Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:
"Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun uygulamalarıyla ilgili işlemlerin kısa sürede sonuçlandırılabilmesi için hazırlanan yazılım programı bu yıl hizmete alınacak" - "Böylece tarım arazilerinde mülkiyet devir işlemleri çok

TBMM (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun uygulamalarıyla ilgili işlemlerin kısa sürede sonuçlandırılabilmesi için hazırlanan yazılım programının bu yıl hizmete alınacağını bildirdi.

Çelik, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, tarım sektörünün en önemli sorunlarından birisinin, miras yoluyla tarım arazilerinde yaşan bölünme olduğunu belirterek, buna kalıcı çözüm bulmak amacıyla Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun, 2014'te yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Düzenlemeyle tarım arazilerinde bölünmenin önlendiğine işaret eden Çelik, bu kanuni düzenlemeye yönelik çalışmaların uzun vadeli olarak yürütüldüğünü ve tüm unsurların dikkate alındığını belirtti. Çelik, bu kapsamda ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve sektörün diğer tüm paydaşlarının görüşlerinin alındığını, kamuoyunun görüşlerini almak amacıyla çiftçi, muhtar, ziraat odası, ticaret borsası, kooperatif, birlik gibi paydaşlarla 50 bin anket yapıldığını ifade etti.

Çelik, konunun hukuki, sosyal ve ekonomik boyutları değerlendirilerek "Düzenleyici Etki Analizi Raporu" hazırlandığını, ayrıca Avrupa ve dünyada geçerli olan toprak hukuku düzenlemelerinin detaylı incelendiğini anımsattı.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun ile tarım arazilerinin satış, intikal ve devir işlemlerinin yeniden düzenlendiğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Devir işlemi ile yapılan başvuru sahibinin birden fazla ve farklı sınıflarda arazisi olması halinde gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi amacıyla dönüştürme katsayıları kullanılmaktadır. Devir işlemine konu arazilerde, şerh, rehin, tedbir gibi herhangi bir mülkiyeti kısıtlayıcı unsurun olmaması halinde, görüş yazıları il veya ilçe müdürlüklerimiz tarafından aynı gün içinde verilebilmektedir. Bununla birlikte kanun uygulamaları ile ilgili yapılan işlemlerin kısa sürede sonuçlandırılabilmesi amacı ile hazırlanan yazılım programı bu yıl hizmete alınacaktır. Programın tamamlanması ile işlemler Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden online olarak il ve ilçe müdürlüklerimize gelecek ve online olarak cevaplandırılacaktır. Böylece tarım arazilerinde mülkiyet devir işlemleri çok kısa bir süre içinde tamamlanabilecektir."

Çiftçilerin tarım arazilerini satmak istediğinde, ekonomik bütünlük taşımayan tarım arazileri ile yeter gelirli arazi büyüklüğünün üzerindeki tarım arazilerinin satışına izin verildiğini bildiren Çelik, asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünde arazisi olmayan çiftçilerin tüm tarım arazilerini satmalarını veya tarımdan ayrılmalarını gerektirecek yasal bir uygulama veya zorunluluk bulunmadığını vurguladı.

Çelik, kuru ve sulu tarım arazilerinde 10 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarım arazilerinde 1 dekarın altındaki arazilerin ekonomik bütünlük arz etmemesi nedeniyle satışlarının yapılmasının sağlandığını belirterek, "Ayrıca, hisseli tarım arazilerinde hissedarlara satış durumunda hiçbir kritere bakılmaksızın satış yapılabilmektedir. Kanun ile bölünmüş küçük ölçekli tarım arazilerinin bir araya getirilerek yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne ulaşmak isteyen çiftçilerin arazi edinimini sağlayacak düzenleme yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.