İsmail Detseli

İsmail Detseli

Geçen yılın yağışlarını özledik

Geçen yılın yağışlarını özledik

Son yılların en yağışlı hatta en soğuk kışlarından birini 2014- 2015 kış sezonunda yaşamıştık. 2014’ün Eylül, Ekim ve Kasım aylarında başlayan yağmurların arkasına yine kasımın 25’inci günü yoğun kar yağışı ile bereketin müjdesi kendini göstermişti.

Daha sonraları bu yağışlar yine ara ara yağmurla devam etti ardından 2015 yılbaşı gecesi çarşambayı perşembeye bağlayan gece her yer beyaza bürünmüştü. Gerçi Konya şehir merkezinde yağmur olarak düşmüştü rahmet ve bereket ama kırsala çıkınca gördük ki 35-40 santimden fazla kar, insanlara “kışa hoş geldiniz” diyordu.

Bu güzellikleri görüp gelecek yılın bereketi için sevinmiştik, ardından yeni yılın ocak ayının 5. günü gecesi yine sabahlara kadar yağan kar sonrası oluşan soğuk hava adeta ortalığı donduruyordu. Bırakın çevre yollarını şehir içerisinde bile insanları araçları adeta esir alıyor sanayilerden insanlar evlerine 4-5 saatte ancak ulaşabiliyordu. Dahası şehrin en işlek yerlerinden olan Yazır’daki Numune Hastanesi yolunda araçlar ve yolcular 5 saat mahsur kalmıştı. Ölümü herkes ensesinde hissetmişti. Gündüz sıcağı eksilere düşerken gece ısısı derseniz eksi 20-25 dereceleri buluyordu.10 Ocak Cumartesi günü ikindi namazı sonrası yine bir kar başlamıştı Konyamızda. Pazar sabahı acı soğuklu ama güneşli bir günle uyanmıştık. 16 Ocak 2015 günü Cuma namazını çok soğuklu bir havada kılmıştık.

Aylardır beklediğim fizik tedavi sıram gelmişti. 19 Ocak Pazartesi için Araştırma Hastanesi’ne yatılı davet edildim. 16 gün yattıktan sonra 3 Şubat 2015 Salı günü taburcu edildim. Artık bahar kokusu geliyor gibi idi, ama erken olduğunu bizim yaşlardaki insanlar biliyordu. Bu yalancı baharı andıran sıcaklar bazı erik badem gibi meyve ağaçlarında tek tük çiçek açtırmaya başlamıştı ki 9 Şubat Pazartesi akşamı üzeri şiddetli bir yağmur ve sepken yağmaya başlayıverdi. Şehir merkezinde pek tutmasa da kar yağışı köylerde baya etkili idi, telefonlarla haber alıyorduk. Kırsalda arazide tutan kar Konya şehir içinde pek tutmamıştı ama 10 Şubat’ı 11 Şubat’a bağlayan gece yağış yoğunluğunu artırdı ve 11 Şubat günü akşam saatlerine kadar devam etti. Hem kar yağıyor hem de fırtına esiyordu. Donuyorduk.  Şubat ayının 16’sında gelen sıcaklık baharı müjdeliyor derken 18 Şubat Çarşamba günü uyandığımızda haberlerde “Antalya Konya yolu Alacabel mevki kar nedeniyle kapandı” diyordu. 21 Şubat sabahına kadar okullar tatildi. Bugün Mersin’in Tarsus ilçesinde hunharca öldürülen Özgecan kızımız için Sun TV’de bir programa katılacağım günümüzdeki olayların nedenini irdeleyeceğiz.

22 Şubat Cumartesi sabahın erken saatinde güneşin tesiri ile donmuş olan sular çözüldü artık bundan sonra baharın kokusu geliyor. Allah yılımızı şen getirsin ürünlerimiz bol olsun.

Haberlerden edindiğimiz bilgilerde ise Konya’nın ilçelerinden dağ kısımlarında kar yağışının devam ettiğini öğrendik. Bu senenin günlüğünü yazmaya en azından yağışlar sürdükçe devam edeceğiz. Artık yağmurlar karlar kesildi.

25-26 Şubat nispeten ılıman bir bahar havası kendini hissettiriyor. Bugün mart ayının biri. İkinci cemreyi yaşıyoruz, bahar havası esiyor lokal yağmurlar yağıyor sıcaklık hissedilir derecede, Pazartesi güneşli bir hava ile uyandık.

3-4 Mart günleri ortalık soğuk gidiyor cemrenin sonu toprağa düşünce belki biraz daha ısınır diye bekliyoruz. 5 Mart gecesi suları donduran soğuğa karşın gündüz ise yakıcı bir sıcak hava yaşıyoruz. Bugün 12 Mart yağmurlu bir bahar sabahı karşıladı Konya’yı. 13-15 Mart günleri Konya’da hava dört mevsimi yaşatıyor. 16 Mart yine paltolar ceketler sırtımızda elimizde şemsiye çıktık çarşıya, soğuk günler devam ediyor gecelerde ısı eksi değerlere düşüyor. 20 Mart Cuma günü yine yağmurlu karlı güneşli bir dört mevsim yaşıyoruz. Bu gece lapa lapa yağmaya başlayan kar 21 Mart sabahı o ağaçların açmış olan gülerine üzerine çöreklenmiş en az 3-4 santimle yerleri bembeyaz etmiş. Bu yağışla birlikte Konya’yı diğer şehirlere bağlayan yollar kapanmış çok sayıda kazalar olmuş ölümler meydana gelmişti. Neyse bu 21 Mart Cumartesi gecesini de sıfırın altında soğuk geçirdikten sonra 22 Mart Pazar sabahı güneşli bir havayla uyandık.  Sanırım Mart ayı sonuna kadar 2015 kış haberlerini yazacağız. 23 Mart Pazartesi günü akşamında başlayan yağmur yağışı ile bahar geldi artık yazımı keseyim diyordum ki 27 Mart’ı 28’e bağlayan Cuma gecesi başlayan sağanak bahar yağmuru Cumartesi günü öğle saatlerine kadar devam etti kırsalda sellerin tarım arazilerini bastığını öğrendik. Hem güneş açtı hem ara sıra sağanaklar oldu. 30 Mart’ta yağışların bir iki gün daha süreceği ve yerini mevsim sıcaklarına bırakacağını söyleniyor.

31 Mart ülkede tarihe not düşülecek bir gün yaşandı. Sabah sat 10-30 sularında ülkemizin 45-50 ilinde elektrikler kesildi. Telefonlar çalışmaz oldu adeta hayat durdu. Aynı gün İstanbul adliyesinde Berfin Elvan davası savcısı Mehmet Selim Kiraz DHKP-C örgüt militanları Şafak Yayla, Bahtiyar Doğruyol tarafından rehin alındı saatlerce süren kurtarma operasyonundan kafasında üç vücudunda iki mermi yarası ile kurtulan savcı ne yazık ki şehit oldu olaya katılan örgüt üyeleri ise hepsi öldürüldüler. Gün içinde yine yağmurlar devam etti.

Artık bahar geldi derken yine Nisan ayının 9 ve 10. Perşembe-Cuma günleri Konya ve ülke geneli kar ile tanıştı. Bazı şehirlerarası yollar kapandı Bolu’ya 35-40 santim kar yağdı. Köyümüz Gilissira’ya da iyi kar yağmış iki gün devam eden kar yağışı sonrası arazide ve çiçekli ağaçlar üzerinde kartpostallık manzaralar oluşmuş. Artık kış yeniden yaşanıyordu ülkemizin birçok yerinde. Konya da bu kıştan nasibini alıyor cumartesi ve pazar günleri de insanları üşüten bir soğuk kış yaşıyorduk.

Tam bahara girdik diye ümitlenirken yine kış geri döndü 21 Nisan’da başlayan soğuk hava 23 Nisan Berat Kandili ve çocuk bayramını da kırsal kesimde kar yağışına çevirdi. Antalya Konya yolu kar nedeni ile ulaşıma kapandı. Aynı gün Konya şehir merkezinde de saat 14 itibarı ile şiddetli esen poyraz ile birlikte kar serpintileri soğuğu daha çok hissettirmeye başladı ve gece devam eden kar sabaha yakın yerini dona bıraktı. Yeni çiçek açan ağaçları üşüttü.

Geçen yılın kış panoraması böyleydi. Geçen yıl bol olan kar ve yağmurun bu yıl yokluğunu çekiyoruz. Allah sonumuzu hayreylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR