Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Gerçek Çözüm Süreci: 5S. 1D.

Gerçek Çözüm Süreci: 5S. 1D.

Ülkemizin içinden geçtiği zor sınavda başarılı olmanın çözümü 5S 1D’de saklı. Milletçe derin üzüntüler yaşadığımız bu günlerde Devletin en tepesindeki insandan yurdun en ücra köşesindeki vatandaşımıza kadar hepimize düşen görev:  5S 1D.

Son üç yıl içinde devletin zirvesinin yönettiği ve adı “Çözüm Süreci”  olan kardeşlik ve barış projesi dondurularak rafa kaldırıldığına göre, biz bugüne ve son iki aydır yaşadıklarımıza bakarak gerçek çözüme odaklanmalıyız. Çözümün anahtarı 5S 1 D.

Gazetecilikte haber yaparken dikkat edilen 5N 1K kuralı nasıl konuyu açıklamada yeterli bir çözüm ise tüm ülkeyi içine alan terör belasının ve vicdanı paslanmış, insafı çürümüş, insanlığını unutmuş hain güçlerin neden olduğu karamsar havadan çıkmanın anahtarı da 5S 1 D de gizlidir.

Üç tarafı denizlerle kaplı, pek çok ülkeye nasip olmayan doğal güzellikleri, tabii kaynakları, biyolojik çeşitliliği ve son yıllarda gelişen ekonomisiyle dünyayı kıskandıran Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklarına göz diken, milli birlik ve beraberliğini bozmak isteyen, bizi birbirimize düşürmek, gücümüzü zayıflatmak, kardeşi kardeşe kırdırmak isteyen dış destekli mihraklar tarih boyunca oynadıkları oyunlarının en kaypağını, en kalleşini son otuz yıldır oynuyorlar.

Bu oyunu bozmak için iyi niyetle hayata geçirilen “Çözüm Süreci Projesi”  döneminde dahi kahpe tuzaklarına devam eden şer güçler son günlerde iyice azdılar. Ama onların unuttukları hesap etmedikleri bir gücü unuttular. Asil milletimizin aynı Rahman’a secde eden, aynı Rabbe kul olmanın aşkıyla yanan sessiz çoğunluğunun sahip çıktığı 5S 1 D kuralı.

Bu kural, yüreğinde vatan sevgisi, toprak sevgisi, bayrak sevgisi ve en önemlisi insan sevgisi olan inanan insanlarımızın Cenabı Hakkında yardımıyla yürüttüğü milli mücadele ruhununda kaynağıdır.

Tarih boyunca Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Ermeni, yan yana, omuz omuza, hak, adalet, fazilet, istiklal ve istikbal uğruna çarpışan atalarımızın yedi düvele karşı verdikleri mücadelenin son yüzyıldaki adı olan Çanakkale’nin, Sakarya’nın, Dumlupınar’ın parolasıdır: 5S 1D.

Peki nedir 5S 1D?

1-Sevgi; Sevmek yaşamaktır, yaşatmaktır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan ve ülkesine vatandaşlık bağlarıyla bağlı her birey, vatan sevgisini, toprak sevgisini, ay yıldızlı bayrak sevgisini yüreğinde hissetmeli. Seven insan sevdiğine sahip çıkar. Sevdiği uğruna mücadele eder, sevmek fedakârlıktır.

2-Saygı; Bir arada yaşayan topluluklarda tabii ki değişik fikirlere sahip değişik kökenden gelen insanlar olacak. Bu insanlar birbirini sevmese de biri birine saygı duymak zorundadır. Demokrasilerde bu çeşitlilik zenginliktir. Önemli olan kırmadan dökmeden, şiddete başvurmadan fikirleri tartışabilmektir. Ülke menfaatine fikirler üretebilmek ve üretenleri ötekileştirmeden saygı duymaktır. Karşımızdakini dinlemesini bilmektir.

3- Sabır; Bu dönemde belki en zor duygu sabırlı olmaktır. Yurdun dört bir yanından gelen acı haberlerle yüreğimiz yanıyor, içimiz kan ağlıyor. Ama yine de bağrımıza taş basacak, hainleri sevindirmemek için sabredeceğiz. Sakin olmaya çalışacağız. Unutmamalıyız ki geçmişte de bu millet çok zor dönemler yaşadı ve milletin azim ve kararlılığı ile her zorun üstesinden geldi. Bu günlerinde üstesinden gelecektir. Bize düşen acıları paylaşmak, acıları kalbimize gömmek, biri birimize sarılmak ve kenetlenmektir. Sabır her derdin ilacıdır. Biliyoruz ki sabrın sonu selamettir. Hep birlikte bu günleri de atlatıp selamete ulaşacağız, inşallah

4-Soğukkanlılık: Yaşanan terör olaylarını kınamak, şehitlerimize, gazilerimize ve bayrağımıza sahip çıkmak için ülkenin her anında yürütülen terörü lanet yürüyüşlerinde araya karışan provokatörlerin hain tezgâhlarına asla alet olmamak için akıllı olmalıyız, soğukkanlı olmalıyız. Türkiye’yi bir iç çatışma ortamına, bir kardeş kavgasına sürüklemek isteyen hainlerin tuzağına düşmemeliyiz. Duygularımıza sahip çıkmalı,tahriklere kapılmayıp dolduruşa gelmemeliyiz. Daha ağır bedeller ödememek için her türlü hile ve tuzağın farkında olmalıyız. Çok zor ama hainleri sevindirmemek için mutlaka sakin ve soğukkanlı olmak zorundayız.

5-Samimiyet: Eğer gerekten çözüm istiyorsak, başta ülkeyi yönetenler, siyasiler, idareciler, sivil toplum önderleri, bilim adamları, akil insanlar, medya mensupları, sanatçılar, yazar ve çizerler ile duyarlı vatandaşlar her hadise karşısında hemen tepki vermemeli, işin doğrusunu öğrenmeli, hak, hukuk ve adaletten ayrılmadan belli bir gurubun belli bir çıkar çevresinin menfaatini değil ülke menfaatini düşünerek hareket etmeli, ağzından ve kaleminden çıkan sözleri iyi tahlil etmeli ve bu konuda gerçekten samimi olmalıdır. Bu samimiyetin ölçüsü milli birlik ve beraberliğimize ve kardeşliğimize gölge düşürmemek olmalıdır. Samimiyet ülkeyi sevmenin sertifikasıdır.

1- DUA; Tarihte olduğu gibi bugün de bu zor günleri Yüce Allah(c.c)’ın yardımıyla hep birlikte aşacağız. Yaşadığımız acıların üstesinden gelecek, huzura ve sükûna yeniden kavuşacağız inşALLAH. Ancak bu zor günlerde hepimize düşen görev gerçek bir mümine yakışır bir şekilde basiret ve feraseti elden bırakmadan yukardaki 5S’nin yanı sıra 1 D kuralına uymak ve DUA etmektir.

Bu aziz vatanı korumak veay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmak için yurdun her köşesinde mücadele eden, kutsal vatan toprakları uğruna canını feda eden bütün Şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı, gazilerimize acil şifa dilemeli, Bir daha aynı acıları yaşamamak için dua etmeliyiz.

Ey Rabbimiz!  Vatanımızı, ay yıldızlı bayrağımızı, namusumuzu, şerefimizi, ordumuzu, yurdumuzu muhafaza eyle, muzaffer et. Memleketimize göz diken düşmanlara ve milletimizin birliğine ve dirliğine göz diken hainlere fırsat verme Ya Rabbi! Amin, amin, amin. Kalın sağlıcakla.

 

ÇEVRECİ SÖZÜ: Gerçek çözüme Sevgi, Saygı, Sabır, Soğukkanlılık, Samimiyet ve Dua ile ulaşacağız. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR