Geçmişte yaşanan acılara tarafsız ve adil hafıza ile yaklaşılmalı

Geçmişte yaşanan acılara tarafsız ve adil hafıza ile yaklaşılmalı
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç, 1915 Ermeni olayları ve pazar günü Washington'da gerçekleştirilecek 24 Nisan yürüyüşü ile ilgili görüşlerini AA'ya anlattı- Büyükelçi Kılıç:- "ABD Başkanı Obama'nın açıklamasında ortak acı vurgusunun olmamasından

WASHINGTON (AA) - Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, 1915 Ermeni olaylarının "adil bir hafıza" temelinde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "ABD Başkanı Obama'nın açıklamasında ortak acı vurgusunun olmamasından üzüntü duyuyorum" dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç, 1915 Ermeni olayları, ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklaması ve pazar günü Washington'da gerçekleştirilecek 24 Nisan yürüyüşü ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Pazar günü Beyaz Saray'ın önünde başlayacak ve Washington'ın ana caddelerini takip ederek Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde tamamlanacak 24 Nisan yürüyüşüne ülkenin birçok eyaletinden çok sayıda Türk ile farklı etnik ve dini kesimlerden 10 binin üzerinde kişinin katılması bekleniyor.

Washington'ın, dünyanın en önemli merkezlerinden biri olduğunu ve Amerikan politik sisteminin karar alma mekanizmalarının bu şehirde bulunduğunu dile getiren Kılıç, "Dolayısıyla bu konuyla ilgili dilek ve beklentilerin Washington’da dile getirilmesi özel önem taşıyor. Bunun için bu faaliyete çok büyük önem veriyorum" şeklinde konuştu.

ABD’de önde gelen Türk-Amerikan derneklerini bünyesinde toplayan ve alanındaki en büyük çatı kuruluşlarından biri olan “Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi”nin etkinlikte büyük emeği olduğunu ifade eden Kılıç, yürüyüşün sadece 1915 Ermeni olayları çerçevesinde ele alınmaması gerektiğine dikkat çekti.

Kılıç, 24 Nisan yürüyüşü için "Türkiye’nin son dönemde Ortadoğu’da barışın tesisi, dünyada İslamofobi’nin engellenmesi ve topraklarında 2,7 milyon mültecinin ağırlanması bağlamında sarf ettiği çabalara binaen, Amerika’daki Türkler kadar diğer milletlerden insanlar ve Müslüman kuruluşlar tarafından da takdir ifadelerinin dile getirilmesine imkan tanıyacak bir faaliyet olacak" şeklinde konuştu.

- Bu yıl 10 bin kişinin katılması bekleniyor

Geçen yıl yine 24 Nisan'da aynı çerçevede düzenlenen yürüyüşe sadece Türklerin değil, diğer milletlerden insanlar ve Müslüman çatı kuruluşlarının destek verdiği ifade eden Kılıç, bu sene de benzer bir yaklaşımın sergileneceğine inandığını kaydetti.

"Yönlendirme komitesinin ABD'de yaşayan Türklere ve Türkiye'nin çabalarına destek veren herkese yaptığı 'sevgimizi, birlikteliğimizi ve gücümüzü Washington’da sergileyelim' çağrısına ben de destek veriyorum. İnşallah barış ve dayanışma içerisinde bir organizasyon olacak" diyen Kılıç, yürüyüşe Müslüman kuruluşlarının temsilcilerinin ve üçüncü ülke vatandaşlarının da ilgi gösterdiğini gözlemlediğini belirtti.

ABD’deki Müslüman çatı kuruluşlarının temsilcileriyle de birçok kez bir araya geldiklerini ve onların da Türkiye’nin tutumunu takdirle izlediklerini ifade eden Kılıç, "Son dönemde burada Türk toplumu ile Müslüman toplumu arasında daha güçlü bir köprü kuruldu ve geçen yıl 7 bine yakın insan yürüyüşe katıldı. Bu sene bunun 10 bini geçeceğini ümit ediyoruz" dedi.

- Obama'nın açıklamasında ortak acı vurgusu yok

Obama'nın 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamaya da değinen Büyükelçi Kılıç, iki toplumun da ortak acılar yaşadığını vurgulayarak, "Ancak ABD Başkanı Obama'nın açıklamasında ortak acı vurgusunun olmamasından üzüntü duyuyorum" dedi.

Türklerin ve Ermenilerin Anadolu’da yüzlerce yıl bir arada yaşadığına ve Ermenilerin Osmanlı’da "kadim bir dost millet" olarak tanımlandığına işaret eden Kılıç, iki milletin de ortak acılarının olduğunu belirtti.

"Önemli olan, geçmişte yaşanan acılara tarafsız bir gözle ama her halükarda adil bir hafıza yaklaşımı ile bakmaktır" şeklinde konuşan Kılıç şunları söyledi:

"Açıklamada maalesef bunu göremediğim için üzüntü duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde yapmış olduğu bir çağrı var. Sayın Başbakanımızın geçen yıl yaptığı açıklamalar var. Bu açıklamaların temelinde şimdi dile getirdiğim görüş var. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirileceği düşünülerek bu meseleye bakmak lazım. Gönül isterdi ki yapılan açıklamada ortak acılara atıf olsun çünkü tek bir taraf değil, iki taraf da acılar yaşadı."

Sözlerine, "Bu iş tarihçiler tarafından, adil hafıza temelinde ele alınsın ve üzerinde çalışılsın ve ona göre bir sonuç ortaya çıktığında taraflar bir tutum benimsesinler" diye devam eden Kılıç, bu adımlar atılmadan yapılan açıklamaları Türk-Amerikan stratejik ilişkilerine de Türkiye-Ermenistan ikili ilişkilerine de olumlu katkı vermediğine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili şahsi görüşlerini dile getirdiğini ve Ankara'nın gerekli açıklamaları yapacağını beyan eden Kılıç, "Keşke iki tarafın da yaşadığı acıları dile getiren kapsayıcı bir üzüntü beyanı olsaydı çok daha iyi olurdu" şeklinde konuştu.

- "Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının rengi kırmızı beyazdır"

Göreve başladığında ABD'de yaşayan Türk toplumu arasında daha fazla dayanışmayı hedeflediğini ve buna yönelik adımlar attığını kaydeden Kılıç, "Türk toplumu içerisinde tabiatıyla farklı siyasi görüşler olacaktır. Ancak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının rengi kırmızı beyazdır" ifadelerini kullandı.

Kılıç sözlerinin sonunda Türkiye'nin ABD'de yalnız olmadığına vurgu yaparak, "Amerika’da Türkler vardır ve Türkiye Amerika’da yalnız değildir. Sadece burada yaşayan Türkler değil, Türkiye’nin izlemekte olduğu haklı politikaları destekleyen çok da geniş bir kitle vardır ve bunlar buradaki Türk vatandaşlarıyla birlikte hareket ediyorlar" şeklinde konuştu.

AA'ya mülakatından önce büyükelçilikte basın mensuplarına 24 Nisan yürüyüşü hakkında değerlendirmelerde bulunan Kılıç, her kesimden insanların bir arada olacağı geniş katılımlı bir organizasyon ile Türkiye'nin haklı tezlerinin Washington üzerinden tüm dünyaya duyurma çabası içinde olduklarını belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.