FOMC öncesi ABD'de ekonomistler temkinli

FOMC öncesi ABD'de ekonomistler temkinli
Son ekonomik veriler ve politik karışıklıklar, Fed'in bugün başlayan iki günlük toplantısı öncesinde ekonomistlerin tahminlerinde kuşkuya sebep oluyor

Son ekonomik veriler ve politik karışıklıklar, Fed'in bugün başlayan iki günlük toplantısı öncesinde ekonomistlerin  tahminlerinde kuşkuya sebep oluyor. Bununla birlikte Wall Street ekonomistlerinin çoğu, Fed'in faiz oranını 2015 yılı ortalarında artırmaya başlayacağı görüşünde.

 

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), küresel piyasalarda son altı haftadır süren oynaklığın ardından bugün toplanıyor ve kararlar yarın (29 Ekim Çarşamba) açıklanacak. Bloomberg News tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 64 ekonomistin 62'sine göre, Başkan Janet Yellen ve ekibi bu gelişmeler yerine ABD ekonomisinin güçlü görünümüne odaklanacak ve tahvil alım programını planlandığı gibi sona erdirecek. Daha düşük farklarla, birçok ekonomist FOMC'nin faiz oranlarının "kayda değer bir süre" daha düşük tutulması ve "'emek kaynağının belirgin şekilde eksik kullanılması" ifadelerini korumasını bekliyor.

 

Eylül ayı ortasındaki son FOMC toplantısından bu yana, petrol fiyatları yüzde 14 geriledi, Standard & Poor's 500 Endeksi zirve rekorundan yüzde 7.4 kadar düşüş yaşadı ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizleri Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bu süreçte faizlerin 2015 ortasında artırılacağı ile daha uzun bir süre düşük kalacağı yönündeki görüş farkları giderek genişliyor.

 

Credit Suisse Group AG'nin ABD ekonomik araştırma müdürü Dana Saporta, "Fed son haftalarda gördüğümüz karmaşıklığı kesinlikle göz önünde bulunduracaktır. Fakat nihayetinde belirledikleri yolda kalacaklarını ve ilk sıkılaştırmanın gelecek yılın ortalarında olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

New York Fed Başkanı William C. Dudley ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, bu ayın başlarında yaptıkları yorumlarda bu yorumları makul olarak niteledi. Bloomberg'in 22-24 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 52'si FOMC'nin 2015 ikinci çeyreğinde faiz artırımına gideceği tahmininde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.