Fransa Ulusal Demiryolları süresiz greve gitti

Fransa Ulusal Demiryolları süresiz greve gitti
Fransa Ulusal Demiryolları, yeni çalışma yasası protestoları kapsamında süresiz greve gitti. Ülke genelinde devam eden grevler nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor

Fransa Ulusal Demiryolları (SNCF), dün geceden itibaren süresiz greve başladı. Grev nedeniyle şehirler arası ulaşımda ve bazı banliyö trenlerinde yüzde 50 oranında aksama yaşanıyor.

Grevden, İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkileniyor.

Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, dün katıldığı bir televizyon programında, tasarıya karşı son 3 aydır yaptıkları grevlerin en yoğununun bu hafta yaşanacağını söyledi.

Sendikalar bu kez bir havalimanını bloke etti
Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısını protesto amacıyla yapılan grevler ve buna bağlı benzin sıkıntısı devam ederken sendikalar bu kez bir havalimanını bloke etti.

Fransa'nın en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT önderliğindeki grup, sabahtan bu yana Clermont-Ferrand kentinde bulunan Clermont-Ferrand-Aulnat Havalimanı'na çıkan yolları kesti.

Gruba, "Gece Ayakta" eylemcileri de destek verirken, yolcular havalimanına ancak yürüyerek ulaşabildi. Eylemciler, dün de Gerzet petrol deposunu bloke etmiş ancak eylemlerine gece son vermişlerdi.

Gruptan yapılan açıklamada, benzer eylemlerin gelecek günlerde artarak devam edeceği kaydedildi.

Havalimanının internet sitesinde, uçuşlarda iptal olmadığı ama blokaja bağlı olarak bazı uçuşlarda gecikmeler yaşanabileceği kaydedildi.

Toplu taşımada "kara hafta"
Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP'de de yarın gece 03.00 itibarıyla süresiz greve başlayacak.

Grevlerin demiryolu ulaşımını yarı yarıya azaltması bekleniyor. Fransız basını ise grevler için "toplu taşımada kara hafta" yorumunda bulunuyor.

Hafta başında, Fransa Ulusal Pilot Sendikası, yaptığı açıklamada, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurmuş ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağını belirtmemişti.

Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran'da büyük bir greve çıkacaklarını duyurmuştu.

Ülkede, 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği ifade ediliyor. Haziran itibarıyla turizm sezonunu da açan Fransa'da grevler ve benzin kıtlığının, şampiyona için ülkeye gelen turistleri ciddi ölçüde sıkıntıya sokacağı tahmin ediliyor. Dün Otelcilik ve Endüstri Meslekleri Birliği, bu yaz Paris’e yapılan rezervasyonların önceki yaza göre yüzde 20 ila yüzde 50 düşüş gösterdiğini duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.