Ünzile Girişgin

Ünzile Girişgin

Gebeler Oruç Tutabilir mi?

Gebeler Oruç Tutabilir mi?

           Bu güzel ayda gebe hastalarımızdan en çok işittiğimiz sual “Ben oruç tutabilir miyim doktor hanım?” sorusudur. Bir de emziren anneler oruç tutabilir mi? Sorusu ile karşılaşırız.

            Bazı hekimler bu soruyu  “ Hayır kesinlikle tutamazsın “ şeklinde geçiştirirler. Çünkü bebeğin mesuliyetini almak istemezler. Velev ki gebe anne az sıvı tüketirse havalar da çok sıcak bebeğin içinde yaşadığı  amnion sıvısı azalırsa benim yüzümden oldu suçluluğunu yaşamamak adına oruç tutma derler. Bazı hekimler zamanın kış günlerinde bile oruç tutulmasından haz etmedikleri, bu ibadeti bilmedikleri ya da küçümsedikleri için gebelere kesinlikle oruç tutmamalısın derlerdi.

            Oruç tutmanın elbette ki ruh temizliği yanında beden temizliği ve sağlığımıza olumlu etkileri de mevcut. Eski ulemalarımızın kitaplarında gebelerin oruç tutabilmelerinin çok büyük bir nimet olduğunu mümkünse bunu başarmaları tavsiyesi vardır. Benim klinik tecrübem her bünyenin oruç tutmayı başaramadığı ya da kendisine nasip olmadığı şeklindedir.

            Bazı gebelerimiz gerçekten öylesine şaşırıyorum ki hiç olumsuz etkilenmeden tüm oruçlarını tutuyorlar. Öyle ki iftara 1 saat kala suyu gelen gebelerimiz oluyor. Tüh keşke orucumu açıvermiş olsaydım dediklerini bile işitiyorum. Bu gebelerimizin hiç tansiyonu düşmüyor, olağanüstü açlık çekmiyorlar ve bebeklerinin gelişimi de gayet doğal seyrediyor.

               Benim son gebeliğim ağustos ayına aşerme dönemimde denk geldi. Ben zaten ilk üç ay elinde kusmuk tası ve ya poşetle gezen bir gebe olduğum için, hamileliğimde hastaneme güçlükle devam edebiliyorum. Elimde ayran, maden suyu bazen de tuzlu su içeren serumlarla tansiyonumu zor dengede tutabiliyorum. Ben ağustos gebeliğimde oruç tutamadım. Emzirme dönemimin ilk yılında da borçlarımı ödeyemedim. Hamzacık 2 yaşında iken kışın oruç borçlarımı ödedim.

              Gebeliğimin ardından gelen temmuz- ağustos ayı orucumu tam tuttum. Hamzacık çok güzel emiyordu. İftara yakın sütümün azaldığını fark ediyordum. İftarla sahur arasında bol sıvı tüketiyordum. Katı gıdalarla karnımı şişirmeyip, doğal limon suyu, ayran, üzüm suyu, su bolca tükettim. Bol karpuz yerdim. Gündüz Hamzacık ek gıda ağırlıklı alıp akşam ve gece bol emiyordu. ( 7 aylıktı) Bebeğiniz ek gıda alamayacak olduğu ilk 5-6 ay içerisinde ise yaz aylarındaki şu oruçları tutup tutamayacağınız için deneyip duruma göre hareket etmenizi öneririm. Sütünüz hiç etkilenmiyorsa tabi ki tutabilirsiniz. Lakin memeleriniz çok boş ve bebeğiniz huzursuzlanmaya başlamış ise tutmayabilirsiniz ya da gün aşırı tutabilirsiniz. Mesela bazı emziren anneler aman borcum kalmasın deyip mama veriyorlar.

          Orucun Allah katındaki değerini ölçmeye, tahayyül bile etmeye bizim ilmimiz yetmez. Böylesine muhteşem bir ibadeti sınırlamaya biz hekimlerin haddi yoktur. Lakin biz riskleri söyleriz, hastalarımızı bilgilendirip uyarırız. Ramazan ayı içerisinde haftalık, olmadı 15 günlük amnion mayi takibi yaparız. Yani bebeklerimizin ultrason ile suyuna bakarız ve her şey yolunda ise tutmaya devam et deriz. Ya da suyun azalmış biraz ara ver bir hafta sonra tekrar suyuna bakıp değerlendirelim deriz. Daha doğrusu ben hekim olarak bu yolu izlerim.

              Bedeni ve ruhu çok kirli olan insanlar oruç tutmakta zorlanırlar. Çünkü açlık nefsi cendereye sokar bedeni de halsiz bırakır. Sürekli glikoz tüketerek çalışan beyin açlıkta keton cisimleri tüketerek işine devam eder. Keton cisimlerine alışıncaya dek bazı bünyelerde orucun ilk üç, dört gününde baş ağrıları olur. Çok hızlı kilo alan ya da obez gebelerin insülin direncinden dolayı çok sık acıkıp şeker düşmesi problemi yaşarlar. Ellerde,  ayaklarda titreme, bayılma görülebilir. Bu nedenle her gebeye çok rahat oruç tutabilirsin diyemiyorum.

             Takip ettiğim gebe hastalarımın kilosu, yaşı, çok düzenli oruç tutup tutmaması hatta nafile oruçlarla bünyesini kuvvetlendirmesi temmuz Ramazanının oruçlarını da daha kolay tutabilmesinde etkili olur.

            Rabbim hepimize oruçlarımızı en güzel şekli ile tutabilmemizi nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünzile Girişgin Arşivi
SON YAZILAR