Görmek için sertifikaya bakılmalı

Görmek için sertifikaya bakılmalı
Halk arasında daha çok yaz mevsiminde kullanılmasıyla bilinen güneş gözlükleri, kışın da kardan yansıyan beyaz ışığı kırarak gözlerde oluşan yansıma ve parlamaya karşı koruyor.

Halk arasında daha çok yaz mevsiminde kullanılmasıyla bilinen güneş gözlükleri, kışın da kardan yansıyan beyaz ışığı kırarak gözlerde oluşan yansıma ve parlamaya karşı koruyor. Sağlık Bakanlığı sertifikasına sahip yerlerden güneş gözlüğü alınması gerektiğini söyleyen Optisyen Resul Sağlam, “İlacı nasıl eczaneden almamız gerekiyorsa güneş gözlüğünü de sadece optisyenlik müesseselerinden alınması gerekiyor” dedi.

gormek-2.jpg

Günümüzde daha çok aksesuar amaçlı kullanılan güneş gözlüklerinin satışa sunulan yere göre dikkat edilmesi gerekiyor. Yaz-kış kullanım zamanı fark etmeyen güneş gözlüklerinin sertifikalı işletmelerden alınması gerektiğine dikkat çeken Optisyen Resul Sağlam, Pusula Gazetesi’ne gözlük tercihi ile ilgili önemli noktaları anlattı. Göz sağlığı için sürekli kullanım haline gelen güneş gözlüğünün UV 400’ü tamamen süzmesi gerektiğini ifade eden Resul Sağlam, “Güneş gözlüğü temel ihtiyaçlarımızdan biri haline geldi. Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Bunlardan ilki UV (Ultraviyole ışık) 400’ü tamamen süzmesi gerekiyor. Güneş gözlükleri güneş camlarının özelliklerine göre değişiyor. Bunlar polarize, CR-39 ve polarize antirefle özelliğine sahip olan camlardır. Tüm bunları seçerken kişinin gün içerisinde yaptığı işe uygun olmalı. Örnek verecek olursak kişiler sürekli yolculuk yapıyorsa kahverengi polarize bir cam çeşidini tavsiye ederim. Halk arasında kahverengi cam çok tercih edilmese de en çok dinlendiren renk kahverengidir. Karşı tarafa baktığımız zaman çok rahat bir şekilde gözlerimizin dinlendiğini rahatlıkla yolculuk yaptığımızı görebiliriz. Yine en çok tercih edilenlerden biri füme camdır. Füme, içeride bulunan antirefli ve polarizeli camlar kullanış olarak çok konforlu oluyor “ dedi.

gormek-1.jpg

‘SADECE OPTİSYENLİK MÜESSESELERİNDEN ALINMASI GEREKİYOR’

Güneş gözlüğünü sadece optisyenlik müesseselerinden alınması gerektiğini dile getiren Optisyen Resul Sağlam, “İnternette, çarşı ve pazarda birçok çeşit güneş gözlüğü satışa sunuluyor. İlacı nasıl eczaneden almamız gerekiyorsa güneş gözlüğünü de sadece optisyenlik müesseselerinden alınması gerekiyor. Çünkü sadece Sağlık Bakanlığı onaylı gözlükleri bu işletmelerde bulabilirler. Kaliteli olmayan güneş gözlüğü gözümüze ciddi anlamda zarar veriyor. Gözümüzü korumaktan ziyade tam tersine zararı oluyor. Bunlar atık maddeden üretildiği için güneşin UV ışınlarını çekip, katarak gibi pek çok rahatsızlığa sebep oluyor. Bu imitasyon gözlükleri takmaya başladığınızda yolda dalgalanma, dumanlama, buharlanma ve seraplar görmeye sebep olabiliyor. Bunun sonucunda kazalara sebep olabilir” diye konuştu.

gormek-4.jpg

UV 400 ÖZELLİĞİ YÜKSEK OLAN TERCİH EDİLMELİ

Her yaş grubundan kişilerin UV 400 özelliği yüksek olan güneş gözlüklerini tercih etmesi gerektiğini söyleyen Optisyen Resul Sağlam, “Göz sağlığımız için çocuklarda, yetişkinlerde ve orta yaş grubunda güneş gözlüğünün UV 400 özelliğinin yüksek ve polarize olmasına dikkat etmek gerekiyor. Güneşe karşı alerjiniz var ise gözünüzü daha çok saran modeller tercih etmelisiniz. Ayrıca, güneş gözlükleri akşam kullanılmaz. Bazı gelen müşterilerimiz araç farlarının gözlerini rahatsız ettiğini söyleyip akşamda kullanmak istiyor. Güneş gözlüğü sadece gün içerisinde güneşe karşı korumada kullanılabilir. Araçlara ya da bilgisayar ekranından korunmak istiyorlarsa insanalar bunun için standart UV 400 ve mavi ışık süzme özelliği olan gözlükler tercih edilmeli. Bunlar drive (sürücü) gözlük camı ya da mavi ışık engelleyici camlardır” şeklinde konuştu •Pakize Şengül

gormek-3.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.