Geçen Yıl Çıkarılan Doğal Kaynaklar Pazartesi Tükenecek

Geçen Yıl Çıkarılan Doğal Kaynaklar Pazartesi Tükenecek
Dünya genelinde 2015 yılında çıkarılan doğal kaynakların tamamı, pazartesi günü tüketilmiş olacak

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) stratejik iş ortağı Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) çalışması, geçen yıl çıkarılan ve işlenen biyolojik kaynakların tamamen kullanıldığını ve tüketim miktarının üretim miktarının üstüne çıktığını gösterdi.

Çalışmada kaynakların tükenmesinin, bu yıl “Dünya Limit Aşım Günü” olarak kutlanan 8 Ağustos’a denk geldiği belirtildi.

Küresel Ayak İzi Ağı, doğal kaynakların 2016'da geçen yıla göre beş gün daha önce tüketildiğine dikkati çekti. 2014 yılında çıkarılan kaynaklar, 13 Ağustos 2015'te tükenmişti.

Sürdürülebilirlik konusunda bilimsel çalışmalar yürüten kuruluş, tüketimin her geçen gün daha da arttığını vurguladı.

-Bir yıllık kaynak 6 ay içinde tüketilecek


Gezegenin doğal kaynakların artık insanların yıllık tüketim talebini karşılamadığına işaret edilen çalışmada, artan sera gazı salımının yol açtığı iklim değişikliği sonucu ormanların ve biyolojik çeşitliliğin yok olduğu uyarısında bulunuldu.

İnsan talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak belirlenen limit aşım gününün her yıl yaklaşık bir hafta önceye geldiği belirtilen çalışmada, tüketimin aynı hızda devam etmesi durumunda 2030'da bir yıllık kaynağın sadece 6 ay içinde tüketileceği vurgulandı.

Kuruluş, küresel karbon emiliminin yüzde 30 azaltılması durumunda ise söz konusu tarihin 16 Eylül'e kadar ertelenebileceğini belirtti.

Küresel Ayak İzi Ağı, insanların tüketim hızının doğanın kendisini yenileme hızının üzerine çıktığını ve her yıl bir sonraki yılın kaynaklarından ödünç alınarak tüketime devam edildiğini vurgulayarak kaynak tüketimini ciddi şekilde azaltma çağrısında bulundu.
 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.