Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

GERÇEKLERİ GÖRME ZAMANI

GERÇEKLERİ GÖRME ZAMANI

FED’in eninde sonunda faiz artırımlarına tekrar devam edeceğini son yazılarımda belirtmiştim. Bunlar fiyatlanmaya başlarsa Dolar/TL’de önümüzdeki günlerde daha yukarılardan bahsederiz demiştik. Hafta başından beri bölgesel FED başkanları konuşuyor ve hepsi 2016 yılında FED’in en az 2 en fazla 3 defa daha faiz artırımı yapabilir açıklamaları piyasaları hareketlendirdi. Görünen o ki FED faiz artırımlarında Haziran ihtimal dahilinde olmak üzere başlayabilirler. Benim beklentimde bu yöndedir. FED’in faiz artırımına başlayacak olması başta Euro olmak üzere dolar tüm para birimlerine karşı değerlenecek içeride de TL karışsında doların ateşinin yükseldiğini göreceğiz.

Önceki gün FED toplantı tutanakları açıklandı. FED üyeleri enflasyon beklentileri istihdam ve genel olarak ABD ekonomisinin beklentilere paralel ilerlediğini, ekonomideki iyileşmenin devam ettiğini faiz artırımlarının da Haziran ayında masada olmak üzere bu yıl içerisinde 2 ya da 3 faiz artırımı olabileceğini işaret ediyorlar. Bu da gösteriyor ki artık FED faiz artırımlarına başlayacak. Bizim iki senaryomuz var.  Biri dış piyasalarda yaşanan gelişmeler başta ABD’de fed olmak üzere Avrupa Birliğindeki parasal genişleme negatif faiz ve İngiltere’nin Avrupa birliğinden ayrılıp ayrılmayacağı ile ilgili oylama, diğeri kendi içimizdeki siyasi senaryo ve gelişmeler. Bununla birlikte terör, Suriye sınırımızdaki yaşanan gelişmeler, içeride teröre karşı büyük bir mücadele yapılıyor. İnşallah bu süreçte kahraman askerlerimiz ve polislerimizin çabalarıyla bertaraf edilecektir. Piyasalardaki gerilimi artıran gelişmeler bunlar. Asıl sıkıntı dışarıda FED’in faiz artırım sürecine başlaması olacaktır. Çünkü FED’in faizleri artırmaya başlaması piyasaları bambaşka bir senaryoya götürecektir. Doların yüksek faizle anavatanına dönmesi dolara olan ilgiyi artıracaktır. Bu en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri etkileyecektir.  Zaten Brezilya Başbakan sorunu ve uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri ile boğuşuyor. Büyük bir ekonomik sınavdan geçiyor. Durumu iyi değil bizle paralel seyreden Güney Afrika Rant’ı ise son hafta bizden daha kötü bir performans göstererek devam ediyor. Rant iki günde dolara karşı % 3’ün üzerinde değer kaybetti. TL  ise Rant’a göre daha az bir kayıpla yola devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda bu günlerin olacağını dolar tl de 2,800’lerin hayal olacağını buraların alım için çok uygun olduğunu ABD merkez bankasının eninde sonunda faiz artırımlarına başlayacağını o zaman Dolar/TL’nin 3,000 seviyelerinde seyredeceğini yazmıştım.  Şimdi o günler geride kaldı. Önümüze bakmak gerekirse ben dolar/TL’deki hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki  günlerde dolar/TL yine 3,000 seviyelerinin üstünde seyredecektir. Hele ki son toplantı tutanaklarında Haziran ayı için faiz artırımı masada olması zaten dolar/TL’yi 3,000 sınırına dayandırdı. Önümüzdeki hafta hem içerideki yaşanan gelişmeler hem de özellikle dış piyasalarda yaşanan olaylar nedeniyle daha hareketli günler yaşayacağımızı bekliyorum.

Borsa İstanbul 86,000 seviyesini test ettikten sonra buralarda kalamayarak 77,000 seviyesine kadar düştü. Bu süreçte borsanın 72,000 seviyelerine kadar düşmesini bekliyorum. 75,000 borsa İstanbul için kritik, buralarda tutunamaz ise ilk hedef 72,000 seviyeleri olacaktır.

Altın için her söylediğim milat olmaya devam ediyor. Daha önceki seviyeleri rakam rakam vermiştim. En son 121-122’yi test edecek. Haziran ayında FED’den faiz artırımı gelmezse 128-129 bandına kadar yükselişler beklediğimi söylemiştim. Beklentimiz doğrultusunda fiyatlar gidiyor. Haziran ayı altın için kritik zaman faizler artarsa altın bir miktar kar satışlarına maruz kalacaktır. Faizler artmazsa altının Ons’u 1330 seviyesine kadar yükselebilir. 24 ayar altın gram fiyatı da 128 TL’yi test edecektir. Bunu da önümüzdeki ay göreceğiz. Euro’dan bahsetmeden geçsek olmazdı. Euro son iki hafta hem paritenin etkisi ile hem de dolarda yaşanan yükselişlerle birlikte 3,400 seviyelerine yaklaştı. FED’den gelecek adımlar başta pariteyi etkileyeceğinden Euro’da bir miktar kayıplar göreceğiz. Kısa ve uzun vadede Euro dolar karşısında olmak üzere bazı para birimlerine karşı da değer kaybedecektir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR