'Fransa'da İslam Vakfı’nın Başkanı Müslüman Olmalı'

'Fransa'da İslam Vakfı’nın Başkanı Müslüman Olmalı'
Fransa İslam Konseyi Başkanı Kbibech, "Kurulması planlanan İslam Vakfı’nın başkanının bir Müslüman olması Fransa’daki Müslümanlar açısından daha iyi olacaktır." dedi

PARİS (AA) - Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Anouar Kbibech, Fransa'da kurulması planlanan İslam Vakfı’nın başkanının bir Müslüman olması gerektiğini söyledi.

Fransa’da "devlet eliyle İslam'ı reformdan geçirme" girişimine ilişkin, Kbibech ve Fransa İslam Düşüncesi Akademisi (AFPI) Başkanı Jamel El Hamri, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın reform girişimi kapsamında yeniden hayata geçirilmesi planlanan "İslam Vakfı"nın başkanlığı için önerdiği eski İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevenement hakkında konuşan Kbibech, "Vakfın başkanlığı için Chevenement’ın ismi geçiyor ancak konuyla ilgili henüz alınmış bir karar yok. Vakfa bağlı olarak biri kültürel, diğeri ise dini olmak üzere iki enstitü kurulacak ancak vakıf sadece CFCM’nin kültürel aktivitelerini finanse edebilecek." diye konuştu.

-"Fransa’daki Müslümanlar çok zor bir süreçten geçiyor"


Kbibech, Fransa'da konuyla ilgili yoğun tartışmalar olduğuna işaret ederek, "Chevenement’ın önerilmesi ülkede siyasetçilerin ve Müslümanların tepkisine yol açtı. İslam Vakfı’nın başkanının bir Müslüman olması Fransa’daki Müslümanlar açısından daha iyi olacaktır." ifadelerini kullandı.

CFCM olarak İslam Vakfı projesini tartıştıklarına ve vakfın kuruluşunun gündemlerinde olduğuna değinen Kbibech, "Fransa’daki Müslümanlar çok zor bir süreçten geçiyor. Özellikle bu dönemde temkinli olmamız gerekiyor. CFCM Yönetim Kurulu olarak vakıfla ilgili henüz bir karar almadık. Eylül’de yapılacak toplantılarda konuya ilişkin bir karara varacağız." diye konuştu.

-"İslam Vakfı'nın kurulması siyasi tercih"


AFPI Başkanı El Hamri ise, "CFCM’nin finans ihtiyacını karşılayacak olan bu vakıf gereklidir ancak zamanlama açısından çok siyasi bir tercih olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda vakfın bir dizi terör saldırısından sonra gündeme gelmesi oldukça manidardır." ifadelerini kullandı.

İslam Vakfı’nın başkanlığı için Chevenement ismi önerilerek iki mesaj verilmek istendiğine dikkati çeken El Hamri, şöyle devam etti: "Birincisi ‘Müslümanlar’ın bir ‘beyaza ihtiyacı var’, ikincisi ise ‘Müslümanlar bu vakfı yönetmek için kabiliyetli ve güvenilir değil’."

El Hamri, "Vakfın kuruluşuyla laiklik ilkesi ihlal edilerek Müslümanların haklarına zarar verilebilir. Özellikle, Başbakan Manuel Valls’ın Müslümanlara karşı tutumu pek samimi görünmüyor." diye konuştu.

-"İslam ile terör ilişkilendirilmemeli"


İslam Vakfı projesiyle ilgili şüpheleri olduğunu belirten El Hamri, "Vakfın ne tür projelere maddi destek vereceği konusunda tereddütlerim var. Vakıf muhtemelen, sadece hükümetin siyasi görüşüne uygun projeleri destekleyecektir." diye konuştu.

Fransa’da, Müslümanların özgür bir şekilde kendi proje ve faaliyetlerini yürütmesine izin verecek bir siyasi iradenin olmadığına da dikkati çeken El Hamri, "Herhangi bir terör saldırısı gerçekleştiğinde failler İslam ve Müslümanlarla ilişkilendiriliyor. Hükümet ve kamuoyu tarafından oluşturulan İslam ile terör arasında kurulan bu ilişki kesilmelidir." ifadelerini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.