Fitch'ten kredi notunda değişiklik beklenmiyor

Fitch'ten kredi notunda değişiklik beklenmiyor
Ziraat Yatırım Ekonomisti Yılmaz:- "Fitch'ten değişiklik beklemiyoruz. Senenin ilerleyen dönemlerinde ise makro konjonktürün 2016 yılı için belirginleşmesiyle S&P ve Moody’s başta olmak üzere pozitif değerlendirmeler görebileceğimiz kanısındayız"- TEB Yat

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ / BURHAN SANSARLIOĞLU - Ekonomistler, Fitch Ratings'in cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve durağan görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.

AA muhabirine, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, kuruluşun, Türkiye'nin "BBB -" kredi notu ve "durağan" görünümünü teyit edeceğini öngörüyor.

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, bu sene Türkiye temalarının "Last Man Standing - Ayaktaki Son Adam" olduğunu belirtti.

Gelişen bazı ülkelerin ekonomik modeli, bazılarının da kurumsallaşmadan uzaklaşması nedeniyle kredibilitelerini kaybettiklerini söyleyen Yılmaz, Polonya, Brezilya, Güney Afrika'nın akla gelen ilk örnekler olarak karşılarına çıktığını dile getirdi.

Yılmaz, Brezilya'nın yatırım yapılabilir seviyedeki notunu kaybettiğini, Güney Afrika'nın tam sınırda olduğunu, Polonya'nın ise S&P'den iki basamak birden not kaybına uğradığını anımsattı.

Türkiye'nin ise güçlü kamu borç dinamikleri sayesinde yoluna devam ettiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Macaristan ve Hindistan ile bu sene gelişen ülkeler arasında Türkiye de kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu not almaya aday. Zira sık sık tekrarladığımız üzere bir ülkenin kredi notu kamu borcu ile ilgili. Güney Afrika'da kamu borcu yüzde 45’ler, bütçe açığı ise yüzde 4’ler civarında. Kredi notu düşürülen ülkeler bütçelerini dengeleyemedikleri için kredi derecelendirme kuruluşları tarafından cezalandırılmaktalar.

Borsaları düştüğü ya da büyümeleri yavaşladığı için değil. Örneğin petrol ihraç eden Kazakistan, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Azerbaycan da bu nedenle kredi notlarında indirimle karşılaştı. Petrol fiyatlarındaki gerileme, bütçelerini olumsuz etkiledi. Türkiye ise bu sene bütçe açığını yüzde 1,5'te tutmayı amaçlamakta. Bu değer, güncel dünya konjonktüründe neredeyse kusursuz. En önemli risk unsurumuz cari açık ise yüzde 5’in altında istikrar kazanmakta. Büyüme ise görece iyi gidiyor. Geçtiğimiz yılı yüzde 4'ün üzerinde tamamlamayı başardık. Bu nedenle bu sene Türkiye'nin kamu borç dinamiklerinde olumsuzluk beklemiyoruz."

Yılmaz, jeopolitik tarafta ise diplomasinin gereği çeşitli hamlelerin yapılmakta olduğunu vurguladı.

Antalya G-20 Zirvesi'nden beri bölgedeki jeopolitiğin Türkiye lehine pozitif sonuçlanacağı beklentilerini koruduklarını dile getiren Yılmaz, "Bu nedenle cuma günü Fitch'ten değişiklik beklemiyoruz. Senenin ilerleyen dönemlerinde ise makro konjonktürün 2016 yılı için belirginleşmesiyle S&P ve Moody’s başta olmak üzere pozitif değerlendirmeler görebileceğimiz kanısındayız. Böylece temamızla uyumlu şekilde sene sonuna geldiğimizde pek çok diğer gelişen ülke kredi notunu kaybederken Türkiye'nin yoluna kayıpsız devam ettiğini görebiliriz" ifadelerini kullandı.


- "Not ve görünümde değişiklik beklemiyoruz"


Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise Fitch'ten not indirimi ya da görünümde değişiklik beklemediğini, Türkiye'nin önünde olumlu ve olumsuz unsurlar bulunduğunu belirtti.

Küresel açıdan faizlerin 2016’da da düşük kalmaya devam edecek olmasının, pozitif unsurların başında geldiğini aktaran Kanlı, "Bu, finansman ihtiyacı yüksek Türkiye gibi ekonomilerin işini kolaylaştıracaktır. Türkiye özelinde ise büyüme performansının devam ettirilecek olması, cari açığın milli gelire oranının yüzde 5’in altına inmesi pozitif unsurlar olarak görülüyor" dedi.

Kanlı, yapısal yüksek enflasyonun asgari ücret artışının da etkisiyle bu yıl yüksek seviyelerde seyredecek olması, jeopolitik gelişmelerin (Rusya ve Suriye) Türkiye'nin risk priminde önemli bir artışa yol açması ve terörün önemli bir risk unsuru haline gelmesini ise negatif unsurlar arasında saydı.

Fitch'in de bunlara vurgu yapacağını öngören Kanlı, "Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarının hesaplamalarında kamu maliyesi en yüksek ağırlığa sahip kalemlerden. Burada, her ne kadar geçmiş dönemde kamu bu konuda çok iyi sınavlar vermiş olsa da bir belirsizlik var. Kamu açığı artacak ancak ne kadar? Orta Vadeli Program'daki (OVP) hedefin belirgin biçimde üzerine çıkma ihtimali var. Fitch buna da özel vurgu yapabilir" diye konuştu.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de Fitch'in cuma günkü gözden geçirmesinde, not ya da görünüm indirimine gitmeyeceğini belirterek, "Orta Doğu'da artan jeopolitik riskler dışında, bir not ya da görünüm indirimi için Türkiye’de makroekonomik bazda negatif bir gelişme olmadığı görüşündeyiz" görüşünü paylaştı.


- "Fitch görünümü pozitif olarak değerlendirebilir"


TD Securities Gelişen Ekonomiler Başekonomisti Cristian Maggio, Türkiye'nin pozitif gelişmeler kaydettiğini ve ülkede yapısal anlamda da herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, Fitch'in, Türkiye'nin notu ve görünümünde değişikliğe gitmeyeceğini söyledi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de asgari ücretteki artıştan dolayı Türkiye'de iç talebin artacağına ve bu durumda Fitch'in görünümü pozitif değerlendirebileceğine dikkati çekerek, ancak jeopolitik risklerin Türkiye için olumsuzluk içerdiğine dair yorumların yapılabileceği öngörüsünde bulundu.

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da Fitch'in Türkiye'nin notunu değiştirmeyeceğini vurguladı.


- Türkiye'nin kredi notu


Fitch Ratings, 2015 yılının son not değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunu "BBB -" ve görünümü "durağan" olarak teyit etmişti.

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Mayıs 2013'te yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış, 2014 başında Türkiye'nin görünümünü negatife çekmişti. Geçen yılın son ülke kredi notu değerlendirmesinde Moody's, kredi notu "Baa3", görünümü "negatif" olarak korumuştu.

Standard & Poor's (S&P) ise Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu teyit etmiş, görünümü de "negatif" açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.