Fransa'da çalışma yasası mesaisi

Fransa'da çalışma yasası mesaisi
Fransa'da son 2 aydır ülkenin gündemine oturan çalışma yasa tasarısı mecliste görüşülüyor- Komisyondan geçmesinin ardından tasarıyla ilgili 5 bin değişiklik teklifinde bulunuldu- Meclis görüşmeye başlarken Paris sokaklarında tasarı protesto edildi

PARİS (AA) - Fransa'da son 2 aydır ülkenin en önemli gündem maddesi haline gelen, işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan yeni çalışma yasa tasarısı mecliste görüşülüyor.

Mart ayından bu yana birçok tartışmaya neden olan tasarıyla ilgili 5 binden fazla değişiklik teklifi sunulduğu kaydedildi.

Başkent Paris'in çeşitli bölgelerinde tasarıya karşı protestolar düzenledi. Gösteriler, öncekilere nazaran sakin ve yoğun güvenlik önlemi altında geçti.

Fransız polisi, gösterileri havadan da takip etmek için ilk kez 28 Nisan'da kullanmaya başladığı insansız hava aracını bugün de Paris sokaklarında gösterilerin yapıldığı bölgelerin üzerinde uçurdu.

Ülke çapında birçok örgüt ve grup tarafından protesto edilen tasarı, Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan "Gece Ayakta" eylemlerinin başlamasına da neden oldu.

Tasarı, son 2 ayda 4 kez ülke çapında yüz binler tarafından protesto edildi. Gösterilerde çıkan olaylarda bin 961 kişi gözaltına alındı ve 78 polis yaralandı.

Geçen hafta düzenlenen Rennes'deki protestoda ise 20 yaşındaki bir gösterici polisin attığı plastik mermi nedeniyle tek gözünü kaybetmişti.

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.

Göstericiler, hükümetin tasarıyı tamamen geri çekmesini istiyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.