Gaziantepli kadın çiftçiler "şeker otu" yetiştiriyor

Gaziantepli kadın çiftçiler "şeker otu" yetiştiriyor
Stevia olarak da bilinen bitki, pilot bölge seçilen Gaziantep'in Karkamış ve Şahinbey ilçelerinde yetiştirilmeye başlandı - Proje koordinatörü Eskici:- "Stevia bitkisini Gaziantep tarımına, sanayisine ve Türkiye'nin milli ekonomisine kazandırmayı düşünüyo

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL- Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün hazırladığı, Kadın Çiftçilerle Alternatif Ürün Stevia Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması Projesi kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler, kendilerine gösterilen tarım arazisinde şeker otu olarak da bilinen bitkiyi yetiştirmeye başladı.

Şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen hiç kalorisi bulunmadığı için dünyada yapay tatlandırıcılar yerine tercih edilen şeker otu, Gaziantepli kadınların elinde hayat buldu.

İl Müdürlüğünce düzenlenen proje kapsamında eğitim alan 50 kadından başarılı olan 10'u, Karkamış ilçesine bağlı Elifoğlu ile Şahinbey ilçesine bağlı Muhacirosman mahallelerindeki 10 dekarlık tarım arazilerinde bu bitkiyi yetiştirmeye başladı.

Anavatanı Paraguay olup genellikle Güney Amerika'da yetiştirilen şeker otunun meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar birçok gıda ürününde kullanılmasını fırsat bilen uzmanlar, Gaziantep'te de şeker otu yetiştirmeyi amaçlıyor.

"Kadın Çiftçilerle Alternatif Ürün Stevia Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması" projesi koordinatörü ziraat mühendisi Aysel Eskici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2013 yılından beri stevia bitkisinin adaptasyon çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Gaziantep'in sanayisi ve girişimciliğiyle her zaman adından söz ettiren bir kent olduğunu dile getiren Eskici, büyüyen bir tarım kenti olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Stevianın, Türkiye'de yeni tanınmaya başlandığını belirten Eskici, "Üretim alanını genişletme çalışmaları yanında bu bitkinin sanayiye kazandırılması için de hedeflerimiz var. Gaziantep Ticaret Borsası, Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası ile proje ortaklığı yapıyoruz. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Doç Dr. Osman Kola, proje danışmanlığımızı yürütüyor." dedi.

Şeker otunun daha çok ılıman iklimde yetiştirildiğini anlatan Eskici, "Gaziantep bölgesinde soğuk havanın çok etkili olmadığı, biraz daha baraj kenarlarına yakın bölgeleri tercih ettik. Pilot bölge olarak Karkamış'a bağlı Elifoğlu, Şahinbey'e bağlı Muhacirosman köylerinin bu bitki için en uygun yerler olduğunu belirledik." diye konuştu.

- "Türkiye'nin milli ekonomisine kazandırmak istiyoruz"

"Stevia üretelim tatlı konuşalım, Gaziantep'te buluşalım" sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen Eskici, steviayı Gaziantep tarımına, sanayisine ve Türkiye'nin milli ekonomisine kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ancak bu bitkiyi Türkiye'de işleme sektörünün olmadığını belirten Eskici, "İlk hedefimiz sanayide kullanılması. Gaziantep'de işlenmeye başlanırsa şekerin girdiği her alanda bu bitki kullanılacak. Sanayisinin kurulmasıyla zaten Türkiye'de geniş uygulama alanlarında yetiştirileceğini düşünüyoruz. Türk Gıda Kodeksinde "steviol glikozit"ler doğal bitkisel tatlandırıcılar olarak kullanılabiliyor. Bu bitkinin de diyabeti, tansiyonu ve midedeki sıvının asit baz dengesini ayarlayabilen bir özelliği var. Günümüzün en büyük problemi obeziteyi de azaltabilecek bir etkisi var. Çünkü ne kadar yerseniz yiyin, sıfır kalorili. Sıfır kalorili, doğal olması ve bizim yetiştiricilikte hassas davranıyor olmamız tüketiciye de iyi bir ürün göndermemizi sağlıyor."

Eskici, İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde 50 kadına 88 saat teorik eğitim verdiklerini, daha sonrada arazi çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Aysel Eskici, bu kurslarda eğitim alan kadın çiftçilerden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını, kadınların stevia üretmekte çok istekli olduklarını sözlerine ekledi.

- "Şeker otu yetiştiriciliğinin hiçbir zorluğu yok"

Kursiyer Türkan Yağmurlu, şeker otu yetiştiriciliği konusunda bir ay eğitim aldıklarını söyledi. Yağmurlu,"Bu eğitimden çok istifade ettik. Hiçbirimiz daha önce şeker otu hakkında bilgi sahibi değildik. Şeker otu yetiştiriciliğinin hiçbir zorluğu yok." dedi.

Şeker otunun diyabeti, tansiyonu dengelediğini de bu kurs sayesinde öğrendiklerini anlatan Yağmurlu, sıfır kalorili bitkinin obeziteyi yavaşlattığını kaydetti.

Edindikleri bilgileri çevresindeki insanlara da aktaracağını söyleyen Yağmurlu, kendilerine bu imkanı sunan, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bir diğer kursiyer Emine Şimşek de bitkiyi yetiştirmenin zor olmadığını belirterek, "Bir aydır bu işle uğraşıyoruz. Dikimini yaptık, suladık, gübreledik. Bu bitkinin toplum için faydalı olacağını düşünüyorum. Özelikle şeker hastalarına iyi gelecek." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.