Fransa'da polise destek eylemi

Fransa'da polise destek eylemi
Son 2 aydır devam eden çalışma yaşası protestolarında orantısız güç kullanmakla suçlanan polis ve güvenlik güçleri için sendikalar harekete geçti- Pariste Republique Meydanı'nda polis sendikaları, "polis şiddetine karşı" destek eylemi düzenlendi- Polisin

PARİS (AA) - Fransa'da polis sendikaları, polise destek eylemi düzenledi.

Mart ayından bu yana yeni çalışma yasasına karşı düzenlenen protestolarda polisin göstericilere orantısız güç kullandığı yönündeki eleştiriler karşısında polis sendikaları harekete geçti.

Paris'in sembol meydanlarından ve çalışma yasası karşıtı birçok protestonun da yapıldığı Republique Meydanı'nda toplanan polis sendikaları, polis nefretine karşı eylem yaptı.

Genelde sadece sendika temsilcilerinin katıldığı eylemde polis yoğun güvenlik önlemleri alırken eylemi izlemek isteyen bazı gazetecilere kimlik ve basın kartı sordu.

Polise destek mitingine karşı yapılan "polis şiddetine hayır" protestosu da valilik tarafından yasaklandı. Yasağa rağmen yine de yapılmak istenen gösteriye yaklaşık 150 kişi katıldı.

Republique Meydanı yakınlarında da içinde 2 polis memurunun bulunduğu araç kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Polisler, bir grup tarafından araçtan zorla çıkarılırken, araç atılan molotofkokteyliyle tamamen yandı.

Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken polis aracı kullanılmaz hale geldi.

Polise, sendikaların yanı sıra hükümet kanadından da destek geldi. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Bakanlar Kurulu çıkışında yaptığı açıklamada, polis ve güvenlik güçlerine desteğin sonsuz olduğunu yeniledi.

Cazeneuve, dün yayımladığı bildiride ise güvenlik güçlerinin ülke çapında yapılan eylemlerde oldukça başarılı bir iş çıkardığını kaydederken, protestolarda görevli polis ve güvenlik güçlerine teşekkür etmişti.

Yeni çalışma yasasının gündeme geldiği mart ayından bu yana başta Paris olmak üzere birçok kentte onlarca eylem düzenlenmiş ve zaman zaman eylemcilerle polis arasında gerginlik yaşanmıştı.

Polis, eylemlerde göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmiş ve kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu.

Rennes'de geçen haftalarda düzenlenen gösteride 20 yaşındaki bir eylemcinin polisin attığı plastik mermi sonucu gözünü kaybetmesi eleştirilerin dozunu da artırmıştı.

Ancak hükümet, neredeyse yapılan her eylemden sonra güvenlik güçlerinin "başarılı" bir iş çıkardığını söyleyerek eylemlerde görevli polislere desteğini sürdürmüştü.

Hafta başında da polisin göstericilere güç kullandığı bir anı fotoğraflayan, serbest çalışan bir gazetecinin Paris'in çeşitli bölgelerindeki eylemleri takip etmesi yasaklanmıştı.

Ancak valilik, "bir yanlışlık" olduğu gerekçesiyle gazetecinin yasağının kalktığını duyurmuştu.

Dün yine İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 57 kişinin eylemlere katılımının yasaklandığı da kaydedilmişti.

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan yeni çalışma yasası sendikalar tarafından "kazanılmış hakların geri alınması" olarak yorumlanıyor.

Fransa'daki yoğun protestolara hedef olan yeni çalışma yasasıyla günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak. Yeni yasa ayrıca işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve geçen hafta yaptığı açıklamada yasaya karşı düzenlenen protestolarda polis tarafından sorgulananların sayısının bini aştığını belirtmişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.