Göktürk-2 10 bininci turunu tamamladı

Göktürk-2 10 bininci turunu tamamladı
Genelkurmay Başkanlığı Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2'nin, dünya etrafındaki kutupsal yörüngesinde 10 bininci turunu 1 Kasım 2014 tarihi itibarıyla tamamladığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet adresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2, Dünya etrafındaki kutupsal yörüngesinde 10 bininci turunu 1 Kasım 2014 tarihi itibarıyla tamamladı.18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderilen Türkiye'nin uzaydaki gözü Göktürk-2 uydusunun geçtiğimiz hafta içerisinde yörüngede 10 bininci geçişini başarı ile tamamladığı bilgisinin verildiği açıklamada, iki yıllık süre içerisinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Ahlatlıbel-Ankara'daki Keşif Uydu Tabur Komutanlığında bulunan uydu yer istasyonundan Göktürk-2 uydusu ile yaklaşık 4 bin defa iletişim kurulduğu ve 4 bin 800 adetten fazla görüntüleme görevinin başarı ile icra edildiği ifade edildi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve kamu kuruluşlarının görüntü talebinin karşılandığının kaydedildiği açıklamada, dünyanın çeşitli bölgelerinden görüntüleme yapılarak 9 milyon 850 bin kilometrekarelik alanın kapsandığı belirtildi.

GÖKTÜRK-2 UYDUSU 10 BİNİNCİ YÖRÜNGE GEÇİŞİNİN SİMÜLASYONU YAYINLANDI

Kapsanan bu alanın 1 milyon 650 bin kilometrekarelik kısmının ise Türkiye üzerinde olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Göktürk-2 uydusu yer yüzeyinden 685 kilometre yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş olup, dünya etrafındaki bir turunu 98 dakikada tamamlamaktadır. Uydu ile gündüz ve gece olmak üzere iki periyotta ve toplamda 5-6 defa değişken sürelerde iletişim kurulmaktadır. Göktürk-2 Uydusu; spot, geniş alan, şerit ve stereo görüntüleme kabiliyetleri ile dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde yer istasyonuna aktarma kabiliyetine sahiptir" denildi.

Milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen Göktürk-2 uydusu ile dünya üzerindeki herhangi bir noktanın görüntülenmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlamanın söz konusu olmadığının kaydedildiği açıklamada, Göktürk-2 uydusunun yaklaşık 640 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kapasitede yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahip olduğu bilgisine yer verildi. Yerli imkanlarla geliştirilen uçuş bilgisayarlarını ve yazılımları kullanan Göktürk-2 uydusunun sağlık verilerinin, planlanan ömür değeri çerçevesinde normal seviyelerde seyrettiğinin kaydedildiği açıklamada, Göktürk-2 uydusunun gerçekleşen 10 bininci yörünge geçişinin simülasyonuna ait video görüntülerinin de Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet adresinden izlenebileceği duyuruldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.