İsmail Detseli

İsmail Detseli

Gerçek mi yoksa psikolojik hasta mıyız?

Gerçek mi yoksa psikolojik hasta mıyız?

Güzel şehrimiz Konya artık büyük metropol bir şehir olmuştur, bunu her yerde görüyoruz. Hastane deyince yaşadığım ve gördüğüm bazı olayları ve aksaklıkları yazma lüzumu hasıl oldu. Bunca yapılan hastane ve sağlık ocaklarına ve semt polikliniklerine rağmen bütün hastanelerdeki poliklinikler yataklar hınca hınç dolu. Bazı fizik ve diğer yataklı tedaviler için sıraya konuluyor hastalara hekimlerimiz tarafından. Numune Hastanesi merkezden şehir dışı sayılacak Yazır semtine alındığı için hastaların çoğunluğu bilhassa kırsal kesim köylerimiz ve kalabalık mahalle insanları Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne hücum ediyor.

Gerek Numune Hastanesine gerekse Beyhekim’e gittiğim oluyor zaman zaman. Oralarda da bu kalabalıklığı görüyoruz. İnşallah inşaatı süratle devam eden merkezdeki Numune Hastanesi ve vaat edilen Ereğli yolundaki Bahri Dağdaş sahasına yapılacak olan Konya Şehir Hastanesi bir an önce yapılır da sağlık yolunda Konya büyük bir nefes alır.

Birkaç gün önce Meram Araştırma Hastanesi’ne 66 yaşındaki eşimin rahatsızlığı için gittim. Tabi iki gün önceden de randevu almıştım. Hastane koridorları o kadar kalabalık ki bırakın yürümeyi kıpırdamak bile zor. Banklarda hasta da oturuyor sağlam insan da oturuyor genci de oturuyor. Burada olanların acaba hepsi mi hasta diye merak ettim kendimi saflığa verip birkaç kişiden sordum, “siz mi rahatsızsınız?” Bazıları “evet” derken birçoğu “değilim hastamız şu bizler yanında geldik.” Kimileri 4 kişi kimileri 3 kişi gelmiş. Hastaların çoğu da eften püften hastalar diğerleri boşuna kalabalık.

İşte bu işi çözmemiz lazım kim çözecek? Bu izdihamı görenler buna karar verecekler ve bir hastanın yanında bir kişi olsa daha rahat edileceğini bilecekler. Bu düşünceler ile sıramızı beklerken bir gürültü oldu kenarda oraya doğru gittiğimde gördüğüme inanamadım. Bir adam sıra alma makinesinin başında durmadan bir şeyler yazıp siliyor tekrar yazıyor tekrar siliyor istediğini bulamıyor sanırım makineyi tepesinden ve yanlardan yumrukluyor. Ardında da en az 6-7 kişi sıra bekliyor. Sırada bekleyen vatandaşın biri makinenin başındaki orta yaşlı adama yaklaşıp ne yaptığını sordu. Adam sert bir tavırla “sana ne öğreniyorum” dedi. Vatandaş “kardeşim burası okul mu sıra almayı bilemiyorsan bir bilen kardeşimize söyle sıranı alıversin” dedi. “Niye el alıverecek ben öğrenmeyeyim mi?” “Öğren kardeşim ama sırada bu kadar bekleyenin hakkına tecavüz ediyorsun. Bak herkes hasta herkes sıra alacak seni bu kadar adam beklemek zorunda mı?” diye çıkıştı biri. “Bekleyecekler” diye pişkinleşti adam. Duruma müdahale eden adam çok asabileşti. Nerede ise yumruklaşacaklar araya girdim “Sen sakin ol” deyip sıra almaya çalışan adama döndüm “Arkadaşım sen makinenin başından çekil, çok meşgul ettin orayı anladın mı!” diye ikaz ettim iyi ki bana karşı da hömermedi çekildi. Sıradakiler bana teşekkür ettiler kargaşayı önlediğim için.

Şimdi işte başlığın sırası geldi. Artık adamın durumundan işkillendim ya onu göz ucu ile takibe aldım. Adam banklardan birinde oturmakta olan bir hanımın yanına oturdu, sohbete başladılar. Arada bir gülüyor da makine işgalcisi... Hanımın sırası geldi özellikle yanında girmedim “doktora derdini anlat gerekeni yapsın” dedim, eşim girdi muayeneye. O adamın da sırası geldi sanırım eşi ile beraber onlar da girdiler muayene olup çıktılar. Hastaneden çıkarlarken usulca yanına yaklaştım tatlı bir dil ile şöyle dedim: “İçeride yaptığın hareket çok ayıp ve başkasının hakkına tecavüzdü oysa baktım sıranı da almış gördüm” deyince “Ben zaten randevulu idim oğlum alıverdiydi enternetten ben bir daha gelirsem nasıl alacağım diye bakıyordum. Soğna ben başka bir Tokturdan almasını söyledim oğlana onda sıra yokmuş” dedi. Doğru mu diye bakıyordum.” dedi. Sordum “Doğru muymuş?”  “Bilemedim ki” dedi. “Öyle ise bir daha böyle yanlış yapma zaten hasta insanlar morali bozuk bir de siz moral bozmayın” deyince “Benim de bisikolocim bozuk arkadaş sen işine bak” deyiverdi.

Acaba gerçek hasta mıyız psikolojik hasta mıyız? Bu kalabalığa doktorlar ne yapsın. Yine iyi vakit ayırıp bakıyorlar bunca hastaya. Birçok doktorun sıra levahasına baktım saat 10.30’da 76. sıra yazıyordu. Yoğunluk hiç azalmıyordu. Bazı polikliniklerde yer bulunmuyor. Umarım yetkililer çaresine bakarlar.

Herkese sağlıklı günler dilerim.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR