Gazze'ye bir gemi insani yardım daha gidecek

Gazze'ye bir gemi insani yardım daha gidecek
Başbakan Yardımcısı Kaynak, Gazze'ye insani yardımların süreceğini belirterek, " Kurban Bayramı'ndan önce inşallah bir gemi yine hazır edeceğiz" dedi

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kurban Bayramı öncesinde Gazze'ye yardım malzemelerinden oluşan bir geminin yine hazır edileceğini söyledi.

Kaynak başkanlığındaki Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı çeşitli kurumlardan temsilcilerin katılımıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığında (TİKA) yapıldı.

Gazetecilerin Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi hakkındaki soruları üzerine Kaynak, Türkiye ile İsrail hükümeti arasında Mavi Marmara gemisi olayından sonra ilişkilerin dondurulduğunu anımsattı.

"Türkiye'nin şartları bir bir gerçekleştirildi"
Kaynak, Türkiye'nin mutabakat ile ilişkileri yeniden canlandırmak için ortaya koyduğu şartların bir bir gerçekleştiğini, İsrail tarafının Gazze'ye yapılacak insani yadımların Türkiye'nin koordinasyonuyla yapılmasını kabul ettiğini kaydetti.

Bu adım neticesinde 7 yıldan bu yana açık hava hapishanesi halinde yaşayan 1 milyon 800 bin insana Ramazan Bayramı'ndan önce 11 bin ton gıda malzemesinin gönderildiğini hatırlatan Kaynak, "120 bin çocuk kıyafeti, 50 bin çift çocuk ayakkabısı, oyuncaklar, ilaçlar, gıda malzemeleri hazır edildi. İsrail devleti çok büyük bir gayret gösterdi, çok kısa sürede gemiyi tahliye etti. Arife günü başlanan yardımların dağıtılması devam ediyor." dedi.

"Gazze'deki hastane inşaatı tamamlanacak"
Gazze'deki hastane inşaatı hakkında ise Kaynak, TİKA Gazze'nin bir hastane inşa ettiğini belirterek, "Ancak abluka veya ambargo, her neyse adı, mefruşatını, alet gereçlerini yapmamıştık. Bu yıl sonuna kadar TİKA onu tamamlayacak. Aynı zamanda TİKA orada 320 konutluk proje yapıyor. Bu sene onu tamamlamayı planlıyoruz." diye konuştu.

Kaynak, bu noktada en önemli konunun ise Gazze'deki Eres Sanayi Bölgesi Projesi olduğunu dile getirerek, burada ortakları olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile çalışmalara hızlıca başlandığını bildirdi.

"Kurban Bayramı'ndan önce bir gemi daha hazır edilecek"
Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakanımız beni talimatlandırdılar, AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı sıfatıyla. Kurban Bayramı'ndan önce inşallah bir gemi yine hazır edeceğiz. Gıda, ilaç, çocuklar için ihtiyaç duyulan çocuk bezleri, hijyen malzemeleri. Bunların hiçbiri yok Gazze'de. Bunlar olacak. Bir daha gönderirsek tahmin ediyoruz ki yıl sonuna kadar onların günlük iaşelerini temin edecektir. Ama bizim tespitlerimize göre ve Gazze'nin taleplerine baktığımızda gönderdiğimiz gıdanın aslında üç aydan fazla yetebileceğini biliyoruz. Ancak bölgenin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, geleceğini inşa edebilmesi için altyapı yatırımlarına, özelikle inşaat malzemelerine ihtiyaç var."

Kaynak, Kurban Bayramı öncesinde gönderilecek yardımın miktarının da Ramazan Bayramı öncesinde gönderilen yardımın miktarı oranında olacağını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.