G7 Zirvesi'nde İlk Gün Oturumları Tamamlandı

G7 Zirvesi'nde İlk Gün Oturumları Tamamlandı
Zirvenin ilk gününde terör ve aşırıcılıkla mücadeleye yönelik ortak bildiri kabul edildi - Liderler iklim değişikliği konusunda bir ilerleme kaydedemedi

TAORMİNA (AA) – Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’nin ilk gün oturumları sonunda, terörle ve aşırıcılıkla mücadelede ortak bir deklarasyona imza atıldı.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni’nin ev sahipliğinde Sicilya Adası’nın tatil beldesi Taormina’da gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi’nin ilk günkü oturumlarına, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İngiltere Başbakanı Theresa May ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker katıldı.

Liderler ilk gün toplantılarında terör, güvenlik, dış politika ve iklim değişikliğini masaya yatırdı. G7 liderleri, terör ve aşırıcılıkla mücadeleye ilişkin ortak bir deklarasyonu imzalarken, iklim değişikliğiyle mücadele hususunda bir ilerleme kaydedemedi.

İtalya Başbakanı Gentiloni, ilk gün oturumları sonunda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın bu konudaki kendi iç değerlendirmelerini henüz tamamlamadığını aktardığını, bu nedenle iklim üzerine bir ilerleme sağlayamadıklarını söyledi.

Liderlerin yuvarlak masa toplantısının son kısmının canlı olarak yansıtılan bölümünde, ev sahibi Başbakan Gentiloni, İngiltere’nin Manchester kentinde hafta başında gerçekleştirilen terör saldırısının hemen ertesinde böyle bir metne imza koymanın önemine işaret ederek "Bugün bu anlaşmaya imza koyarak terör karşısındaki birliğimizi, terörle mücadeledeki kararlılığımızı gösterdik. Bu bizim dostluğumuzun göstergesi." dedi.

İngiltere Başbakanı May, "Ülkemdeki bu korkunç saldırının ertesinde bu masada bulunanların gösterdiği dayanışma ve desteğe teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

- Terörle mücadele için ortak metin

G7 liderlerinin kabul ettiği 15 maddelik bildiride, Manchester’daki saldırı ve terörün her türlüsünün güçlü şekilde kınandığı, kurbanlara ve yakınlarına başsağlığı dilendiği belirtildi.

Kabul edilen bildiride, terörle mücadelenin G7 üyeleri için öncelikli mücadele alanlarından biri olacağı, vatandaşların güvenliği, eylem hazırlığındaki teröristlerin tespiti, etkisiz hale getirilmesi ve cezalandırılması konusunda uygun tedbirlerin alınmasına devam edileceği ve geçen yılki Ise-Shima Zirvesi’nde kabul edilen eylem planına bağlı kalınacağı ifade edildi.

Manchester saldırısının terörle mücadelede çabaların artırılması gerçeğini ortaya koyduğu dile getirilen ortak metinde, bu hususta belirlenen konuların bir an önce uygulamaya konulması gerekliliği vurgulandı.

Ortak metinde, son yılların en büyük teknolojik başarısı olarak kabul edilen internetin terör faaliyetleri için kullanımının önüne geçilmesine ve internetin terörün işini kolaylaştırmasının engellenmesine yoğunlaşılacağı kaydedildi.

Liderlerin imza koyduğu deklarasyonda, teröristlerin maddi kaynaklarının kesilmesi, bu amaçla mali alanlardaki istihbarata ve bilgi paylaşımına önem verileceği de dile getirildi.

Sınır makamları arasındaki iş birliğinin kuvvetlendirileceğine işaret edilen deklarasyonda, silahların teröristlerin eline geçmesinin engellenmesine, terörizm ile organize suç örgütleri arasındaki irtibatın kesilmesine ve güvenlik önlemlerinin daha etkin hale getirilmesine çalışılacağı, bu hususta BM’nin bu yöndeki çabalarının ve Interpol’ün bilgi paylaşım sisteminin desteklemeye devam edileceği aktarıldı.

Bu arada, İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, bugün masaya yatırılan konular arasında özelikle ev sahibi İtalya’nın dikkati çekmeye çalıştığı düzensiz göç konusunun da yer aldığı bildirildi. Haberlerde, G7 katılımcıları tarafından düzensiz göçün küresel bir sorun olarak kabul gördüğü ve sorunun, göç veren ülkeler de olmak üzere paylaşılan bir sorumluluk olduğu anlayışının benimsendiği ifade edildi.

- İkili görüşme trafiği

Zirve öncesinde ve sırasında bazı liderler arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

ABD Başkanı Trump, Japonya Başbakanı Abe ile görüşürken, ikilinin füze denemeleri yapan Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları artırma konusunu görüştükleri basına yansıdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da İngiltere Başbakanı May ile bir araya geldi. Macron, May’e ülkesinin terörle mücadeleye desteğini vurguladı.

Macron, Kanada Başbakanı Trudeau ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Trudeau, Twitter hesabından ilk kez bir araya geldiği Fransa’nın yeni cumhurbaşkanıyla güvenlik, iklim değişikliği, iş birliği konularını değerlendirdiklerini ifade etti.

- Zirvede yarın Afrika günü

G7 liderleri ve Afrika ülkeleri sabah erken saatlerde bir araya gelerek, düzensiz göç ve Afrika’da kalkınma konusunu ele alacak. Bunun dışında liderler, küresel ticaret, gıda güvenliği ve cinsiyet eşitliği gibi konuları da görüşecek.

G7 Zirvesi, yarın açıklanacak sonuç bildirgesi ve liderlerin basın toplantılarıyla son bulacak.

Öte yandan, Greenpeace İtalya’ya bağlı aktivistler, Taormina plajında "Önce gezegen" ve "İklim değişikliğini durdurun" dövizleri taşıyarak eylem yaptı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.