Geleceğin boksörleri TOHM projesiyle yetişecek

Geleceğin boksörleri TOHM projesiyle yetişecek
Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Gözgeç:"Yüzde 100 altyapı ve geleceğe dönük olan Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezleri Projesi'ni Türk sporunun kurtuluş projesi olarak görüyorum"- "Bizim hedefimiz olimpiyatlara en yüksek sayıyla katılmak. Bu katılımd


MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, sporun gelişimi ve lisanslı sporcu sayısının artması için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezleri (TOHM) Projesi'ni "Türk sporunun kurtuluş projesi" olarak gördüğünü söyledi.
Gözgeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporun belirli bir disiplin içinde yapılmasının önemine işaret ederek, sporcunun kendi yaşam disiplini ve yaşam kalitesinin oluşması için de kamp eğitim merkezleri kurulduğunu bildirdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan TOHM Projesi kapsamındaki kamp merkezlerinin yatılı olarak hizmet verdiğini kaydeden Gözgeç, bu merkezlerde sporcuların diyetisyenler eşliğinde kalori alıp, taşımayla okula gittiğini ifade etti. Gözgeç, merkezlerde sporcuların öğleden sonra antrenman, akşam da etüt yapıp dinlendiklerine değindi.
Sporcuların giysilerinden antrenman malzemelerine kadar tüm ihtiyaçlarının da proje kapsamında karşılandığını belirten Gözgeç, şöyle konuştu:
"Ayrıca devletimiz her ay onlara 500 lira maaş veriyor. 15 yaşında çocuğun 500 lira maaş alması, kendi kazancı olarak bunu alması çok önemli. Çünkü, bir öğrenci için bu miktar az değil. Bir üniversite öğrencisinin bursu kadar maaş alıyorlar. Burada sporcunun kendi kazancı olduğu için kendine bir öz güven geliyor. Burada en önemli şey, Türkiye'nin tüm dünyanın yaptığı gibi bilimsel olarak geleceğe sporcuları taşıması."
TOHM Projesi'nin tüm federasyonlar için büyük önem taşıdığını anlatan Gözgeç, "Yüzde 100 altyapı ve geleceğe dönük olan bu projeyi Türk sporunun kurtuluş projesi olarak görüyorum" ifadesini kullandı.

- "Hedefimiz olimpiyatlara en yüksek sayıyla katılmak"

Eyüp Gözgeç, olimpiyatlarda geçmişte sadece katılım amaçlanırken artık madalyayla dönmenin hedefler arasına konulduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin 2008 yılında 68, 2012 yılında 114 kişiyle olimpiyatlara gittiğini belirten Gözgeç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında bu sayı küçümsenmeyecek bir rakam. Ancak, madalya sayımız 8'den 5'e düştü. Bizim 78 milyon insanımıza elbette ki bu 5 madalya yakışmıyor. Yakışanın olması için altyapı ve yatırımın olması lazım. O da artık yapılmaya başladı. 2020 ve 2024 yıllarında bu yatırımların meyvelerini göreceksiniz. Bizim hedefimiz olimpiyatlara en yüksek sayıyla katılmak. Bu katılımdan sonra da mutlaka madalya almak istiyoruz. Artık hiçbirimizin tahammülü yok. Biz bunu Türk milleti adına yapıyoruz. Yani fakirin, fukaranın, beytülmal dediğimiz bütçenin emanet edildiği bizler, bunu yapmak zorundayız."

- Boks kotalarında mücadele başlıyor

Federasyon başkanı Gözgeç, nisan ayında Samsun'da düzenlenecek Avrupa Kıta Elemeleri'nde saha ve seyirci avantajını kullanarak en iyi mücadeleyi vereceklerini vurguladı.
Daha sonra da Bulgaristan'da bir kota müsabakası olacağını, orada da şanslarını deneyeceklerini belirten Gözgeç, "Haziran ayında Bakü'de dünya boks kotaları var. Orada da şansımızı deneyeceğiz. 6 Ağustos'ta da Rio'daki olimpiyatlara başlayacağız. Biz en fazla katılımla en çok madalyayı almayı hedefliyoruz" şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Eyüp Gözgeç, genç ve yıldız kızlarda dünyada söz sahibi ülkelerden olduklarını, ancak büyüklerde eskisi gibi başarı elde edemediklerine değindi.
Kadınlar branşı yeni kurulduğunda Türkiye'nin atak yapıp iyi sonuçlar aldığını ifade eden Gözgeç, şunları kaydetti:
"Dünya durmadı, tüm alanlarda olduğu gibi onların kadın takımları bizi geçti. Ama biz yıldız ve gençlerde çok iddialıyız. Büyükler bu yıl 51, 60 ve 75 kiloda olimpiyatlara katılacak. Bu bizim iddialı olduğumuz sıkletler. İnşallah oradan da bir veya iki kota almayı hedefliyoruz."

- "Kadınlar daha disiplinli"

Kadınların daha disiplinli ve ciddi çalıştığını vurgulayan Eyüp Gözgeç, sözlerini şöyle tamamladı:
"Onlar biraz da kendi başarıları için çalışıyorlar. Bu işi adeta ibadet gibi yapıyorlar. Bizim kadınlara en önemli tavsiyemiz de şu; müsabaka olmasa dahi boks sporu yapsınlar mutlaka en azından savunma amaçlı olabilir. Günümüzde kadına karşı şiddet gibi olumsuzluklara karşı en azından kendini savunabilecek kadar bu sporu yapsınlar. Bunun için Türkiye'deki bütün salonları biz onlara ücretsiz açıyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.