Forum İstanbul 2017

Forum İstanbul 2017
Ekonomi Bakanı Zeybekci: -"Türkiye artık başına bela olan, Türkiye'nin bugüne kadar ödediği tüm bedellerin en önemli sebeplerinden bir tanesi olan 'koalisyon hastalığı'ndan kurtulmuştur"- "16 Nisan itibarıyla önümüzdeki süreçte hiçbir mazeretimiz kalmadığ

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye artık başına bela olan, Türkiye'nin bugüne kadar ödediği tüm bedellerin en önemli sebeplerinden bir tanesi olan 'koalisyon hastalığı'ndan kurtulmuştur." dedi.

Zeybekci, bu yıl "Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor" ana temasıyla gerçekleştirilen "Forum İstanbul 2017" etkinliğinin açılış konuşmasında, Türkiye'nin 16 yıldan bu yana geldiği noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide yaşanan değişim ve gelişimlerden bahseden Zeybekci, şunları kaydetti:

"2002-2016 kıyaslamalarında hakikaten övüneceğimiz, belki bir 'Türk mucizesi' de diyebileceğimiz bir dönem yaşadık. Ama artık ekonomik anlamda bir faslın, bir periyodun, bir sürecin de sonuna geldiğimizi hep beraber hissediyoruz. Siyasi anlamda yeni bir sürecin başladığını hep beraber görüyoruz. Türkiye artık geleceğinin öngörülmesi, siyasi ve ekonomik istikrar anlamında başına bela olan en büyük hastalıktan kurtulmuştur. Başına bela olan, Türkiye'nin bugüne kadar ödediği tüm bedellerin en önemli sebeplerinden bir tanesi, koalisyon hastalığından kurtulmuştur."

Yeni sistemle siyasetin uzlaşma, kapsayıcılık kabiliyetine kavuşacağını belirten Zeybekci, yeni sistemin Türkiye'nin hayrına olduğunu söyledi. Zeybekci, 2016 yılı sonuna gelindiğinde, 2009 krizinden itibaren yine de başarı destanlarının yazıldığına işaret ederek, 6,5 milyon kişiye istihdam yaratıldığını, Türkiye'nin 2002'den bu yana yüzde 5,6 ortalama ile büyüdüğünü anımsattı.


- "Biz yüzde 6 ve üzerinde büyümek zorunda olan bir ülkeyiz"


Türkiye'nin 2009 yılından bu yana 29 çeyrekte ortalama büyümesinin yüzde 6,5'in üzerinde olduğuna dikkati çeken Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama olmuyor, istihdamımız da işsizliğimiz de belli gelinen noktada. Büyümeyi aynı şekilde tekrar edemedik. 2016 büyümesinde OECD ülkeleri arasında belli bir yerdeyiz, G20 içinde ilk 4'teyiz ama yüzde 2,9 büyüdük, yüzde 6 ve üzerinde büyümek zorunda olan bir ülkeyiz. Her yıl 1 milyon yeni vatandaşımıza iş yaratmak zorunda olan bir ülkeyiz. Onun için artık yeni şeyler söylemek lazım.

16 Nisan itibarıyla, önümüzdeki süreçte hiçbir mazeretimiz kalmadığını, bir siyasi olarak risk alarak söylüyorum.16 Nisan itibarıyla artık yeni şeyler söylemek, yeni hikayeler anlatmak lazım. Türkiye bugüne kadarki, fasoncu ve edilgen bir ülke olarak hakikaten bir Türk mucizesi yazdı. Bundan sonrası için artık başkalarının finans imkanlarını, enerji ve ham madde geleceğini kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarını belirlediği, dağıtım ve tüketim kanallarını kontrol ettiği edilgen bir ortamda, edilgen bir Türk ekonomisiyle gelebileceğimiz yer buraya kadar."

Türkiye'nin kendi tüketim alışkanlıklarını belirlemesi gerektiğinden, finans imkanlarınını yaratma zorunluluğundan ve kültür coğrafyası denilen bulunduğu coğrafyada tüketim alışkanlıklarını belirleme ve tüketim ağlarını kontrol etme avantajını kullanmasının gerekliliğinden söz eden Zeybekci, önümüzdeki dönemde dünyanın bilgiyi üretenler ve tüketenler şeklinde ayrılacağını anlattı.


- "Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi Türkiye'de"


Bakan Zeybekci, Türkiye'nin bilgiyi üretenlerden olması gerektiğini kaydederek, genç nesillerin ve yeni oluşumların bu konuda ümit verici olduğunu, bu anlamda gerekli desteğin de kendileri tarafından verileceğini söyledi.

Zamanın laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyma zamanı olduğuna işaret eden Zeybekci, "Artık Türkiye'yi özel sektör eliyle büyütmek zorundayız. Özel sektör eliyle, daha çok üreterek ve daha çok ihracat yaparak, ihracata dayalı büyüme eksenini merkeze alarak Türkiye'yi büyütmek zorundayız. Bunu yaparken de 65. Hükümet olarak vermemiz gereken destekler konusunda ne yapılması gerekiyorsa hepsini yaptık. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi bugün Türkiye'de." şeklinde konuştu.

İhracatçılara verdikleri desteklerden de bahseden Zeybekci, imkan ve kaynaklar ölçüsünde istenilen herşeyi verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini bildirdi. Cari açığın Türkiye için önemli bir konu olduğuna atıfta bulunan Zeybekci, ihracata dayalı büyümenin desteklenmesi ve artırılması için yapılan çalışmaları anlattı.

Zeybekci, ihracat seferberliği için 2017 yılını yeniden bir başlangıç olarak gördüklerini belirterek, "2003 dahil 2016 sonu itibarıyla Türkiye her yıl ihracatını yüzde 10,3 ortalama ile artırdı. Tekrar aynı ortalamaya dönmemiz lazım." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.