Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Lübnan'da

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Lübnan'da
Hollande, Lübnan Başbakanı Selam ile görüştü- Cumhurbaşkanı Hollande:- "Savunma Bakanı Drian'i, Lübnanlı mevkidaşı Mukbel ile bir araya gelerek, Lübnan ordusuna yönelik askeri destek konusunu ele alması hususunda görevlendirdim"

BEYRUT (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'i, Lübnanlı mevkidaşı Semir Mukbel ile bir araya gelerek, Lübnan ordusuna yönelik askeri destek konusunu ele alması hususunda görevlendirdim." dedi.

Hollande, Orta Doğu turu kapsamında geldiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda, Başbakan Temmam Selam ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hollande, "Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'i, Lübnanlı mevkidaşı Semir Mukbel ile bir araya gelerek Lübnan ordusuna yönelik askeri destek konusunu ele alması hususunda görevlendirdim." diye konuştu.

Terörizmle mücadelede Lübnan'ı desteklediklerini ifade eden Hollande, ortak tarih yoluyla birbirine bağlı olan Lübnan ve Fransa'nın, iş birliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Hollande, "Kasım 2015'teki Paris saldırısı öncesinde Lübnan da terör saldırısının acısını yaşıyordu. Birlikte yaşadığımız bu zor ve trajik zamanda Lübnan bize desteğini gösterdi. Bu saldırılar bir arada yaşama, özgürlük ve çoğulculuk değerlerimizi hedef almayı amaçlıyordu." dedi.

- Suriyeli sığınmacılara yardım

Lübnan'ın 1,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirten Hollande, Fransa'nın yıl sonuna kadar Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılara yönelik 50 milyon avroluk, 2017'nin sonuna kadar ise 100 milyon avroluk yardım yapacağını bildirdi.

Hollande, Lübnan'da cumhurbaşkanının bir an önce seçilmesi gerektiğini de vurguladı.

- "Fransa, Lübnan'ın büyük dostu"

Başbakan Selam ise Hollande ile görüşmesinde Suriyeli sığınmacı krizi ve iki ülke arasında terörizme karşı iş birliği konularını ele aldıklarını söyledi.

Fransa'nın, Lübnan'ın "büyük dostu" olduğunu dile getiren Selam, destekleri için Hollande'a teşekkür etti.

Lübnan'da görev süresi Mayıs 2014'te biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni cumhurbaşkanı, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 2i yıldır seçilemiyor. Lübnan parlamentosu, cumhurbaşkanını seçmek için 37. kez bir araya geldiği oturumda da toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, seçimleri 18 Nisan'a ertelemişti. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Lübnan ziyaretinin, 2 gün sonra yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinin hemen öncesine denk gelmesi dikkati çekti.

Orta Doğu turu kapsamında çalışma ziyareti için Lübnan'a gelen Hollande'a, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Kültür ve İletişim Bakanı Audrey Azoulay eşlik ediyor.

Hollande'ın, yarın da devam edecek Lübnan ziyaretinde, Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve BM yetkilileriyle görüşmesi, Beka Vadisi'ndeki Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kampları ziyaret etmesi ve Lübnanlı dini grupların liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.







Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Lübnan'da

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Lübnan'da

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.