Forum İstanbul 2017

Forum İstanbul 2017
Başbakan Yardımcısı Şimşek: (1)-"(Enflasyon) Bugün toplantıya çağırdım gıda komitesini. Bizim ciddi tedbir almamız lazım. Alacağız inşallah. Bunu net olarak ifade edeyim"-"Bu kabul edilebilir bir durum değil. Başkan da ben de aynı fikirdeyiz. Yani bu konu

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyon ile ilgili, "Bugün toplantıya çağırdım gıda komitesini. Bizim ciddi tedbir almamız lazım. Alacağız inşallah. Bunu net olarak ifade edeyim." dedi.

Şimşek, bu yıl "Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor" ana temasıyla gerçekleştirilen Forum İstanbul 2017'de, küresel ekonominin uzun süreden sonra ilk defa toparlandığını kaydetti.

AB'de bütün göstergelerin büyümenin ivme kazanacağı yönünde olduğunu belirten Şimşek, bunun Türkiye'nin ihracatı ve büyümenin yeniden dengelenmesi için önemli olduğunu dile getirdi.

Şimşek, küresel açıdan bakıldığı zaman enflasyonun hala kontrol altında olduğunu kaydetti.

Gelecek yıllarda küresel ekonomide satın alma gücü paritesi ile gelişmekte olan ekonomilerin payının büyük olduğunu vurgulayan Şimşek, "Türkiye'nin de bu dönemde katkısı güçlü olacak. 2016 sonrası dönemde, 2022'ye kadar küresel GSYH'da satın alma gücü paritesi ile genişlemede, Türkiye'nin payı yüzde 1,6 civarında olacak." diye konuştu.

Şimşek, kısa vadede para politikasının beklenenden daha az sıkılaştırılmasının bir risk olduğunu ama böyle bir şey öngörmediklerini ifade etti.

Merkez bankalarının bilançolarının küresel kriz sonrası dönemde muazzam bir şekilde genişlediğine dikkati çeken Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Hala da devam ediyor. Burada acaba hızlı bir duruş, sonra da beklenenden hızlı bir sıkılaştırma olur mu? O soru işareti. Burada Fed çok önemli. Burada 2 faiz artışı öngörülüyor. Haziranda yüzde 100'e yakın bir olasılık, sonrasında da bir faiz artışı... Böyle olursa piyasalar açısından çok büyük bir sürpriz olmaz, zaten öngörülen bir şey. Esas konuştuğumuz risk bundan daha hızlı gitmesi. Ama şu anda da çok olası görünmüyor."


-"Büyümede ufak bir sorunumuz var. İç talep ağırlıklı büyüyoruz"


Mehmet Şimşek, gelecek bir iki yılda küresel likiditede bugüne oranla göreceli olarak bir sıkılaşma riski olduğunu söyledi.

Küresel siyasi belirsizlik ile piyasadaki volatilite arasında aslında geçmişte yakın bir ilişki olduğunu anımsatan Şimşek, bu ilişkinin son dönemde koptuğunu kaydetti.

Şimşek, küresel borçluluk oranlarının baş döndürücü olduğuna işaret ederek, "Son küresel krizden bu yana küresel borç 70 trilyon dolar arttı. Bu inanılmaz bir şey. Küresel milli gelir neredeyse yerinde saydı bu dönemde. Onun için bu bir sorun. Yani bir noktada yüzleşleşmemiz gerekecek. Daha yüksek enflasyonla mı, başka tür mü bilmiyorum, ama bu bir sorun." diye konuştu.

Türkiye ekonomisi ile ilgili de değerlendirmelerini paylaşan Şimşek, Türkiye'de bütün kısa vadeli göstergelerin büyümenin hızlanacağına işaret ettiğini dile getirdi.

Şimşek, piyasalarda bir normalleşme olduğunu, bunların büyümeyi destekleyici gelişme şeklinde seyrettiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Büyümede ufak bir sorunumuz var. İç talep ağırlıklı büyüyoruz. Yeniden dengelenme sürecinin başlaması, güçlenmesi gerekiyor. Ümit ederiz ki dış talepteki büyüme bunu sağlar.

Cari açık son yıllarda gerçekten ciddi bir iyileşme gösterdi. Bu kısmen küresel enerji fiyatlarıyla ilişkili ama kısmen biz de biraz çabaladık. Ama bu sene cari açık biraz artabilir. Yani yüzde 4'ün biraz üzerine çıkabilir. Hem petrol fiyatlarında bir miktar artış oldu, hem de büyüme bu kadar hızla gidecekse, takdir edeceksiniz ki kısmen o yansır."


-"Politika çalışır, sabretmek lazım, doğru politikayı kurgulamak lazım"


Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin küresel ekonomi içerisinde yüzde 1 ila 1,7 arasında değişik göstergelere göre payı olduğunu söyledi.

Enflasyonun daha önce tek haneye indiğini ama şimdi çift haneli rakamların olduğunu belirterek, "Bu kabul edilebilir bir durum değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Başkan da ben de aynı fikirdeyiz." diyen Şimşek, "Yani bu konuda net bir tavrımız var. Teşekkür ediyorum; ciddi bir sıkılaşmaya gittiler. Millet biraz aceleci, biraz sabretmek lazım. Bunun gecikmeli etkisi ortaya çıkacak. Yani genelde öyle olur. Yani para politikası hemen ertesi gün çalışmaz. Biraz sabır lazım. Politika çalışır, sabretmek lazım, doğru politikayı kurgulamak lazım. Onun için burada kur etkili oldu ama şimdi göreceli istikrar destekleyici noktada. Buradaki esas husus gıda fiyatları. Bugün toplantıya çağırdım gıda komitesini. Bizim ciddi tedbir almamız lazım. Alacağız inşallah. Bunu net olarak ifade edeyim." ifadelerini kullandı.

Şimşek, istihdamdaki artışın devam ettiğini ama eski hızında olmadığını kaydetti.

7,3 milyon vatandaşa iş bulunduğunu hatırlatan Şimşek, aslında küresel kriz sonrası dönemde bunun büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.

Şimşek, işsizlik oranının da yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Şu anda geçici olarak zirveyi bulduk diyebiliriz. İşsizlik oranları aşağı doğru inmeye başlayacak ama kalıcı bir şekilde indirmek için reform gerekiyor." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.