Fobiler Sanal Gerçeklikle Yenilecek

Fobiler Sanal Gerçeklikle Yenilecek
Gündelik yaşamı sekteye uğratan korku, fobi ve stres bozukluklarının tedavisinde kullanılmak üzere sanal gerçeklik teknolojilerine dayalı bir sistem geliştirildi

ANKARA (AA) - Yenilikçi teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik, sağlık ve güvenlik sistemleri alanında faaliyet gösteren İdeasis firması, TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından desteklenen Basit Fobilerde Sanal Gerçeklik Teknolojisi Uygulamaları ile Tedaviye Yardımcı Araç Geliştirme Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları ürüne dönüştürdü.

Fobilerin tedavisinde uygulanan "maruz bırakma/alıştırma" yönteminden hareket edilen projede, kişinin korkusu olan duruma alıştırılması hedefleniyor. Bu yöntemde, kişi korktuğu durumla veya nesneyle/olayla yüzleşerek buna alışıyor ve zamanla daha az korkmaya veya hiç korkmamaya başlıyor.

Uzmanlar, geleneksel yollarla maruz bırakma tedavisini uygularken danışanları ile beraber yükseklik korkusu için asansöre binmek, uçuş korkusu olanlarla uçağa binmek gibi seanslar bile düzenleyebiliyor. Zahmetli, maliyetli ve zaman alıcı bu süreçler, her korku için uygulanamıyor.

"10-12 seans, 2-3'e düşüyor"
Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi adına projede akademik danışman olarak görev alan Doç. Dr. Sedat Işıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Fobilerin Tedavisinde Kullanımı Projesi kapsamında bir araç geliştirildiğini söyledi.

Işıklı, şöyle konuştu: "Tedavi için bu hayvanları seans odasına getirmeniz gerekmiyor, deyim yerindeyse teknoloji bunu getiriyor. Dolayısıyla çok boyutlu ekonomik bir tarafı var. Zamandan tasarruf sağlıyor, olanaklar genişliyor. Her defasında bir kedi ya da köpek bulmanız gerekmiyor. Seans sayıları azalıyor. Geleneksel yöntemle ortalama 10-12 seansta tedavi edebildiğiniz kişileri, bu teknolojiyi kullandığınızda 2-3 seansta tedavi edebiliyorsunuz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.