Gözümüz aydın

Gözümüz aydın
“Tarihsel geçmişi bulunan ve yöre ile özdeşleşen bir üründür” denilerek “Konya Etliekmek” olarak coğrafi tescili yapılan geleneksel lezzetimizin yapımı, sunumu ve denetimi Resmi gazetede yayımlandı

2012’DE BAŞVURULDU

Konya’ya özgü geleneksel lezzet “etliekmek”in coğrafi işareti tescil edildi. Konya Lokantacılar Odası tarafından “coğrafi işaret tescili” için 11 Eylül 2012’de resmi başvurusu yapılan etliekmek için beklenen karar nihayet çıktı. Resmi gazetede yayımlanan karara göre etliekmeğin tescili  “KONYA ETLİEKMEK” olarak yapıldı ve tarifi kayıt altına alındı.

DENETİM YAPILACAK

Konya Etliekmek coğrafi işaretinin usulüne uygun üretilip üretilmediğinin denetimi Konya Lokantacılar Odası koordinatörlüğünde; Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesinden 1 uzman, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğinden 1 uzman ve Konya Lokantacılar Odasından 1 uzmandan oluşacak komisyon tarafından gerçekleştirilecek.

 Etliekmek resmen Konya’nın

“Konya Etliekmek tarihsel geçmişi bulunan ve yöre ile özdeşleşen bir üründür” denilerek coğrafi tescili yapılan etliekmeğin yapımı, sunumu ve denetimi Resmi gazetede yayımlandı

Konya’ya özgü geleneksel lezzet “etliekmek”in coğrafi işareti tescil edildi. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında etliekmekin Konya’nın olduğu tescillendi. Konya Lokantacılar Odası tarafından “coğrafi işaret tescili” için 11 Eylül 2012’de resmi başvurusu yapılan etliekmek için beklenen karar nihayet çıktı. Resmi gazetede yayımlanan karara göre etliekmeğin tescili  “KONYA ETLİEKMEK” olarak yapıldı ve tarifi kayıt altına alındı.

Resmi Gazetede yayımlanan bildiriye göre etliekmeğin yapılışı şöyle: “Konya Etliekmek üretiminde, temel olarak buğday unu ve kıyma kullanılmaktadır. Hamur ve iç kısmı ayrı ayrı

hazırlanır. Hamur kısmında buğday unu kullanılmakta olup, su, maya ve tuz ile hamur elde edilir. İç kısmında ise, tercihe göre dana veya düve etine ilaveten tuz, domates, yeşil biber, maydonoz ve kuru soğan kullanılır. Konya Etliekmek ustalarının (tırnakçı) el maharetiyle oldukça ince bir şekilde açılan hamurlara daha önceden hazırlanan etliekmek içi (kıyma –sebze karışımı) dengeli bir şekilde eklenerek yayılır. Meşe odunu ateşiyle yanan kara fırın içerisinde özel yapılmış tahta kürek yardımıyla usta (kürekçi) tarafından fırına sürülerek 4-5 dakika kadar pişirilir ve servise sunulur. Hazırlanan bu Konya Etliekmeklerin uzunluğu yaklaşık 85-90 cm, eni ise 15-20 cm civarındadır. Üzerinin açık olması, hamurun uçlarının

ve kenarlarının kesinlikle bükülerek kapatılmaması ve hamurun oldukça ince olması belirleyici bir faktördür.”

Konya Etliekmek coğrafi işaretinin usulüne uygun üretilip üretilmediğinin denetimi Konya Lokantacılar Odası koordinatörlüğünde; Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesinden 1 uzman, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğinden 1 uzman ve Konya Lokantacılar Odasından 1 uzmandan oluşacak komisyon tarafından gerçekleştirilecek.

Denetlemede; ürünün hamur bileşenleri ve iç malzemelerinin üretim metoduna uygunluğu, iç malzemede kullanılacak kıymanın, dana veya düve kaburgasından elde edilmesi hususu, kıymada olumsuz karışımların olmaması için (sakatat, kanatlı eti, kuyruk yağı veya et yerine ikame edilebilecek herhangi bir hammadde) denetim yapılacak. Yine ürünün hazırlanma ve pişirilme yöntemindeki işlem adımları sunum şekli denetlenecek. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum