Gökyüzü isteyen de var oyuncak isteyen de

Gökyüzü isteyen de var oyuncak isteyen de
KTÜ Tıp Fakültesinden 50 öğrenci, düzenli olarak ziyaret ettikleri lösemi tedavisi gören çocukların isteklerini yerine getirmek için çalışma yapıyor- Para yardımı kabul edilmeyen çalışma kapsamında, gönderilen hediyenin çocuklara teslimi sırasında çekilen

TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, "Leyla'dan Sonra" projesi kapsamında başlattıkları çalışmayla, lösemi tedavisi gören çocukların isteklerini yerine getirmek için uğraşıyor.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi öğrencilerince yaklaşık 3 yıl önce başlatılan "Leyla'dan Sonra" projesi, ülke genelinde 30 tıp fakültesi tarafından uygulanıyor.

Bu kapsamda Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinden 50 öğrenci, KTÜ Farabi Hastanesi hematoloji ve adölesan servislerinde tedavi gören çocukları düzenli ziyaret ederek, onlarla boyama, yapboz gibi faaliyetler gerçekleştiriyor.

Hastalar ve yakınlarına yalnız olmadıklarını hissettirmeyi amaçlayan öğrenciler, yaklaşık 5 aydır da çocukların dileklerini yerine getirmek amacıyla "1 çocuk, 1 istek" temalı çalışma yürütüyor.

Ailelerin iznini alarak çocuklara isteklerini soran öğrenciler, daha sonra bunları sosyal medya üzerinden paylaşıyor. İsteği yerine getirmek için kendilerine ulaşan kişiyle görüşen doktor adayları, alınan hediyeyi çocuğa teslim ediyor.

Para yardımı kabul edilmeyen çalışma kapsamında, gönderilen hediyenin çocuklara teslimi sırasında çekilen fotoğraf, daha sonra yardımseverle paylaşılıyor.

Çalışma kapsamında çocuklardan bazıları bisiklet, bebek, krampon gibi çeşitli eşyalar talep ederken, uzun süre hastanede kalan bir çocuğun ise "gökyüzü" istediği belirtildi.

- "İyiliğe aracı oluyoruz"

"Leyla'dan Sonra Projesi"nin KTÜ Tıp Fakültesi temsilcisi Sevgi Çise, AA muhabirine, projeyi İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinden 3 öğrencinin başlattığını söyledi.

Projenin bin 500 tıp fakültesi öğrencisinin gönüllü katılımıyla sürdüğünü anlatan Çise, katılımcıların, kronik hastalığı bulunan ve hematoloji, adölesan servislerinde tedavi gören çocukları periyodik olarak ziyaret ettiğini bildirdi.

Sürekli doktor ve hemşire görmekten sıkılan çocukların, onlarla güzel vakit geçirdikleri için kısa sürede kendilerine ısındığını dile getiren Çise, "İlk başta biraz çekinen aileler, bizi tanıdıktan sonra çok seviyorlar. İkinci ziyaretimizde bizi mutlaka güler yüzle karşılıyorlar." dedi.

Çise, "1 çocuk, 1 istek" temalı çalışmayla, çocukların isteklerini yerine getirmeyi amaçladıklarını kaydederek, "Bu kapsamda çocuklar genellikle bisiklet, bebek, araba istiyor. Bunun yanı sıra sürekli hastanede olduğu için sıkılan ve gökyüzü isteyen de var. Bir ünlüyle tanışmak isteyen ya da imzalı forma isteyen çocuklarımız da oluyor." diye konuştu.

Yardım yapmak isteyenlerin "www.leyladansonra.com" adresinden KTÜ Tıp Fakültesi bölümüne ulaşabileceğini bildiren Çise, şöyle devam etti:

"Gönüllüler, bize elektronik postayla ulaşarak, hangi hediyeyi almak istediklerini aktarıyorlar ve kargoyla gönderiyorlar. Karşılıklı güven ilkesine ve gönüllülük esasına dayalı bir yol izliyoruz. İyiliğe aracı oluyoruz. Gönüllü ile aile arasında uzaktan da olsa bağ kurulmasını sağlıyoruz. Yardımda bulunan gönüllülerin, güzel geri dönüşleri oluyor. Onları böyle bir iyiliğe dahil ettiğimiz için teşekkür ediyorlar."

Çise, gönüllülerin, çocukların güzel vakit geçirmelerine yardımcı olan yapboz, lego, boyama kitapları ile eğitici ve geliştirici sesli oyuncak yardımında bulunabileceğini kaydetti.

- "Bu çocukların ilgiye ihtiyaçları var"

Yaklaşık 3 ay önce lösemi teşhisi konulan ve hematoloji servisinde tedavi gören 4 yaşındaki çocuğun babası Soner Menteşe, kendilerini ziyaret eden öğrencilere teşekkür etti.

Bu tür projelerin hoşlarına gittiğini anlatan Menteşe, "Bu çocukların, normal zamandan daha fazla ilgiye ihtiyaçları var. Biz zaten buradan hiç çıkamıyoruz, sürekli hastanın yanındayız. Sürekli hastalıkla baş başayız. Bu nedenle 5, 10 dakika dahi olsa kafamızın başka bir şeyle meşgul olması bizi de çocukları da mutlu ediyor." dedi.

Lösemi hakkında toplumda farkındalık yaratmak açısından bu tür etkinliklerin önem taşıdığını ifade eden Menteşe, "Hastalığın uzun bir tedavi süreci var. Bunlar çocuk, her ne kadar hasta olsalar da oyun oynamayı seviyorlar. Çocukluklarını ellerinden almamak gerekiyor." diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde eğitim gören 3 öğrenci, staj sırasında tanıdıkları 3,5 yaşındaki lösemi hastası Leyla'nın bisiklet isteğini yerine getirmek için girişimde bulunmuş ancak işlemler sürerken küçük kız hayatını kaybetmişti. Öğrenciler, kızın hatırasını yaşatmak için "Leyla'dan Sonra" adlı projeyi başlatmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.