Ford Trucks'ın Yeni Bayisi Kocaeli'nde Açıldı

Ford Trucks'ın Yeni Bayisi Kocaeli'nde Açıldı
Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Koç: "Ford Trucks olarak Türkiye'den dünyaya teknoloji ihraç etmeye başladık"

KOCAELİ (AA) - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, "Ford Trucks olarak Türkiye'den dünyaya teknoloji ihraç etmeye başladık" dedi.

Kartepe ilçesinde Ford Trucks'ın yeni bayisinin açılışında konuşan Koç, 2001 yılından beri Kocaeli halkıyla üretim yapıp büyüdüklerini, deprem sonrası bölgeye odaklandıklarını ve sosyal sorumluluk projelerini kente daha çok yönlendirdiklerini söyledi.

Şirket olarak son 13 yılda üretim kapasitelerini 10 kat artırarak 415 bin araca çıkardıklarını ifade eden Koç, fabrika büyürken birçok alanda Kocaeli için yarattıkları katma değeri de artırdıklarını vurguladı.

Ali Koç, Ford Otosan olarak ticari faaliyetlere kamyon montajı yaparak başladıklarını anımsatarak, "1982'de o dönemin zorlu ekonomik şartlarına rağmen Eskişehir İnönü fabrikasını kurarak Türkiye'nin ilk kamyon motoru üreticisi olduk. Fabrikamızda yüzde 100 mühendislik ve işçilik gücümüzle bugüne kadar 550 binin üzerinde motor, 180 binin üzerinde çekici ve kamyon ürettik" diye konuştu.

Çekici ve kamyonların yüzde 70 üzerinde yerlilik oranıyla Türk ekonomisine yüksek katma değer sağladığını belirten Koç, "Otomotiv sektöründe bu dönemde yerli araç tartışmaları var. Doğru tartışmalardır, zira ülkemizde tamamen burada üretilen araçlar neresinden bakarsanız bakın yüzde 40-55 arası dışarıdan ithal edilerek yapılmaktadır. Dolayısıyla yerlilik oranı cari açık açısından da son derece önemlidir " ifadesini kullandı.

 

- "Teknoloji ihraç eder konumdayız"

İnönü fabrikasında üretilen ağır ticari araçlarda kullanılan "Ecotorq" motorlarının yüzde 100 yerli mühendislik ve üretim gücünün ürünü olduğunu dile getiren Koç, 4 yıl önce Ford Motor Company ile ile "Global Cargo" anlaşmasını imzaladıklarını hatırlattı.

Ali Koç, söz konusu anlaşmaya göre 3 kıtada 60 ülkede ağır ticari satış distribütörü atayıp global bayi ağını güçlendirdiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yüzde 100 Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen, yine yurdumuzun içinde alın teriyle üretilen yerli çekici ve kamyonlarımız, yurt içinde ciddi rağbet görürken yurt dışında da Türk malı damgasıyla bizleri gururlandırıyor. Ford Trucks olarak Türkiye'den dünyaya teknoloji ihraç etmeye başladık. Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de 2013 Nisan'da ağır ticari motor araçlarının üretimi için JMC firmasıyla motor teknolojisi lisans anlaşması imzaladık. Bizim mühendisimizin geliştirdiği motorlara lisans verdik. Bunlar Çin'de üretilecek, oradaki kamyonların motorları olacak. Temmuz'da JMC'ye komple kamyon üretimi için lisans verdik. Böylece Ford Trucks lisansıyla ağır ticari araçlarımız Çin pazarında satılmaya başlanacak. Bu, ülkemizin geldiği nokta açısından çok önemli. Biz artık dışarıya teknoloji ihraç eder konumdayız."

 

- "Türkiye, global ekonomide hiç olmadığı kadar iyi durumda"

Ford Otosan'ın kurulduğu günden bu yana Türk otomotivinin gelişimi için büyük çaba gösterdiğini vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

"12 yıldır Türkiye lideriyiz. Bunda bayilerimizin katkıları var. Benzer başarıları ağır ticari pazarında yakalamak istiyoruz. 1997'de 42 bin olan üretimimiz, bugün 281 bin adet seviyelerindedir. 3 bin 100 çalışanımız bugün 9 bin 100'u ulaştı, sene sonuna doğru 10 bine yaklaşması bekleniyor. 1997'de sadece bin 600 araç ihraç ederken, 227 bin seviyelerini yakaladık. Ürettiğimiz araçlar, uluslararası ödüllere layık görüldü. Şirketimiz, otomotivin ana vatanı ABD'ye ihracat yapan ilk Türk şirketidir. İhracatta lider konumumuzu korumaktayız. Diğer gurur kaynağımız, Türkiye otomotiv üretiminin ve ihracatının yarısına yakınının Koç Topluluğu şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor olmasıdır. Türk otomotiv sektöründe Ar-Ge'ye en büyük yatırım yapan şirket konumuzdayız. Sektörünün en büyük mühendislik merkezinin inşaatını yıl sonuna doğru tamamlayacağız."

Koç, Türkiye'nin son 12 yılda ekonomi konusunda "inanılmaz" gelişme sağladığını ifade ederek, "Şirketimiz Koç Topluluğu, neredeyse Cumhuriyetimizle benzer yaşta, her türlü ekonomik şartı olumlu, olumsuz yaşadık ama bugün baktığımız zaman global ekonomi ile dünyada şu an Türkiye'nin konumu hiç olmadığı kadar iyi durumda. Çok şükür biz de Ford Otosan olarak hayallerimizin ötesinde başarı yakaladık. Sizinle paylaştığım rakamları 1998-1999'da burada fabrikayı kurarken bize söyleselerdi belki hayal olarak görürdük" diye konuştu.

Bayilerin ağır ticari araç stratejisi doğrultusunda başlattıkları Ford Trucks yapılanması için 125 milyon lira yatırım gerçekleştirdiğini belirten Koç, satış, servis, yedek parça ve ikinci el satışların tek bir merkezden idare edileceğini bildirdi.

Koç, bugün 16. bayinin açılışını yaptıklarını dile getirerek, 20 bayinin faaliyet gösterdiğini bu rakamın sene sonunda 25'e çıkacağını söyledi.

Konuşmanın ardından bayinin açılışı, Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, FSM Demirbaş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş ve katılımcılarca gerçekleştirildi.

Protokol üyeleri, daha sonra bayiyi gezdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.