Google'ın yapay zekası dünya GO şampiyonuna karşı

Google'ın yapay zekası dünya GO şampiyonuna karşı
Avrupa şampiyonu Fan Hui'yi 5-0 yenmeyi başaran Google'ın yapay zekası AlphaGo, şimdi de dünyanın bir numaralı GO oyuncusu ile karşılaşıyor.
 

 

    Hatırlarsak geçtiğimiz ayın sonunda paylaştığımız haberimizde Google'ın yapay zekası AlphaGo'nun, Avrupa GO şampiyonu Fan Hui'yi 5-0 yendiğini söylemiş ve bunun yapay zeka tarihinin en büyük başarısı olduğunun altını çizmiştik:



    İşte şimdi de sıra dünya şampiyonu olan Lee Sedol'a geldi. Youtube'dan canlı yayınlanacak olan müsabakanın galibi 1 milyon dolarlık ödülü de cebine koyacak.

    Yine bir önceki müsabakada olduğu gibi 5 oyun üzerinden oynanacak müsabakada oyun günleri 9,10,12,13 ve 15 Mart olarak açıklandı. Yer ise Sedol'ün memleketi olan G. Kore'nin Seul şehri.

    Galibin kim olacağı doğal olarak tüm teknoloji ve bilim dünyasının şu anda en merak ettiği konulardan birisi haline geldi bile.

    Konuya ilişkin açıklamasında Google'ın Yapay Zeka'sı AlphaGo'nun şaşırtıcı bir şekilde güçlü olduğunu ve giderek de güçlendiğini bildiğini belirten Sedol, yine de -en azından bu ilk karşılaşmadan- galip geleceğinden emin olduğunu belirtiyor.

    Sedol'un 'en azından şimdikinden' vurgusu yapmasının sebebi ise, AlphaGo'nun kendi kendi öğrenen yapıda tasarlanmış oluşu. Yani oyun esnasında Sedol'un hamlelerini, oyun tarzını yani kısaca stratejisini de veritabanına kaydedeceğinden eğer gerçekleşirse bir sonraki müsabakaya rakibini çok daha iyi analiz etmiş bir şekilde gireceğinden şansı da yükselecek. İşte bu bağlamda ilk müsabaka Sedol'ün avantajına.olduğundan, dünya şampiyonu da yeneceğini düşündüğünü ifade ediyor.

     

    Go, beyaz ve siyah taşlarla 19*19 ebatlarındaki goban adı verilen tahta üzerinde oynanır. Oyuna siyah taraf, taşlarından birisini tahtadaki herhangi bir yere yerleştirerek başlar ve ardından sırayla bu yerleştirmeler devam eder. Yerleştirilen bir taş -esir alınmadığı sürece- sabit kalır. Tüm taşlar aynı değere sahip olduğundan hareket kabiliyetleri de aynıdır.

    Oyun sonunda en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur. Velhasıl teorik olarak kolay gibi görünse de pratikte işler bambaşka. Çünkü inanılmaz derecede karışık bir oyun. Şansa hiç yer bırakmamasının yanında çok fazla hamle olasılığı ve buna paralel envai sayıda farklı strateji imkanı var. Kısacası yazmakla anlatılacak bir oyun değil.

    Şu örneği versek sanırız gözümüzde şekillenir: Satrançta ilk yarım hamle için (yani taraflardan birisinin hamlesi) 20 olasılık , ikinci yarım hamle için 20, tam hamle (bir beyaz bir siyah) içinse 400 olasılık vardır. Go oyununda ise ilk taş (siyah) için 361 olasılık , ikinci taş (beyaz) için 360 olasılık, toplam 129.960 olasılık vardır. Hamle çeşitliliği o kadar çoktur ki bir go oyuncusunun ustalaşma evresi ömrünün sonuna kadar sürebilir.

    yenişafak

    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
    Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.