'Gözünüz kör olmasın!'

'Gözünüz kör olmasın!'
Göz sağlığı için güneş gözlüğünün önemine dikkat çeken uzmanlar, güneş gözlüğünün yaz - kış kullanılabileceğini, ancak yanlış veya sahte güneş gözlüğü kullanımının gözü kör etmeye kadar gidebilecek büyük riskler taşıdığını ifade etti

Günümüzde daha çok aksesuar amaçlı kullanılan güneş gözlüklerinin, göz sağlığı için yaz-kış fark etmeksizin tercih edilmesi gerekiyor. Çeşitli meslek gruplarında kullanımına dikkat çeken Optisyen Resul Sağlam, Pusula Gazetesi’ne güneş gözlüğü tercihinde önemli noktaları anlattı. Güneş gözlüğü ile ilgili toplumdaki yaygın olarak bilinen yanlış düşünceyi söyleyen Resul Sağlam, “Toplumumuzda en yaygın bilinen yanlışlardan birisi güneş gözlüğünün sadece yazın kullanılır sanılması. Güneş gözlüğü hem yaz hem de kış aylarında kullanılmalı. Özellikle kar yağdığında karın beyazlığının vermiş olduğu zarardan daha fazla zarar veriyor. Bu sebepten ötürü 4 mevsim rahatlıkla kullanılabilir. Ama bazı gruplar gözünde rahatsızlığı olan ya da cerrahi operasyon geçirmiş kişiler bu konuda doktorunun tavsiyesiyle daha dikkatli kullanmalı. Yazın Ultraviyole (UV) ışınlarına çok daha fazla maruz kalıyoruz. Eğer gözümüzü UV ışınlarına karşı korumazsak öncelikle göz merceğine zarar vermiş oluyoruz. Zamanla UV’ye çok maruz kalırsak katarak gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimalimiz artıyor. Halk arasında güneş gözlüğü kullanımını kendini beğenmişlik olarak görenler var. Bu toplumda kanalize olmuş yanlış bir düşünce. Güneş gözlüğü kesinlikle aksesuar amaçlı değil temel ihtiyaç olan bir gereçtir” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-07-18-at-17-52-24-2-001.jpeg
BAZI MESLEK GRUPLARINDA SÜREKLİ KULLANILMALI
Güneş gözlüğünün özellikle bazı meslek gruplarında sürekli kullanılması gerektiğini dile getiren Resul Sağlam, “Güneş gözlüğü kişinin yapmış olduğu mesleğe dayanarak sürekli kullanılması gerekiyor. Örneğin, sürekli yolculuk yapan şoförlerin polarize camların yanında kahverengi camların olduğu gözlük takması onları daha da rahatlatacak. Orta seviyede araç kullanımı, karanlık mekânlarda duyulan rahatsızlık ve gözlerinde cerrahi bir işlem geçirmiş hastalarda kahverengi cam türünü tercih etmesi büyük kolaylık sağlayacaktır. Devletin özellikle açık havada çalışanlara yılda bir ya da iki defa olmak üzere ücretsiz bir şekilde güneş gözlüğü desteği sağlaması gerekiyor. Sürekli açık havada çalışanların ilerleyen dönemlerde ki göz ile ilgili yaşayacağı problemleri düşündüğümüzde bu durumun bir nebzede olsa önüne geçebilirler. Günlük kısa süreli 2-3 saatlik kullanımlarda füme ve yeşil camlar çok rahatlıkla tercih edilebilir” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-07-18-at-17-52-24-3-001.jpeg
RENKLERİN ANLAMI VAR
Güneş gözlüklerinde kullanılan renklerin ne anlama geldiğini söyleyen Resul Sağlam, “Toplumumuzda güneş gözlüğü denilince aklımıza siyah ya da füme rengi cam çeşitleri geliyor. Bu çeşitler kullanıcıların gözünü tam rahatlatmıyor. Mavi ve kahverengi camlar ise göz sağlığımız açısından en iyi cam çeşitleri içerisinde yer alıyor. Günümüzde özellikle mor ve mavi renkli camlar tercih edilmeye başlandı. Hatta pembe renkli gözlüklerde moda oldu. Bu renklerin normal şartlarda kullanımında bir sorun yok. Daha öncede dediğimiz gibi camın içerisinde bulunan antireflenin kalitesi dikkate alınmalı. Bu camların ışığı geçirme oranı ortamın normal seviyesinden olan UV ışınlarını ve güneşin parlaklığını kestiği için vatandaşlar bu konuda çok daha rahat bir görüş sağlarlar” ifadelerine yer verdi.
RENKTEN ZİYADE ÖZELLİĞİ DİKKATE ALINMALI
Şeffaf gözlülerde hangi özeliklerin olması gerektiğini anlatan Resul Sağlam, şu şekilde konuştu: “Numarasız, şeffaf gözlüklerde son yıllarda özellikle gençler arasında moda olmuş durumda. Ama biz camın renginden ziyade kalitesine önem veriyoruz. Açık renkli yüzde 20-25’lik koyulukta olan içerisinde antirefle özelliği var ise bu camlar rahatlıkla dışarıda kullanılabilir. Bu camlar özellikle kışın karlı havalarda kullanılması daha sağlıklı olur. Yine içerisinde antirefle özelliği olan camı yazında kullanabilirsiniz. Ama güneş ışının yoğun olduğu saatlerde güneşin parlama ve yansımasını tam olarak kırmayabiliyor. Bu gözlükler yaz aylarında güneş ışığının tam dik gelmediği ve kısa süreli dışarıda kalımlarda tercih edilebilir.”

whatsapp-image-2023-07-18-at-17-52-24-1-001.jpeg
ANATOMİK YAPI OLARAK FARK BULUNMUYOR
Çocuk ve yetişkinlerde güneş gözlüğü kullanımında herhangi bir farkın bulunmadığını ifade eden Resul Sağlam, “Çocuk ve yetişkin güneş gözlüklerinin arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Anatomik yapı olarak bakıldığı zaman her iki grupta da bir sakınca oluşturmuyor. Her iki grupta da CR-39, polarize veya mineral özelliğinin bulunması gerekiyor. Bu camların amacı güneşten gelen ışınları tam anlamıyla süzüp, gözlerin güneş ışığına doğrudan maruz kalmamasıdır. Çocuklarda şunu tavsiye diyoruz; çok renkli veya çok koyu renk güneş gözlüğü olmaması yönünde. Aileler çocukların kapalı mekânda güneş gözlüğü kullanımı konusunda dikkatli olması gerekiyor. Kapalı mekânda güneş gözlüğü kullanılması çok uygun değil. Çünkü güneş gözlüğünün amacı gözleri UV ışınından korumak. Kapalı mekânda güneş gözlüğünün süreli takılıp çıkarılması baş ağrısına sebep oluyor. Göz bebeğimiz kapalı mekânda büyüme gösterir. Dışarıda güneşi gördüğü zamanda küçülme eğilimi gösteriyor. Kapalı mekânlarda da güneş gözlüğünün sürekli takılıp çıkarılması göz bebeğimizin sürekli büyüyüp küçülmesine sebep oluyor. Aileler çocuklara belki bu durumu anlatmakta zorlanabilirler. Aileler bu konuda biraz daha dikkatli olup çocuklarını bu davranıştan uzak tutmalılar” ifadelerini kullandı.
ÇALINMIŞ MALZEME KÖRLÜĞE NEDEN OLUYOR
Her yerde sıklıkla satışa sunulan güneş gözlüklerinin sadece kaliteli ve marka bilinirliliği yüksek yerlerden alınması gerektiğine dikkat çeken Resul Sağlam şu görüşlere yer verdi: “Özellikle yaz aylarında çarşı pazarda yani kısaca hemen her yerde güneş gözlüğü satışı yapılıyor. Vatandaşta çocuklarına ve kendilerine ekonomik amaçlı bu gözlükleri tercih ediyor. Bu konuda doktorlar ve biz optisyenlerde uyarıyoruz ‘sahte güneş gözlüğü kullanımı körlüğe neden olabiliyor’ diye. Çünkü dışarıda ucuza satılan kaliteli marka olmayan güneş gözlüklerinin hepsi UV ışınlarını süzmez. Hatta tam tersine UV ışınlarını tam geçirir. Kıyafet, gıda vs. gibi konularda nasıl dikkatli oluyorsak güneş gözlüğüne de aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Mutlaka optisyenlik müesseselerinden marka bilinirliliği olan yerlerden alışveriş yapılmalı. Gelişen teknoloji ile gerçeği ve sahtesini ayırt etmek nerdeyse mümkün değil. Gerçeklik ve sahteliği sadece uzman optisyenler anlayabiliyor. Kaliteli bir güneş gözlüğünün fiyatı en az 500-600 TL olmalı. Bu fiyatın altındaki fiyattan satışa sunulan gözlüklerin malzemesinden çalınmıştır demek. Gözlüğün çerçevesinde bulunan plastik malzeme cildimize temas ediyor. Asıl bu plastik malzeme cildimize zarar veriyor. Özellikle yaz aylarında terlemeninde etkisiyle cildimize daha çok temas ediyor. Bu kişilerde cilt problemlerine yol açabiliyor. Bu plastik malzemeler atık maddeninde atığından üretildiği için cildinizde daha çok problemlere yol açabiliyor. Tüm sebeplerden ötürü gözlük sadece optisyenlik müesseselerinden alınır.”
YENİ MODA RENKLİ CAMLAR
Renkli camların içeresinde polarize ya da antirefle özelliği olduğu sürece kullanılabilir olduğunu vurgulayan Resul Sağlam şu ifadelere yer verdi: “Günümüzde özellikle mor ve mavi renkli camlar tercih edilmeye başlandı. Hatta pembe renkli gözlüklerde moda oldu. Bu renklerin normal şartlarda kullanımında bir sorun yok. Daha öncede dediğimiz gibi camın içerisinde bulunan antireflenin kalitesi dikkate alınmalı. Optik camlar güneşten gelen zararlı UV ışınlarını nasıl süzülüyor ise açık renkli camlarda antirefle özelliği ile güneşin zararlı ışınlarını süzüyor. Açık renkli camlarında içerisinde muhakkak antirefle ya da polarize özelliği olmak zorunda. Polarize özelliği olduktan sonra açık ya da koyu renkli olmasının bir önemi kalmıyor.”
Pakize Şengül

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.