Fransa'da tartışmalı anayasa değişikliği Meclisten geçti

Fransa'da tartışmalı anayasa değişikliği Meclisten geçti
Meclis, anayasa değişikliği yasa tasarını kabul etti - Tasarı, olağanüstü halin bakanlar kurulu tarafından 4 ay ilan edilebilmesine ve ağır suçlardan mahkum olan çifte vatandaşların vatandaşlıktan atılmasına imkan sağlıyor

PARİS (AA) - Fransa'da Ulusal Meclis, Paris’teki terör saldırılarının ardından hükümet tarafından sunulan anayasa değişikliği yasa tasarısını kabul etti.

Genel kurulda tasarı için 317 ‘’evet’’, 199 ‘’hayır’’ oyu çıktı.

Tasarı, olağanüstü halin bakanlar kurulu tarafından kararname ile 4 ay ilan edilebilmesine ve terör gibi ağır suçlardan mahkum olan çifte vatandaşların vatandaşlıktan atılmasına imkan sağlıyor.

Tasarının kabul edilen birinci maddesine göre, olağanüstü hal uygulaması ilk etapta dört ay olarak Bakanlar Kurulunun onayıyla ilan edilebilecek. Dört aylık sürenin sonunda uzatılabilmesi için Meclisin ve Senatonun onayı gerekecek.

Önceki mevzuat, Bakanlar Kuruluna 12 gün olağanüstü hal ilan etme yetkisi veriyor, bu süre yasa değişikliği ile uzatılabiliyordu.

Anayasa değişikliği kapsamında en çok tartışma yaratan diğer madde ise terör olaylarına karışan çifte vatandaşların Fransız vatandaşlıklarının iptal edilmesine ilişkin madde oldu.

Bu madde, hükümetin büyük bir bölümü tarafından desteklense de Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın istifasına neden olmuştu.

Bugün Mecliste kabul edilen tasarı, daha sonra Senatoda oylanacak. Ardından Senato ve Meclisin birlikte toplanacağı Versay Konseyi’nde anayasa değişikliği tasarısı son kez oylamaya sunulacak ve anayasa reformunun yürürlüğe girebilmesi için 5’te 3 çoğunluk aranacak.

Uluslararası Af Örgütü geçen hafta yayımladığı raporunda, hükümetin 13 Kasım 2015 saldırıları sonrasında ilan ettiği ve halen devam eden olağanüstü hal uygulamasını insan hakları ihlallerine sebep olduğu gerekçesiyle eleştirmişti.

Fransa'da hükümet, 13 Kasım 2015'te Paris'te 130 kişinin ölümüne, 350 kişinin yaralanmasına yol açan terör saldırılarının ardından olağanüstü hal ilan etmiş, 12 günlük olağanüstü hali, parlamentodan yasa değişikliği ile üç ay uzatmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.