde koparmış olacak.

ABD yönetimi de Suriye'nin Türkiye sınırında ve Fırat'ın batısında yer alan Azez-Cerablus hattının DAEŞ'ten arındırılması gerekçesiyle PYD militanlarına savaş uçaklarıyla destek sağlıyor.

ABD için FETÖ elebaşıyla beraber yeni sınav
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin ABD gibi koalisyon ülkeleri ile yürüttüğü stratejik işbirliğinin temel nedeninin DAEŞ ile mücadele olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin DAEŞ’den açılan alanın PYD ile doldurulmasını kabul edemeyeceğini belirtti.

ABD’nin ne şekilde hareket edeceğinin henüz bilinemeyeceğini dile getiren Caşın, “Türkiye’yi ikna edecek bir planın ortaya konması gerekiyor. Bu noktada, Münbiç’te Türk-Amerikan ilişkileri çok ciddi bir sınav verecek.” şeklinde konuştu.

Caşın, "Türkiye çok önemli bir müttefiki olan ABD ile çok önemli bir sınavdan geçiyor. Bir tarafta Fetullah Gülen’in iade edilmesi üzerinden devam eden bir kriz var. Türkiye restini çekti fakat ABD'nin ‘Bu hukuki bir konudur’ şeklindeki yaklaşımı meseleyi uzatacağını gösteriyor. Şimdi de Münbiç üzerinden, iki ülke ilişkileri yeni ve çok ciddi bir sınav verecek.” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan da ABD'nin Fırat'ın batısına geçen PYD militanlarının DAEŞ’e karşı savaştığı argümanını ileri sürdüğünü ve Münbiç DAEŞ’ten kurtarıldıktan sonra PYD'ye bağlı unsurların buradan tamamen geri çekileceği sözü verdiğini hatırlattı.

Orhan, “Beklenen, ABD’nin müttefiklik ilişkisine bağlı kalarak verdiği sözü yerine getirmesi ve savaşa katılan PYD unsurlarının artık geri çekilerek yönetim, idare ve güvenliği yerel halka bırakması. ABD’nin de bu konuda baskı uygulaması. PYD'nin ABD’den bağımsız davranması mümkün değil. ABD bunu yapacak imkanlara sahip.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.