Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

GELENEKSEL TRAFİK KÜLTÜRÜMÜZ!

GELENEKSEL TRAFİK KÜLTÜRÜMÜZ!

Türkiye’de nerede yaşarsanız yaşayın trafik içinde kendimize has geleneklerimiz göreneklerimiz vardır. Babadan oğula gecen kurallarımız vardır. Trafikte teşekkür mü ettiniz küfür mü ettiniz, herkes birbirini anlamakta gecikmez. Bize ait adet ve geleneklerimizden aklıma gelenler.

EMNİYET KEMERİNİ KOLTUĞA BAĞLAMAK

Alışılagelmiş bir gelenektir emniyet kemeri hayat kurtarmaz bizi sıkar boğar bunaltır. İkaz sesi sinir bozsa da kemer takılacak yere boş kemer tutucu takarız.

RADAR VAR SELEKTORU

Dünyada sadece bize has bir uygulamadır. Karşıdan gelene bir uzun bir kısa selektör yaparız aman ha ileride radar var yavaşladır bunun adı. Tabi birde radar cihaz tespit aleti getirtiriz taaa Avrupalardan bu cihazlara bir çuval para öderiz. Yarar mı vallahi bilmem ama cihazı kullanmakta aciz kalırız. Nedense.

TANIDIĞIN ÜSTÜNE ARABA SÜRMEK

Şakayla karışık Sadri Alışıktır bunun adı tanıdık korkunca bol miktarda kahkaha atılır ülkemizde herkes tarafından bilinen bir uygulamadır. Yabancı birinin üzerine sürmek korkutmak veya kavga amaçlıdır.

KORNA ÇALMANIN EDEBİYATI

Selam kornası, küfür kornası, farklıdır biri kısa, biri uzun çalınır. Korna kavga başlatır, uyarır, yol verirken geç anlamına gelir, yeşil yanar yanmaz üç kısa korna hadi demektir. Korna çoğu zaman el kol hareketleriyle desteklenir ve korna ekseri sinyal yerine kullanılır.

SARI IŞIK KORNASI

Kırmızıdan sarıya geçer geçmez basılır, uzun veya kısa olması öndekinin hareket kabiliyetiyle orantılıdır.

SEYYAR TAYYARLARIMIZ

Yağmurda şemsiye, akşam trafiğinde çiçekler, gün içi simit, muz. Hiçbir şey yoksa ön cam silinir. Seyyarlarda bazen şarj aleti hatta aspirin bile olur. Bozuk para sıkıntısı asla olmaz para ustu hemen verilir.

ARAÇTA TAŞINAN HAYDAR!

Bagajda taşınan sopanın ülkemizdeki adı “Haydar”dır. Artık bitti sanıldığında yeniden ortaya çıkar. Ortalama bir Haydar 50 cm uzunluğundadır. Oklavadan biraz kalındır her derde devadır

EMNİYET ŞERİDİ EK ŞERİT OLARAK KULLANILIR

Emniyet şeridi, acil durumda park edecek araçlar için değil, daha çok acelesi olan uyanıklar içindir. Polis dahi kullanır, polise yine polis ceza keser, ama bıkmadan usanmadan bu kul hakkini yer dururuz. Gıybet gibidir herkes bunu bilir ama yine de vazgeçmeyiz.

AMBULANS KUYRUGU

Ambulansa yol verme konusunda son derece kafamız karışıktır. Fermuar çoğu zaman çalışmaz. Fermuarın ne olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Fakat yolda bir ambulans varsa mutlaka konvoyu da vardır!

POLİS ÇEVİRMESİ

Bölgelere göre değişse de Karadeniz’de başka Trakya’da başkadır. En çok espri bu konuda yapılır ve herkesin mutlaka asker anisi gibi çevirme anısı vardır. Yıllar geçse de mutlaka hatırlanır.

MAKAS ATMA

Makas genelde gençler tarafından atılır bu adı konulmamış ata sporumuz gibidir. Sadece berberler has bir özellik değildir.

KONVOY

Hacı uğurlama, asker uğurlama, düğün, sünnet sebebi ne olursa olsun konvoylara müdahale edilemez. Konvoyda lastikleri yakmak en büyük delikanlılıktır. Dokunulmazlıkları vardır. Milletin vekiline dokunabilirsin ama konvoya asla.

CAMI AÇ CAMI

Cam kolu olmadığından artık parmakla düğmeye basma hareketi de yapanlar türemiş olup ilk kimin yaptığı bilinmiyor. Ama bu hareket hâlâ camı aç sana iki çift lafım var anlamındadır.

TRAFİK CEZASI

Trafik cezası yiyen herkesin fikri ulan bir bana mı işliyor bu kurallar isyanıdır. Ama bu ceza yeme alışkanlığımızdan kurtulmanın yollarını arar dururuz.

RAMAZANDA TRAFİK

Sinirlenince trafikte kavgaya ramak kala orucu bana mı tutuyorsun muhabbeti baslar. Acısıyla tatlısıyla geçen ömürde birbirimizi Yaradandan ötürü sevmek, trafikte her ne olursa olsun, HOŞGÖRÜLÜ, davranmak zorundayız. Ramazan bayramınız kutlar. Kazasız günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR